Τη φόρεσε τελικά τη γραβάτα ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είχε πει στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, που του είχε κάνει πρώτος δώρο μια γραβάτα: «Υπόσχομαι να τη φορέσω όταν θα βρούμε την κοινά αποδεκτή λύση με την Ευρώπη».

Έτσι, μετά την επίτευξη της «γκρίζας» συμφωνίας στο Eurogroup για την επιμήκυνση του χρέους, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «σκοράρει» επικοινωνιακά τουλάχιστον, φορώντας γραβάτα για να πείσει ότι έφερε τη λύση που θα συνοδεύσει την έξοδο της χώρας από ταΜνημόνια τον Αύγουστο.

Έτσι, μιλώντας στην πανηγυρική κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο Ζάππειο, που στην πραγματικότητα έμοιαζε περισσότερο με δεξίωση, καθώς σε αυτήν παραβρέθηκε ακόμη και η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα, ο Αλέξης Τσίπραςεμφανίστηκε με μια γραβάτα χρώματος γκρενά.

Όχι, τελικά δεν φόρεσε τη γραβάτα του Ρέντσι, ούτε καν τη γραβάτα που είχε «προτείνει» ο Πάνος Καμμένος την κόκκινη με τους φαλλούς, αλλά μια που έμοιαζε περισσότερο με εκείνη που έβγαλε και του χάρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τη «Βόρεια Μακεδονία» στις Πρέσπες.

Βεβαίως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν πρόκειται για τη γραβάτα του Ζάεφ… Ποιος άλλωστε θα ήθελε να θυμίσει εν μέσω πανηγυρικού κλίματος της κοινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πράγματα που διχάζουν αντί να υπογραμμίζουν την ενότητα της κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια… Ή να υπογραμμίσει τον παράγοντα που έχει καταβαραθρώσει δημοσκοπικά την κυβέρνηση και έχει βγάλει στους δρόμους τους πολίτες;

Πάντως, η επιλογή ήταν λάθος.Και η ΝΔ άδραξε την ευκαιρία για να το τονίσει:«Η φαιδρή εικόνα του κ. Τσίπρα με τη γραβάτα-δώρο του κ. Ζάεφ δεν επιτρέπει κανένα σχόλιο για τα ψέματα που τη συνόδευσαν. Μέχρι εδώ, όμως. Οι Έλληνες δεν έχουν πάθει ανοσία στην ανοησία. Και προσβάλλονται όταν στη θέση του πρωθυπουργού τους αντικρίζουν, δυστυχώς, έναν αδίστακτο υποκριτή, επικεφαλής ενός κυνικού θιάσου. Το βεστιάριο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πλούσιο και μπορούν να μεταμφιέζονται όπως θέλουν. Αλλά οι θεατές έφυγαν. Μόνο ντροπή και χλεύη αξίζει σε αυτή τη θλιβερή φαρσοκωμωδία που κυβέρνησε τη χώρα. Ευτυχώς φτάνει στο τέλος της» ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός φόρεσε τη γραβάτα τη γκρενά, δηλαδή σε απόχρωση του κόκκινου χρώματος -του «αγωνιστικού»- για να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας, αλλά δεν άντεξε και πολύ. Στο τέλος την έβγαλε για να μείνει με τη «στολή εργασίας», γιατί με αυτή δίνει τις μάχες, όπως είπε…