Οι προπηλακισμοί βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα Σκόπια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της «κόντρας» που είχαν στην Βουλή ΝΔ και ΔΗΣΥ με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα.
«Διαβάζω ότι η κυβέρνηση ενοχλείται από τους προπηλακισμούς κατά βουλευτών. Καλώς τα παιδιά», σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στο παρελθόν, όταν βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ δέχονταν επιθέσεις και προπηλακισμούς η τότε αξιωματική αντιπολίτευση «δεν είχε τέτοιες ευαισθησίες».
«Όταν στελέχη σας μιλούσαν για κρεμάλες, όταν ο κυβερνητικός σας εταίρος προέτρεπε σε λιντσαρίσματα δεν είχατε τέτοιες ευαισθησίες. Εκθρέψατε το τέρας του λαϊκισμού και τώρα σας δαγκώνει», είπε ο κ. Χαρακόπουλος καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε «συμπήξει μέτωπο με την Χρυσή Αυγή στις πλατείες». Πάντως, δήλωσε ότι η ΝΔ «καταδικάζει απόλυτα κάθε εκδήλωση βίας». «Δεν βάζουμε ιδεολογικό πρόσημο στην βία», είπε.
Στο θέμα αναφέρθηκε και η βουλευτής της ΔΗΣΥ Έυη Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση καταδικάζει την βία γιατί στρέφεται κατά στελεχών της κυβέρνησης» και μίλησε για «συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ με την Χ.Α. στους αγανακτισμένους». «Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας αλλά αν θέλει η κυβέρνηση να χτυπήσει τον φασισμό και τους χιτλερικούς να επισπεύσει την δίκη της Χ.Α. και να βρεθεί αίθουσα», πρόσθεσε η ίδια.
Ο κ. Τόσκας καλωσόρισε τις δηλώσεις καταδίκης της βίας. «Καλωσορίζω τις δηλώσεις για αποκήρυξη της βίας», είπε, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι «αν τις συνδυάσω με τις σχετικές δηλώσεις της κυρίας Σπυράκη, μια επαμφοτερίζουσα θέση για το τι θα γίνει σε σχέση με την συμφωνία, δεν ξέρω τι σημαίνει». «Καλό είναι η ΝΔ να πάρει ξεκάθαρη θέση», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι είναι «εθνικό συμφέρον να προχωρήσει η συμφωνία».

Τα Εξάρχεια

Αντιπαράθεση υπήρξε και για το θέμα των Εξαρχείων με την ΝΔ και την ΔΗΣΥ να μιλούν για απάθεια και εκρηκτικές διαστάσεις των φαινομένων της βίας και της παραβατικότητας. «Τριάμισι χρόνια είστε υπουργός. Δεν έχετε το ακαταλόγιστο. Πείθετε κανέναν όταν λέτε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα; Δεν υποστηρίζουμε ότι ήταν ιδανικά τα πράγματα, αλλά ποτέ δεν ήταν έτσι», ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος, ενώ η κυρία Χριστοφιλοπούλου διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο για το άβατο των Εξαρχείων.
Ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι οι συλλήψεις στην περιοχή των Εξαρχείων έχουν αυξηθεί 28,13% σε αντίθεση με παλαιότερα που γίνονταν μαζικές προσαγωγές μετά από επιχειρήσεις – «σκούπα», κατηγορώντας την ΝΔ ότι έχει κάνει σημαία τα Εξάρχεια και όχι την συνολική εικόνα. «Μην κάνουν πώς δεν ξέρουν πώς δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στα Εξάρχεια και μην ζητάνε και τα ρέστα», είπε ο υπουργός υπενθυμίζοντας ότι επί υπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη καταργήθηκαν 6.800 οργανικές θέσεις αστυνομικών και καταργήθηκε η δημοτική αστυνομία. «Μην κάνετε πώς δεν ξέρετε. Να κοιτάξετε την πλάτη σας. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε καταστάσεις σε συνθήκες δύσκολες, εκεί που εσείς δεν κάνατε τίποτα», ανέφερε και δήλωσε ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες οι οποίες θα ενταθούν.