«Για πες μου τώρα, τι θα κάνεις με αυτό το καινούργιο κόμμα;». Η Φώφη Γεννηματά έδειξε να αιφνιδιάζεται από την ερώτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν και εκείνες τις ημέρες στην Ελλάδα το θέμα συζήτησης ήταν το μέλλον της σχέσης της με τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Οπως σε κάθε γάμο υπάρχουν θέματα, αλλά τα λύνουμε» του απάντησε, φαινόταν όμως να έχει πάρει τις αποφάσεις της. Θα μπορούσε να συνεχίσει λέγοντας στον κ. Γιούνκερ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το διαζύγιο δεν είναι μόνο η αναπόφευκτη, αλλά και η καλύτερη λύση και για τις δύο πλευρές. Σε αυτή φαίνεται ότι καταλήγουν Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι.
Το τέλος της σχέσης, εκτός δραματικού απροόπτου, θα ανακοινωθεί και επίσημα στις αρχές Ιουλίου. Με βάση το δεδομένο αυτό έχουν αρχίσει να καταστρώνουν τα πλάνα τους σε Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως. Ακόμα και όσοι στο Κίνημα Αλλαγής θέλουν να πιστεύουν ότι η οριστική ρήξη δεν θα επέλθει, ομολογούν ότι «δεν έχει πια πολλές πιθανότητες».
Τα περιθώρια συνεννόησης φαίνεται ότι στένεψαν ακόμα περισσότερο μετά την ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής την οποία συνυπέγραψαν η Φώφη Γεννηματά και οι Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «συζητήσεις για αποχωρήσεις εν αναμονή δεν βοηθούν» και επισημαίνεται ότι «σε κάθε περίπτωση προχωρούμε δυναμικά μπροστά για την ισχυρή Κεντροαριστερά». Το μήνυμα προς την πλευρά του κ. Θεοδωράκη, όπως λέγεται, είναι σαφές και διπλό. Οτι ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα λάβει, οι υπόλοιποι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν χωρίς αυτόν. Και, το βασικότερο, ότι το επιχείρημα που επιστράτευσε ο κ. Θεοδωράκης ότι οι συσχετισμοί στο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν 5 προς 1 κατά της κυρίας Γεννηματά δεν ισχύει. Εγιναν 5 προς 1, αλλά κατά του κ. Θεοδωράκη.

Σκληρό παζάρι για τη δήλωση-μήνυμα

Μετά την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με τις ισχυρές πιέσεις βουλευτών και της βάσης του ΠαΣοΚ που ζητούσαν «να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το Ποτάμι». Επί της ουσίας, ζητούσαν το κεφάλι του επικεφαλής του Ποταμιού. Φυσικά δεν ήταν μόνο ο κ. Θεοδωράκης που διατύπωσε τη θέση ότι η συμφωνία των Πρεσπών κινείται σε θετική κατεύθυνση. Την ίδια άποψη εξέφρασαν όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Τα επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη στάση Θεοχαρόπουλου, ενώ και η Φώφη Γεννηματά άφησε να διαφανεί η δυσφορία της για την ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αλλά η ενόχληση για τον Σταύρο Θεοδωράκη έχει εξελιχθεί σε οργή με αφορμή τη συνεχιζόμενη κριτική του στη «συντηρητική» εικόνα που παρουσιάζει το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και στο «αρχηγικό μοντέλο λήψης αποφάσεων».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, όπως λέγεται, δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι «θέλει να διώξει τον κ. Θεοδωράκη», ότι το διαζύγιο εκδίδεται με δική της πρωτοβουλία. Υιοθέτησε όμως την άποψη ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια ανακοίνωση που θα περνούσε το μήνυμα ότι η συνοχή του εγχειρήματος δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις του Ποταμιού. Κάλεσε στη Χαρ. Τρικούπη τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Οι επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης, με τους οποίους υπήρξε τηλεφωνική διαβούλευση, βρέθηκαν μπροστά σε ένα σχέδιο κειμένου στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπεριέχονταν σκληρές διατυπώσεις κατά του κ. Θεοδωράκη. Το αρχικό κείμενο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έγινε αποδεκτό. Υπήρξε όμως, όπως μεταδίδεται, διάθεση από την πλευρά Γεννηματά για συμβιβασμό. Ετσι «χώρεσαν» στην ανακοίνωση αναφορές στην επιδίωξη του πλουραλισμού και στις «αναγκαίες πολιτικές συνθέσεις» που υπηρετούν «την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για ενότητα», αλλά δεν αλλάζουν την ουσία.
Μετά την ανακοίνωση αυτή από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη μεταδίδεται ότι δεν πρόκειται να γίνει άλλη κίνηση. Θεωρούν ότι «το γάντι» βρίσκεται στην πλευρά του κ. Θεοδωράκη. «Ας αποφασίσει αν και με ποιον τρόπο θα το σηκώσει» επισημαίνουν.

Τα επόμενα βήματα για το Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παραπέμπει στις αποφάσεις της πανελλαδικής συνάντησης στελεχών που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου. Είναι όμως κοινό μυστικό η πίστη του ότι το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, έτσι όπως εξελίσσεται, δεν μπορεί να αποτελέσει στέγη για το Ποτάμι. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από τον γάμο αυτόν η Σεβαστουπόλεως κινδυνεύει να χάσει τα πάντα. Και το στίγμα ενός κόμματος που κινείται στον κεντρώο μεταρρυθμιστικό χώρο αλλά και την παρουσία του στη Βουλή. Το αρνητικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στο Ποτάμι και στη βάση του ΠαΣοΚ αφαιρεί σχεδόν κάθε ελπίδα εκλογής υποψηφίων του κόμματος, ακόμα και του ίδιου του κ. Θεοδωράκη.
Παράλληλα μια απόφαση παραμονής θα πρέπει να συνοδευτεί από την αποδοχή των όρων της πλευράς Γεννηματά, που όπως τονίζεται από τη Σεβαστουπόλεως «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί». Ο επικεφαλής του Ποταμιού, όπως τονίζεται, θα πρέπει να αποδεχθεί ότι το βάρος της λήψης αποφάσεων, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, θα περάσει στη Φώφη Γεννηματά και στους στενούς της συνεργάτες και ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα υποβαθμιστεί σε ένα όργανο συμβουλευτικό της προέδρου.
Ο κ. Θεοδωράκης βρίσκεται αντιμέτωπος και με τις πιέσεις των βουλευτών του που εμφανίζονται να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη συμμετοχή στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και για τη στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε απόφαση που θα δημιουργήσει αντιδράσεις στις τάξεις των βουλευτών εγκυμονεί τον κίνδυνο αποχωρήσεων, φέροντας τον κ. Θεοδωράκη αντιμέτωπο με το χειρότερο σενάριο. Να χάσει το Ποτάμι, λόγω αποχωρήσεων, τη δυνατότητα να υπάρχει στη Βουλή ως συντεταγμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Αντιθέτως, η επιλογή της αποχώρησης και της αυτόνομης πορείας, αν και είναι άγνωστο αν θα την ακολουθήσουν όλα τα στελέχη, μοιάζει σε αυτή τη φάση να δημιουργεί τα λιγότερα προβλήματα για τη συνοχή του.
Ο κ. Θεοδωράκης δεν έχει αυταπάτες. Γνωρίζει ότι είναι δύσκολο το Ποτάμι να μπορέσει να διεκδικήσει στο πολωτικό σκηνικό που θα διεξαχθούν οι εκλογές την αυτόνομη παρουσία του στη Βουλή. Θεωρεί όμως ότι δεν είναι ακατόρθωτο στην περίπτωση που οι εκλογές διεξαχθούν τον Μάιο ή τον Οκτώβριο του 2019. Μπορεί να αντέξει μέχρι τότε η κυβέρνηση; Οχι χάρη σε αυτόν. Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθαρίζει ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να περιμένει μόνο τη στήριξή του στη συμφωνία με τα Σκόπια, καμία άλλη. Δεν πρόκειται, όπως τονίζει, να στηρίξει την κυβέρνηση ούτε διά της ανοχής. Αν ο κ. Καμμένος άρει την υποστήριξη του από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας, όπως τονίζει, έχει μια επιλογή. Τις εκλογές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ