Ως μια μάχη ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον χαρακτήρισε την όλη διαδικασία για την επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Μιλώντας στην κάμερα της DW αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μας, έστειλε το μήνυμα ότι «οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον τους και ότι κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει.

Αναφερόμενος στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη γείτονα, ο Νικολά Ντιμιτρόφ είπε πως «είναι καθήκον μας ως κυβέρνηση να δώσουμε στους πολίτες την επιλογή να αποφασίσουν για το μέλλον τους, γιατί το μέλλον αφορά τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κοινοβούλιο αλλά ούτε και ο πρόεδρος μπορούν να τους στερήσουν αυτή την επιλογή».

Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε, επίσης, ότι «δεν επιβάλουμε κάποια λύση, επετεύχθη κάποιος συμβιβασμός και νομίζω ότι υπάρχει πρόβλεψη για τις ανησυχίες και των δύο πλευρών.

Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη Μακεδονία ως χώρα και τη Μακεδονία ως περιοχή της Ελλάδας, ενώ διευκρινίζεται ότι η λέξη «Μακεδόνας» και «Μακεδονία» σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τους δύο λαούς, διασφαλίζεται η (σ.σ. εθνική) ταυτότητά μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί η ταυτότητα δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως μια «μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν. Το παρελθόν είναι σημαντικό ωστόσο, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Νομίζω ότι σε ιστορικές στιγμές έχουμε ιστορική ευθύνη να μην σκεφτούμε την καριέρα μας ως πολιτικοί και το πολιτικό μας μέλλον αλλά το που θέλουμε να βρίσκονται οι χώρες μας σε δέκα χρόνια από σήμερα».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «τεστ ωριμότητας για τις δύο χώρες, αλλά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» εκτιμώντας ότι «αν όλοι κάνουν το σωστό και δεν εγκαταλείψουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γραφτεί ιστορία», ενώ επανέλαβε πως στόχος για τη γείτονα είναι να«προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης και να ενταχθούμε στη νατοϊκή συμμαχία».