Αυστηρή επιτήρηση ανάλογη με αυτή της οκταετούς περιόδου των μνημονίων καθιερώνεται ως το 2022 με την απόφαση του Eurogroup.
Οι θεσμοί θα ελέγχουν την οικονομία ανά τρίμηνο και θα ανακοινώνουν τα συμπεράσματά τους με εκθέσεις που θα απευθύνονται στην κυβέρνηση, στους εταίρους και στις αγορές, οι οποίες θα αναλαμβάνουν και τον ρόλο του «τιμωρού» αν η χώρα έχει ξεφύγει από τους συμφωνημένους στόχους και χρονοδιαγράμματα.
Το κουαρτέτο κατά τις επισκέψεις του στην Αθήνα θα επιτηρεί την υλοποίηση των ψηφισμένων μέτρων (κούρεμα συντάξεων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση αφορολογήτου) και θα συναποφασίζει με την κυβέρνηση για τα αντίμετρα.
Οπως αναφέρεται στην Εκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν για το 2019, τα όποια αντίμετρα «θα χρειαστεί να συμφωνηθούν ως μέρος του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους».
Για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων και κυρίως η αξιοπιστία των αποφάσεων έναντι των αγορών, η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που καταγράφονται μάλιστα και στο παράρτημα της απόφασης του Eurogroup, για να ολοκληρώσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM με βάση τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.
Η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα συνδεθούν με την επιστροφή των κερδών των ομολόγων (SMPs και ANFAs) και την κατάργηση του επιτοκίου πέναλτι (step up).
Παράλληλα μέχρι τον Αύγουστο, που εκπνέει το πρόγραμμα, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας που προβλέπει τον ανά τρίμηνο έλεγχο της οικονομίας.
Οι τριμηνιαίες αναφορές στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας θα επιτρέψουν στενότερη παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και των δεσμεύσεων για τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις.
Το ΔΝΤ, παρ’ όλο που το πρόγραμμά του δεν θα ενεργοποιηθεί, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σύμφωνα με το παράρτημα, μεταξύ των δεσμεύσεων περιλαμβάνονται:
l
Η διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
l
Νέες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές το 2019 και αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ.
l
Μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες μέσα στο 2019.
l
Αλλαγή στο μοντέλο προσδιορισμού των ποσοστών αναπηρίας για τη λήψη των σχετικών επιδομάτων εντός του 2019.
l
Σχέδιο δράσης για τα αφερέγγυα νοικοκυριά που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
l
Πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως τον προσεχή Δεκέμβριο.
l
Διορισμός των γενικών διευθυντών στο Δημόσιο.
Ευρύ πλέγμα ιδιωτικοποιήσεων (αναλυτικό ρεπορτάζ στο ένθετο Ανάπτυξη).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ