Τα λοίσθια πνέουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μετά και την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργου Λαζαρίδη. Το κλίμα είναι πολύ βαρύ για το κόμμα του Πάνου Καμμένου που, όπως συνηγορούν όλα τα στοιχεία, εξαερώνεται. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ αρνητική σε πάρα πολλούς νομούς για τους ΑΝΕΛ ενώ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα τα κτυπήματα με τις αποχωρήσεις είναι συνεχή. Την ίδια στιγμή και παρά τους όρκους μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Αμυνας στο Ζάππειο ότι θα βαδίσουν μαζί έως το τέλος, πάρα πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πλέον βαρίδι τους ΑΝΕΛ και υποστηρίζουν ότι ακυρώνεται και η προσπάθεια για εξάντληση της τετραετίας.
«Η συμμαχία μας ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες με το τέλος του τρίτου μνημονίου» λένε αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πιο κυνικοί αναφέρουν ότι ουσιαστικά εξαντλήθηκε η χρησιμότητά τους και πλέον αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης. Για «ευσεβείς πόθους συγκεκριμένων κέντρων» μιλάνε από τον κεντρικό πυρήνα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου και από την ηγετική ομάδα των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι όλη αυτή η σεναριολογία είναι «όνειρα θερινής νυκτός».

Κοντά στο 1,5%

Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρίζει, και ειδικά μετά τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ καταγράφεται όχι απλά ραγδαία δημοσκοπική φθορά, αλλά κατήφορος χωρίς φρένα. Οι ΑΝΕΛ κινούνται πλέον κοντά στο 1,5% με τάσεις προς περαιτέρω μείωση, καθώς σε όλους τους νομούς, κυρίως από τη Λαμία και προς τον Βορρά, καταγράφει πολύ μεγάλη πτώση, ενώ ταυτόχρονα αποχωρούν από το κόμμα πάρα πολλά στελέχη. Μόλις προχθές, παραιτήθηκε από τους ΑΝΕΛ το ιδρυτικό μέλος του κόμματος, εκ των συντακτών της ιδρυτικής διακήρυξης και επί χρόνια στενός συνεργάτης του Π. Καμμένου, Αθανάσιος Μπέλτσος.
Η αποχώρησή του για τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στους ΑΝΕΛ είναι ένα ακόμα ηχηρό πλήγμα, όπως και οι παραιτήσεις που είχαν προηγηθεί, π.χ. της Μανταλένας Παπαδοπούλου, εκπροσώπου Τύπου επί μακρόν, αλλά και πολλών μελών του κόμματος σε αρκετούς νομούς.
Η πίεση που δέχονται οι ΑΝΕΛ είναι πάρα πολύ μεγάλη και ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει τι ακριβώς θα συμβεί την επόμενη περίοδο ειδικά στην ΚΟ του κόμματος. Εξάλλου, όλοι ξαφνιάστηκαν με την κίνηση του Γ. Λαζαρίδη που ακολούθησε τη διαγραφή του βουλευτή Α’ Πειραιά Δημήτρη Καμμένου.
Και αυτό διότι ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης μίλησε στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ και ήταν υποστηρικτικός για τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ ήταν στο Ζάππειο και χειροκροτούσε την ομιλία του Πρωθυπουργού και τον χαιρετισμό του προέδρου του. Και όμως, μετά από λίγες ώρες προκάλεσε μεγάλο ρήγμα στην ΚΟ των ΑΝΕΛ με την ανεξαρτητοποίησή του και την απόφασή του να μην παραδώσει και την έδρα.

Συνταγή πόλωσης

Ως προσπάθεια να μετριαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις, η κυβέρνηση κατέφυγε στη γνώριμη συνταγή της πόλωσης, μέσω της στοχοποίησης συγκεκριμένων «εχθρών» με αστήρικτες, όπως τονίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση, κατηγορίες και ταυτόχρονα απειλές για νέες… αποκαλύψεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας μέσω συγκεκριμένων μιντιακών διαύλων.
Το άγχος της μείωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αριθμεί πλέον 152 βουλευτές είναι μεγάλο, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που αναφέρθηκαν σε σχέδια για την κατάλυση του πολιτεύματος! Οταν μέλη του «Ρουβίκωνα», όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, πήγαν στο γραφείο του βουλευτή Κώστα Κατσίκη, μέχρι και ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για ακροδεξιούς, ενώ ο Π. Καμμένος ζήτησε να παρέμβει η Δικαιοσύνη και να τεκμηριώσει το «αδίκημα των προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος»…

Οι τελευταίοι 7

Αν και υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός για το ενδεχόμενο απώλειας της δεδηλωμένης από πολλούς βουλευτές του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι «οι πιο ισχυρές είναι οι κυβερνήσεις που στηρίζονται σε 151 βουλευτές, διότι ουδείς αναλαμβάνει το κόστος να ρίξει μια κυβέρνηση».
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που υπάρξουν και άλλες απώλειες στους ΑΝΕΛ καθώς έχουν διακοπεί επί της ουσίας και οι όποιοι δίαυλοι επικοινωνίας υπήρχαν με άλλα κόμματα, θέτοντας σε αμφισβήτηση οποιοδήποτε σενάριο για συνεργασίες και διευρύνσεις.
Οι ΑΝΕΛ πλέον αριθμούν επτά βουλευτές, την Ελενα Κουντουρά, τον Κώστα Κατσίκη, τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον Κώστα Ζουράρι, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον Βασίλη Κόκκαλη και βεβαίως τον Π. Καμμένο.
Εκτός από τον Π. Καμμένο που είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας, υπάρχουν άλλο τρία μέλη της κυβέρνησης, η κυρία Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού), η κυρία Κόλλια-Τσαρουχά (υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης) και ο κ. Κόκκαλης (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης). Εάν σε λίγες ήμερες δεν είναι αντιπρόεδρος της Βουλής ο παραιτηθείς από τους ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος (ακόμα και ο Ν. Βούτσης ζήτησε την παραίτησή του, αλλά ο ίδιος λέει ότι δεν παραιτείται και θα ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία), συζητείται να προταθεί –και άρα να εκλεγεί λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας –είτε ο Θ. Παπαχριστόπουλος είτε ο Κ. Κατσίκης. Στο Υπουργικό Συμβούλιο οι ΑΝΕΛ έχουν άλλους δύο εξωκοινοβουλευτκούς υφυπουργούς, τον Νίκο Μαυραγάνη (Μεταφορών) και τον Τέρενς Κουίκ (Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τον απόδημο ελληνισμό).
Οι ΑΝΕΛ πάντως τις επόμενες ημέρες θα εντείνουν τις πιέσεις τους ώστε να παραδώσει την έδρα ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος προτού παραιτηθεί είχε συνάντηση στο σπίτι του Π. Καμμένου στα νότια προάστια, παρουσία της κυρίας Κουντουρά και της κυρίας Κόλλια-Τσαρουχά. Εκεί φέρεται να είχε δεσμευθεί ότι δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί και την επομένη έκανε την κίνησή του, προκαλώντας πανικό.

Βαριά ατμόσφαιρα στην ΚΟ

Εν μέσω έντονης πολιτικής σύγκρουσης Μαξίμου (μιλάει για αποστάτες και επιχείρηση αποσταθεροποίησης) και ΝΔ (ανταπαντά με το επιχείρημα για κυνήγι μαγισσών και φαντασμάτων) ο Κ. Κατσίκης διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, δεν θα γίνει πολιτικός προδότης και πως δεν θα αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά στους στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, καθώς η καχυποψία κυριαρχεί, ενώ συνεχώς κυκλοφορούν στο παρασκήνιο σενάρια για μελλοντικές αποχωρήσεις. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί, αν και οι ίδιοι διαψεύδουν κατηγορηματικά, είναι του κ. Κόκκαλη αλλά και του κ. Ζουράρι που δηλώνει κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ζητεί δημοψήφισμα, αλλά υποστηρίζει ταυτόχρονα πως δεν θα αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση. Επίσης, πάρα πολύ μεγάλη πίεση ασκείται στη Μ. Κόλλια-Τσαρουχά λόγω του γεγονότος ότι εκλέγεται στις Σέρρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ