Στο Κιλκίς θα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 105ης επετείου από την απελευθέρωσης της πόλης. Σε μια φορτισμένη στιγμή, λίγες ημέρες έπειτα από τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, και ενώ υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δέχονται έντονες διαμαρτυρίες όπου εμφανίζονται, ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποιεί αυτή τη συμβολική επίσκεψη, η οποία δεν είναι η μόνη που θα κάνει στη Μακεδονία το προσεχές διάστημα.

Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία «όταν τη φέρουν στη Βουλή οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, όπως υποχρεούνται», επανέλαβε η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη. «Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε στις Πρέσπες μια κακή συμφωνία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πληγωμένη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες της. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποδέχτηκε ό,τι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε έως τώρα δεχθεί από τότε που προέκυψε το ζήτημα. Δηλαδή Μακεδονικό Έθνος και Μακεδονική γλώσσα», πρόσθεσε. «Εμείς θα κάνουμε την επόμενη ημέρα το καλύτερο δυνατό για τη χώρα», τόνισε η κυρία Σπυράκη. Επίσης, σχολιάζοντας τις θετικές αντιδράσεις με τις οποίες έγινε δεκτή η συμφωνία στο εξωτερικό, είπε ότι «αν η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι είχε αποδεχθεί την είσοδο της γειτονικής χώρας με την ονομασία FYROM στο ΝΑΤΟ, όλοι θα χειροκροτούσαν. Είμαστε εδώ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως μια πολιτική δύναμη που έχει σηματοδοτήσει την ιστορία της Ελλάδα για να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον».

Επιτελικά στελέχη της Πειραιώς εκτιμούν ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό μπορεί να σημάνει τη λήξη της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ με ότι συνέπειες θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για την κυβέρνηση. Οι Ανεξάρτητοι ‘Ελληνες βρίσκονται σε δυσαρμονία με την εκλογική βάση τους, ενώ την πίεση της κοινής γνώμης δέχονται και οι βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία θα πρέπει να έλθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή εντός του 2018 και ήδη οι δύο κυβερνητικοί εταίροι χαράσσουν διαφορετικές στρατηγικές. Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά θα ζητήσει να κυρωθεί με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση 180 βουλευτών και επισήμανε ότι αν ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο συνέδριο «Export Summit VΙ» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη. Η ρύθμιση για το χρέος αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση. «Η ΝΔ εργάζεται για την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος. Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε κατά σειρά τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε επαφές στο ΕΛΚ όπου επανέλαβε και δημόσια ότι απαιτείται μια γενναία ρύθμιση για το χρέος. Αυτό δεν σημαίνει ότι το τέταρτο μνημόνιο δεν είναι εδώ. Με ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης και με πολύ βαριά μέτρα. Άλλωστε για να θυμηθούμε, το τρίτο Ελληνικό πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώνεται και για το οποίο η κυβέρνηση επιχαίρει δεν επιβλήθηκε παρά μόνο γιατί είχαμε το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Η Ελλάδα, όπως όλοι οι διεθνείς παίκτες επισημαίνουν, θα είχε βγει από το πρόγραμμα, θα είχε προχωρήσει χωρίς πρόγραμμα αν δεν είχε ανακοπεί η ανάκαμψη της το πρώτο εξάμηνο του 2015», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.