Υπερψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης, κατά την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξάγεται στην Ολομέλεια.
Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, το βουλευτή Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης. Ο Π. Καμμένος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση.

Η διαρροή αυτή τραυμάτισε την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας η οποία, κατά τα λοιπά, συγκέντρωσε 153 ψήφους, εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης τάχθηκαν 127 βουλευτές, επί συνόλου 280 ψηφισάντων.
Ο Δημήτρης Καμμένος, που διεγράφη απόψε από την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, έχει το αξίωμα του Η’ αντιπροέδρου της Βουλής.

Μετά τη διαγραφή του, είναι ενδεχόμενο είτε να παραιτηθεί από το αξίωμα του αντιπροέδρου είτε, εφόσον αυτό δεν συμβεί, να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 150 του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο «η Boυλή μπoρεί, ύστερα από γραπτή πρόταση πενήντα τoυλάχιστoν βoυλευτών, να εκφράσει μoμφή κατά τoυ πρoέδρoυ της ή άλλoυ μέλoυς τoυ πρoεδρείoυ».


Σχόλιο του Π. Καμμένου
«Ακριβοπληρωμένη η μεταγραφή… κουτσός ο παίχτης…», αναφέρει ανάρτηση του Πάνου Καμμένου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο κ. Καμμένος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία ενημερώνει ότι ο βουλευτής Δ. Καμμένος δεν ανήκει πλέον στην ΚΟ των ΑΝΕΛ.


Ράνια Σβίγγου
«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε τη στάση του Δ. Καμμένου η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. «Μάλλον άργησε κιόλας», προσθέτει στην ανάρτησή της στο Twitter.

Και καταλήγει: «Η έκπληξη θα ήταν η συνέχιση της στήριξης σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τώρα μπορεί να συνεχίσει χωρίς κανέναν ενδοιασμό αυτό που ξεκίνησε εδώ και καιρό».

Παραίτηση στελέχους των ΑΝΕΛ

Μετά τον Δ. Καμμένο το Σάββατο, σειρά πήρε ο Χρήστος Παύλου, πρόεδρος της συντονιστικής Καστοριάς, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στον Πάνο Καμμένο.

Στο κείμενό του, σημειώνει πως δεν γίνεται οι ΑΝΕΛ να διαφωνούν με την πρόταση για την «Βόρεια Μακεδονία» αλλά να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής: «Όλοι εμείς που βρεθήκαμε στους ΑΝΕΛ, πιστέψαμε στα πύρηνα, αντιμημονιακά και πατριωτικά λόγια του Πάνου Καμμένου. Στην πορεία της συγκυβέρνησης μας με τον ΣΥΡΙΖΑ ,θέσαμε τις κόκκινες γραμμές μας πολλές από τις οποίες στην πορεία τις παραβήκαμε. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε όλοι μαζί να στηρίζουμε τον πρόεδρο και το κίνημα για το καλό της πατρίδας. Προσωπικά τώρα εγώ, πάντα εξέφραζα με θάρρος τις θέσεις ,τις απόψεις και τις διαφωνίες μου μέσα από τα όργανα του κινήματος και στήριζα το κίνημα σε όλες τις παρεμβάσεις μου στα ΜΜΕ της περιοχής μου από τη θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ Καστοριάς, αν και διαφωνούσα με πολλές από αυτές (…) Γι αυτό εγώ για λόγους ηθικής, ευθιξίας, αξιοπρέπειας και πατριωτικής συνείδησης ,παραμένω σταθερός σε αυτά που πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε, σε αυτά που λέει η ιδρυτική μας διακήρυξη ,αλλά δεν μπορώ να πατάω σε 2 βάρκες. (…) Η προσωπική μου θέση και άποψη είναι οι ΑΝΕΛ να αποσυρθούμε από την συγκυβέρνηση. Αν το Σάββατο δεν γίνει αυτό ,εγώ δηλώνω ότι παραιτούμαι από πρόεδρος των ΑΝΕΛ Καστοριάς και αποχωρώ από το κίνημα».