Προκειμένου να προλάβει τυχόν αρνητικά τετελεσμένα, η ΝΔ ζητεί την άμεση κατάθεση στην Βουλή την προς υπογραφή Συμφωνία με την Αλβανία «ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της και να τη συζητήσει πριν τη δεσμευτική υπογραφή της».
Σε ερώτηση που κατέθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης Γ. Κουμουτσάκος προς την υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, επικαλείται τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Αλβανίας στις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με τις οποίες, εντός της εβδομάδας θα υπάρξει νέα συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του καθώς και συνάντηση των ομάδων διαπραγματευτών των δύο χωρών, ενώ ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες για την ελληνο-αλβανική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες έχουν εισέλθει σε «μη αναστρέψιμη» φάση.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το περιεχόμενο της δέσμης θεμάτων που συζητούν Ελλάδα και Αλβανία είναι πολύ ευρύτερο. Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάληξη των συνομιλιών έως τις 28-29 Ιουνίου, δηλαδή εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Κουμουτσάκος επικαλείται και τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Ρώσο ομόλογό του στην Μόσχα, όπου δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε πορεία επίλυσης των ανοικτών ζητημάτων με την Αλβανία και ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη των συνομιλιών.
Η ΝΔ έχει καταθέσει ερωτήσεις προς τον κ. Κοτζιά σχετικά με το εύρος των θεμάτων και αν σε αυτές περιλαμβάνονται αστήρικτες αλβανικές αξιώσεις περί Τσάμηδων, οι οποίες όμως δεν έχουν απαντηθεί. Έτσι, ζητεί να μάθει σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την Αλβανική πλευρά, ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας τους και αν συνεχίζει η Αλβανική πλευρά να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων. Επίσης, ερωτά σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία και αν έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνο-αλβανικής συμφωνίας και φυσικά ποια είναι αυτή.