Στο στόχαστρο της ΝΔ και του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλου βρέθηκε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η οποία προσήλθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να ενημερώσει για τα πεπραγμένα του 2016.
Η συζήτηση έφτασε και στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και η κυρία Παπασπύρου δέχθηκε ευθείες βολές για «θεσμικές παρεκκλίσεις» και παραβίαση εκ μέρους της της ποινικής προδικασίας, ενώ για την υπόθεση της Novartis της καταλογίστηκε ότι βγήκε σε δεκάδες ΜΜΕ με συνεντεύξεις της, εναρμονιζόμενη με το κλίμα που ήθελε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος. Ο ίδιος συγκρούστηκε με την πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία τον κατηγόρησε για «μπούλινγκ» κατά της Γενικής Επιθεωρήτριας.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ ρώτησε την κυρία Παπασπύρου βάσει ποιας δικαιοδοσίας παρενέβη με έγγραφό της προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου αναφορικά με την ανεκτέλεστη δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για την αστυνομική περιφρούρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Εγώ απλώς διαβίβασα την απόφαση», απάντησε η ίδια, ενώ ο κ. Βενιζέλος επέμεινε: «Υποβάλλατε πειθαρχική αναφορά κατά δικαστού». «Ούτε δικαστή ανέφερα ούτε τίποτα», απάντησε εκείνη, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ της επεσήμαναν ότι «δεν είχατε αρμοδιότητα». «Κόντρα» υπήρξε και σχετικά με τις δηλώσεις της περί διώξεων για το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Δεν έχω προαναγγείλει διώξεις. Ποτέ δεν είπα. Είπα το πόρισμα. Αν θα γίνουν διώξεις είπα», ανέφερε η ίδια, δηλώνοντας ότι «δεν φοβάται» και καταγγέλλοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να παρεμποδίσουν το έργο της. Αναφορικά με τις παρεμβάσεις κλιμακίων της ΓΕΔΔ στο ΚΕΕΛΠΝΟ, είπε ότι «πήγαν γιατί δεν αποστέλλονταν τα έγγραφα που ζητούσαμε».
«Δεν συνηθίζουμε να πηγαίνουμε. Το θέμα είναι στον εισαγγελέα», σημείωσε, ενώ κατήγγειλε ότι ο server του ΚΕΕΛΠΝΟ με τα mail είχε μεταφερθεί σε μια εταιρεία τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης, κατηγόρησε ευθέως το σωματείο εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι ασκούσε πιέσεις: «Ερχόταν κάθε μέρα. Τώρα δεν έρχονται. Και παρακολουθούσαν ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε», είπε. Η κυρία Παπασπύρου είπε ακόμα ότι «μια σειρά από τεχνάσματα έχουν ως στρατηγικό στόχο την υποβάθμισης του θεσμού και την παρακώλυση του έργου της», ενώ για όσα καταγγέλλονται εις βάρος της δήλωσε ότι «δεν με αφορούν οι καταγγελίες». «Είναι εσφαλμένα όσα μου καταλογίζονται από όσους βάλλουν κατά του κύρους του Επιθεωρητή», είπε.
Ο κ. Βενιζέλος αναφερθείς στις κατά καιρούς δηλώσεις της, είπε δημιουργείται «αχλή που δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο κατά τρόπο αβάσιμο». Ενώ στις επίμονες ερωτήσεις του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ προς την κυρία Παπασπύρου, η πρόεδρος της Επιτροπής παρενέβη, ζητώντας «ευγένεια και δεοντολογία». «Είμαι αρμόδιος να αξιολογήσω τα λεγόμενά της», απάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν έχετε δικαίωμα. Διακόπτετε την ακρόαση…», σημείωσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ Ι. Τραγάκης, Γ. Γεωργαντάς και Χ. Αθανασίου έκαναν λόγο για «παραβίαση της νομικής προδικασίας», εκ μέρους της. «Θέλετε να εκμαιεύσετε μια απάντηση που σας βολεύει;», παρενέβη η πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ η κυρία Παπασπύρου διαβεβαίωσε ότι «δεν έχω πει ποτέ ψέματα».
«Ό,τι έχω πει είναι μόνο αλήθειες», σημείωσε. Επεισόδιο προκλήθηκε όταν ο κ. Βενιζέλος την επέπληξε ότι δεν σημείωνε τις ερωτήσεις που της υπέβαλλε. «Είναι προσβλητικό προς την Βουλή να κοιτάτε χωρίς να σημειώνετε», της είπε, με την κυρία Χριστοδουλοπούλου να παρεμβαίνει λέγοντας: «Σημειώνουν οι συνεργάτες της…». «Είναι θέμα σεβασμού», της αντέτεινε εκείνος. «Μην κάνετε άσχετα σχόλια. Βρείτε κάτι πιο ουσιώδες…», απάντησε η πρόεδρος της Επιτροπής.