Στη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, υπογράφηκε την Κυριακή η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Από την απέναντι πλευρά έφτασε στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής.

Είναι αξιοσημείωτο τα παρατεταμένα χειροκροτήματα με τα οποία υποδέχτηκαν τις δύο αντιπροσωπείες οι παριστάμενοι στην τελετή.

Στις 11:11 ξεκίνησε η τελετή της υπογραφής της συμφωνίας με ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τόνισε απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι «αφήνουμε πίσω 25 χρόνια άγονης διένεξης, καθώς στη συμφωνία καθρεπτίζονται οι ψυχές των δύο λαών».

Μετά την ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ο οποίος ήταν πολύ συγκινημένος. Ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα πρόβλημα δεκαετιών.

Μετά το τέλος των ομιλιών των δύο Πρωθυπουργών οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία για τη λύση του μακεδονικού προβλήματος.

Στη συνέχεια και αφού τη συμφωνία την υπέγραψε και ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Νίμιτς χαιρέτησε τη συμφωνία.

Μετά το τέλος της τελετής υπογραφής της συνφωνίας οι δύο αντιπροσωπείες και οι ξένοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη και πέρασαν απέναντι όπου ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ παραθέτει γεύμα στο Οτέσοβο.

Στο έδαφος της πΓΔΜ οι εντιπροσωπείες έφτασαν στις 12:45 και μετά την αναμνηστική φωτογραφία η επίτροπος Εξωτερικών και Ασφάλειας της ΕΕ κυρία Μογκερίνι έκανε μια μικρή δήλωση λέγοντας ότι «είναι μία πολύ καλή ημέρα για τις δύο χώρες, την ΕΕ, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια».

Δήλωσε η Επίτροπος «είναι μια πάρα πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, μια πάρα πολύ καλή ημέρα για την ΕΕ, την Ευρώπη εν συνόλω και τα Βαλκάνια φυσικά» δήλωσε από το Οτέσεβο, στην ΠΓΔΜ η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Θυμάμαι πάρα πολύ καλά τα πρώτα βήματα αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών που θα ήθελα να συγχαρώ για την άρτια εργασία τους. Πολλοί άνθρωποι στέκονταν απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, στη δέσμευση, στο σθένος και στην ηγεσία καθώς και στην ελπίδα που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας» είπε η κ. Μογκερίνι, προσθέτοντας:

«Η ΕΕ και εμείς οι δύο ήμασταν σύντροφοι αυτής της προσπάθειας και είμαστε εδώ, πρώτα απ’ όλα, για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές διότι μας έκαναν περήφανους ως Ευρωπαίους μέσω της δικής τους ικανότητας δια της διπλωματίας και του διαλόγου να βρουν μια κοινά επωφελή λύση για αμφότερες τις πλευρές, μια λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν για κάποιες δεκαετίες και επιπλέον ήταν ένα αγκάθι για την Βαλκανική Χερσόνησο»