Ποινική δίωξη για το κακούργημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικων Αθηνών, και συγκεκριμένα τον εισαγγελεα Γιώργο Καλούση, σε βάρος του βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή.
Νωρίτερα παραγγελία για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, και για το οποίο δεν απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας, έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση ο οποίος ήδη έχει διαγραφεί από τη Χρυσή Αυγή.

Στη γραπτή παραγγελία του, ο κ.Ζαχαρής ζητεί να διερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας από τον Μπαρμπαρούση και ξεκαθαρίζει ότι για το εν λόγω αδίκημα -με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις- δεν απαιτείται άδεια της Βουλής ως προς την άσκηση δίωξης, ως εκ τούτου οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να κινηθούν αυτοβούλως.

Παρέμβαση Κοντονή

Εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, διαβιβάζοντας – βάσει του άρθρου 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο τα πρακτικά της σημερινής ομιλίας στη Βουλή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούςη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» ο κ. Κοντονής δήλωσε πως στο κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής της ΧΑ προς την στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε συλλήψεις υπουργών και πολιτειακών παραγόντων υπάρχει σωρεία ποινικών αδικημάτων των οποίων τον χαρακτηρισμό θα κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν και κακουργηματικά αδικήματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι σε περίπτωση κακουργήματος προβλέπεται ακόμη και σύλληψη βουλευτή.

Στον κ. Ζαγοραίο παρήγγειλε παράλληλα έρευνα η εισαγγελέας του Αρείου Παγου, Ξένη Δημητρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Δημητρίου απέστειλε στον κ. Ζαγοραίο δημοσιεύματα για τη στάση Μπαρμπαρούση.
Βίντεο με τον βουλευτή της ΧΑ Κ. Μπαρμπαρούση και επικυρωμένα πρακτικά της ομιλίας του στη Βουλή, προσκόμισαν στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής του Φώτης Κουβέλης. Σε δηλώσεις τους κατά την έξοδό τους από τον Άρειο Πάγο καταλόγισαν κακουργηματικές πράξεις στον βουλευτή της ΧΑ επισημαίνοντας ότι ζήτησαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Ενώπιον των εισαγγελικών αρχών οι πρώτοι μάρτυρες

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικων Γιώργος Καλούδης ανέλαβε τη δικαστική έρευνα που στρέφεται σε βάρος του πρώην πλέον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση. Πρώτος, ως μαρτυρας, κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος, ενω σε αυτή τη φάση ενώπιον του εισαγγελέα βρίσκεται ο Φώτης Κουβέλης.

Ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ: Προσηλωμένες στο Σύνταγμα οι Ενοπλες Δυνάμεις

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι προσηλωμένες αποκλειστικά στην εκπλήρωση της αποστολής τους, όπως αυτή προκύπτει από το Σύνταγμα και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και αφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, και της ασφάλειας των πολιτών εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής, καθώς και στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων».

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ , με αφορμή τη δήλωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ, στη Βουλή.