Στο Κοινοβούλιο θα συνεχιστεί, τη Δευτέρα, η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τη συμφωνία του Eurogroup σχετικά με το ελληνικό χρέος και το κατά πόσο είναι επωφελής για τη χώρα μας.

Οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εκτιμήσεις κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης με θέμα: «Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος και η οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης».

Πρόκειται για κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής με θέμα «Το χρέος και η απομείωσή του» με την ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον πρόεδρό της, κ. Roberto Gualtieri, η οποία θα διεξαχθεί λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Στη συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής στις 17:30 της Δευτέρας, θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, κ. Δημήτριος Παπαγιαννάκος.

Αντίθετες γνώμες για τη συμφωνία

«Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και έχει όλα τα συστατικά για πρόσβαση στις αγορές και ενίσχυση της ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να ξεχάσει τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία οκτώ χρόνια.
«η απόφαση του Eurogroup είναι χειρότερη και από αυτή του 2017», σημειώνοντας ότι έρχονται νέες μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου, επιβάλλονται εξοντωτικά πλεονάσματα μέχρι το 2060 και οι θεσμοί θα εξακολουθούν να μας αξιολογούν κάθε τρεις μήνες.

«Ακόμη και ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για το χρέος, θα εξαρτώνται από την τήρηση του 4ου μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Η Ελλάδα χρειάζεται υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το διασφαλίσει», πρόσθεσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ζητά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο Μητσοτάκης

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία αναμένεται να ζητήσει τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία.

«Θρασύς και αλαζόνας, εξακολουθεί να προσβάλλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων. Και αστειεύεται με γραβάτες και άλλες φαιδρότητες, ενώ θα πληρώνουμε για πολλά ακόμη χρόνια τις επιλογές του» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως «η ρύθμιση που πήρε για το χρέος απέχει πολύ όχι μόνον από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, αλλά και από τις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της ήδη από το 2012».

«Δεν θα αφήσουμε την αδίστακτη προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κρύψει τις ολέθριες επιλογές τους με φιέστες και νέα ψέματα. Τη Δευτέρα, η ΝΔ καταθέτει στη Βουλή πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία. Εκεί, ο κ. Τσίπρας θα απολογηθεί για όσα δεινά έφερε στους πολίτες, αλλά και για τα δεσμά στα οποία συμφώνησε για την επόμενη μέρα της χώρας. Δεν θα αφήσουμε να περάσει ούτε κι αυτό το τελευταίο του ψέμα. Οι Έλληνες αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.