Σε «ψεκασμένες» θεωρίες συνωμοσίας ακροδεξιάς κοπής αποδίδει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης τα περί ανταλλαγμάτων για το χρέος από τη συμφωνία με την πΓΔΜ, ενώ αναφορικά με τη μεγάλη σημασία της προτρέπει με νόημα όσους αμφιβάλλουν «να ρωτήσουν τον σιωπούντα έλληνα επίτροπο και πρώην ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλο». Ο κ. Παπαδημούλης θεωρεί ότι η πρόσφατη πρόταση μομφής της ΝΔ «ήταν ένα ακόμη αυτογκόλ» που ενίσχυσε τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και διευκόλυνε τους ΑΝΕΛ «να απαλλαγούν από έναν ήδη φευγάτο», όπως χαρακτηρίζει τον Δ. Καμμένο. Οσον αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της συμφωνίας, κάνει λόγο για «μηδενιστική αντιπολίτευση», η οποία «είναι επιζήμια, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για το ίδιο τους το κόμμα». Αναφερθείς στον Στ. Θεοδωράκη επισημαίνει ότι «όσοι τον κατηγορούν ότι δήθεν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ απλώς ψεύδονται», ενώ προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «ο ισχυρός πνεύμονας ενός ευρύτατου προοδευτικού δημοκρατικού πόλου» στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είστε ο άνθρωπος που ανακοίνωσε στην Ολομέλειά του την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ. Πού εδράζεται η ικανοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για το αποτέλεσμα αυτό;
«Η συμφωνία Ελλάδας – FYROM έγινε δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θερμό χειροκρότημα. Προηγήθηκαν τα συγχαρητήρια του προέδρου του Συμβουλίου Τουσκ και σύσσωμης της Κομισιόν. Ακολούθησαν τα συγχαρητήρια ΟΗΕ, του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και άλλων. Ολοι θεωρούν ιστορική τη συμφωνία και θρίαμβο της διπλωματίας, σε μια περίοδο που ξαναφουντώνουν επικίνδυνα οι εθνικισμοί. Ο παγκόσμιος Τύπος θεωρεί τη συμφωνία αμοιβαία επωφελή για τις δύο χώρες, αλλά και για τα Βαλκάνια, καθώς ενισχύει τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. Οσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τον σιωπούντα έλληνα επίτροπο και πρώην ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλο».
Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ ανέδειξε την απουσία ευρύτερων συναινέσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Πώς θα πορευθεί έτσι η χώρα;
«Η πρόταση μομφής ήταν ένα ακόμη αυτογκόλ της ΝΔ. Εδωσε την ευκαιρία σε Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά να αναδείξουν τα θετικά της συμφωνίας. Επαναεπιβεβαίωσε την κυβερνητική σταθερότητα. Ενίσχυσε τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Διευκόλυνε τους ΑΝΕΛ να απαλλαγούν από έναν ήδη φευγάτο. Στη νέα περίοδο που μπαίνει η χώρα με τη συμφωνία για το Μακεδονικό, την έξοδο από τα μνημόνια, και σε μια εποχή διεθνούς αβεβαιότητας, χρειαζόμαστε επειγόντως μια ουσιαστική αντιπαράθεση σχεδίων και επιχειρημάτων για το μέλλον της Ελλάδας, μακριά από εμφυλιοπολεμικούς διχασμούς και πατριδοκαπηλίες. Η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβουν και νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω οι μετριοπαθείς κεντροδεξιές δυνάμεις εντός της ΝΔ να αντιληφθούν ότι η εμπρηστική, μηδενιστική αντιπολίτευση είναι επιζήμια, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για το ίδιο τους το κόμμα».
Ο διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος μίλησε για «ανταλλάγματα». Υπάρχουν ανταλλάγματα για το χρέος από τη συμφωνία;
«Πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας ακροδεξιάς κοπής, ανάξιες σχολιασμού. Μακεδονικό και ελάφρυνση του χρέους είναι δύο εντελώς ξεχωριστά ζητήματα που δεν επιδέχονται διασύνδεση και συμψηφισμούς. Απλά κάποιοι διαδίδουν «ψεκασμένες» θεωρίες, γιατί τους ενοχλεί ότι αυτή η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επιτυγχάνουν θετικά αποτελέσματα, εκεί που η ΝΔ και το ΠαΣοΚ απέτυχαν».
Φοβάστε το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρει η συμφωνία με τα Σκόπια; Ηδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταποντίζεται στη Βόρεια Ελλάδα…
«Οι αντιδράσεις της ΝΔ στην Ελλάδα και του VRMO στη FYROM κατά της συμφωνίας στηρίζονται σε αντιδιαμετρικά αντίθετα επιχειρήματα και αλληλοαναιρούνται. Η ΝΔ κατηγορεί τον Τσίπρα ότι τα έδωσε όλα στον Ζάεφ. Το αδελφό της κόμμα στο ΕΛΚ, το εθνικιστικό VMRΟ, κατηγορεί τον Ζάεφ ότι τα έδωσε όλα στον Τσίπρα. Δεν πείθουν κανέναν στη διεθνή σκηνή, εκτός ίσως από τον Ερντογάν. Πιστεύω ότι η συμφωνία είναι ιδιαίτερα επωφελής για την Ελλάδα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος και όχι κόστος από αυτή. Τα περί κατάρρευσης δεν τα συμμερίζομαι. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα στη Μακεδονία μας, θα πείθονται ότι αυτή η συμφωνία υπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Πατριωτισμός ναι, πατριδοκαπηλία όχι. Μας το διδάσκουν πικρά η Μικρασιατική Καταστροφή και η προδοσία της Κύπρου».
Οι ΑΝΕΛ σπαράσσονται λόγω του Σκοπιανού. Μήπως ήρθε η ώρα να «απαλλαγείτε» από την ιδιότυπη αυτή συγκατοίκηση;
«Η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. Στις επόμενες εκλογές στο τέλος της τετραετίας, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει πρώτο κόμμα, ώστε με βάση προγραμματικές συγκλίσεις και τη λαϊκή εντολή, να διαμορφωθεί μια νέα προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία».
Πάντως ο Π. Καμμένος είπε ότι όποτε έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή θα την καταψηφίσει και θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να την εμποδίσει, τουτέστιν, θα ρίξει την κυβέρνηση. Πώς το σχολιάζετε;
«Συνιστώ στους πάντες, και ιδιαίτερα σε όσους βιάζονται να «πέσει ο Τσίπρας», αναμονή και ψυχραιμία. Οταν έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή θα εγκριθεί από μια καθαρή πλειοψηφία. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει σταθερότητα, ανάκαμψη της οικονομίας, επενδύσεις, μείωση της ανεργίας και εκλογές στο τέλος της τετραετίας».

«Θετική η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη»

Η θετική στάση του Στ. Θεοδωράκη ερμηνεύθηκε από κάποιους και ως δυνάμει στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, κάτι όμως για το οποίο ο ίδιος δεν άφησε περιθώρια. Πιστεύετε ότι μπορείτε να συγκλίνετε με το Ποτάμι ;
«Η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Μακεδονικό είναι θετική. Σε πλήρη συνέπεια με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αλλά και των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων. Οσοι τον κατηγορούν ότι δήθεν “πάει στον ΣΥΡΙΖΑ” απλώς ψεύδονται. Το Μακεδονικό και η έξοδος από τα μνημόνια θέτουν επί τάπητος την ανάγκη να συζητήσουμε συγκεκριμένα για το σχέδιο “η Ελλάδα μετά”. Εχουν ήδη αρχίσει να μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες που θα οδηγήσουν στην αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Είναι νωρίς για οριστικές προβλέψεις. Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ισχυρός πνεύμονας ενός ευρύτατου προοδευτικού δημοκρατικού πόλου που τον έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Χρειάζεται να αλλάξουν πολλά στη χώρα για να σταθούμε γερά στα πόδια μας και να ανακάμψουμε. Τα οδυνηρά παθήματα της χρεοκοπίας και των μνημονίων πρέπει να μας γίνουν μαθήματα».

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ;
«Διανύει μια περίοδο κρίσης και εσωστρέφειας διότι αδυνατεί να ξεκολλήσει από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της ΝΔ. Η εμμονή σε μια ακραία αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η παράδοξη διαδικασία του πρώτα εκλέγουμε αρχηγό και μετά ψάχνουμε πρόγραμμα, ταυτότητα, διαδικασίες, οδηγεί σε τραγέλαφο και συρρίκνωση. Το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, που θα αργήσουν, θα είναι χαμηλό, μονοψήφιο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ