από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 
 

Στην κόψη του ξυραφιού το Κίνημα Αλλαγής

Εισηγήσεις για «εδώ και τώρα» διαζύγιο με Θεοδωράκη - Ικανοποίηση στο ΠαΣοΚ από την τοποθέτηση Γεννηματά - Ποτάμι: Καλούμαστε να ακολουθήσουμε τη γραμμή του ενός! - Πυροσβεστική παρέμβαση Καμίνη
Στην κόψη του ξυραφιού το Κίνημα Αλλαγής
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο Μακεδονικό δημιουργούν συνθήκες ρήξης και όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου με τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και γενικότερων αναταράξεων, είναι ανοιχτό μετά και τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στην τοποθέτηση του στη Βουλή κράτησε σαφείς αποστάσεις από την Φώφη Γεννηματά και την αρνητική της στάση για την συμφωνία με τα Σκόπια. «Δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτή την αίθουσα. Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής. Δεν με αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας!», τόνισε. Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ «απαραίτητο πρώτο βήμα» αν και επεσήμανε ότι έχει αδυναμίες.

Η αναφορά του κ. Θεοδωράκη στο πολιτικό κόστος, όπως επισημαίνεται, ήταν μια σαφής αιχμή για την κυρία Γεννηματά που σύμφωνα με στελέχη του Ποταμιού «έκανε στροφή στο Σκοπιανό πίσω λόγω της πίεσης που δέχθηκε από τη βάση του ΠαΣοΚ φοβούμενη το πολιτικό κόστος».

Η τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στις τάξεις των βουλευτών του ΠαΣοΚ που θεωρούν ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού με τη στάση επί της ουσίας, προσφέρει στήριξη στον κ. Τσίπρα και παράλληλα του δίνει χώρο για να συνεχίσει τα παιχνίδια με την κεντροαριστερά. Μάλιστα βουλευτές του ΠαΣοΚ επεσήμαναν ότι ο κ. Τσίπρας μπήκε στην αίθουσα για να ακούσει τον κ. Θεοδωράκη ενώ απουσίαζε στις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά. Ορισμένοι εξ αυτών σχολίαζαν: «Δεν λέει κάτι στον κ. Θεοδωράκη το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;»

Είχε προηγηθεί η ομιλία της Φώφης Γεννηματά που κινήθηκε στο πλαίσιο της πρωινής της δήλωσης. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε ότι η συμφωνία «έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων» πρόσθεσε όμως ότι «εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης».

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, τόνισε η κυρία Γεννηματά αν «η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και «η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα».

Διεργασίες σε ΔΗΣΥ-Ποτάμι


Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή, συγκεντρώθηκαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, πλην του Θανάση Θεοχαρόπουλου για να συζητήσουν τις εξελίξεις. Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρές τοποθετήσεις των βουλευτών που ζήτησαν διαζύγιο «εδώ και τώρα» με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Το κλίμα για τον επικεφαλής του Ποταμιού είναι βαρύ στο ΠαΣοΚ. Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει μια δήλωση της κυρίας Γεννηματά που να ξεκαθαρίζει ότι η γραμμή του Κινήματος Αλλαγής για τη συμφωνία με τα Σκόπια είναι αρνητική «και την ακολουθεί όποιος θέλει. Όποιος δεν θέλει μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο του».

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο κ. Θεοδωράκης. Στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γ. Μαυρωτάς και Σπ. Δανέλλης στήριξαν την θέση του κ. Θεοδωράκη για τη συμφωνία. Αντίθετοι με τη συμφωνία εμφανίστηκαν οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς ενώ ο Σπ. Λυκούδης τόνισε ότι η συμφωνία έχει θετικά στοιχεία αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του κατά πόσο είναι πολιτικά ωφέλιμο ένα διαζύγιο με το Κίνημα Αλλαγής.

Ποτάμι: Καλούμαστε να ακολουθήσουμε τη γραμμή του ενός!


Το κλίμα βάρυνε και άλλο μετά το σχόλιο του Ποταμιού για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που κατέληξε σε αδιέξοδο. «Στο Πολιτικό Συμβούλιο, τα πέντε από τα έξι μέλη του υποστήριξαν την ίδια άποψη για τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Η πρόεδρος, μόνη της, είχε διαφορετική άποψη.Και σήμερα, καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός! Όταν αποφασίσαμε, όμως, τη συγκρότηση ενός νέου Κινήματος, δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο», ανέφεραν πηγές της Σεβαστουπόλεως.

Έντονο παρασκήνιο και κρίσιμες ώρες


Είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις των επομένων ωρών θα είναι κρίσιμες για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής ενώ στο παρασκήνιο εκδηλώνονται ήδη πυροσβεστικές παρεμβάσεις που όμως είναι αμφίβολο αν θα έχουν αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η δήλωση του Γ.Καμίνη. Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «η αρχική συμφωνία είναι θετική σε σχέση με το παρελθόν και η ευκαιρία λύσης μεγάλη. Αντί λοιπόν να κραδαίνουμε τη μεζούρα του πατριωτισμού, ας γίνει η συζήτηση του τι επιπλέον θέλουμε στη συμφωνία και πως θα το πετύχουμε. Υπάρχει ο χρόνος υπάρχουν και οι τρόποι». Η κυβέρνηση, επισημαίνει ο κ. Καμίνης, «έχει την ευθύνη να οργανώσει και να πρωταγωνιστήσει σε μια ψύχραιμη συζήτηση» αλλά «διχάζει, γιατί είναι και η ίδια διχασμένη. Καταδικάζει τον εθνολαϊκισμό, λησμονώντας ότι ο αρχιερέας του εθνολαϊκισμού εγκαταβιώνει στους κόλπους της. Το δικό της πρόβλημα, θεσμικό και πολιτικό, δεν πρέπει, συνεπώς, να γίνει πρόβλημα των υπολοίπων δυνάμεων, κυρίως όμως να μην υπονομεύσει την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος».


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμπλοκή στο Κίνημα Αλλαγής για το Μακεδονικό - Αδιέξοδο στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου 
 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Οι Συριζαίοι γλείφουν το Σταύρο... | 18/06/2018 12:01
  Πού κατάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης... Να τον εκθειάζουν τα τρολ του Σύριζα... Μεγάλε ηγέτη Σταύρο, σε αποθεώνουν αυτοί που σε έφτυναν και σε λέγανε όργανο των συμφερόντων και της διαπλοκής! Πάλι κάτι έκανες λάθος... Πάντως αν νομίζεις ότι έχεις ρεύμα και πως πολλοί συμφωνούν μαζί σου, δεν έχεις παρά να κατέβεις στις εκλογές με το Ποτάμι, τον Χείμαρρο ή το Ρυάκι... Θα σκίσεις...
  Αθηναίος Πολίτης
  απάντηση00
   
   
  μπράβο Σταύρο | 15/06/2018 20:05
  Ωριμη και σοβαρή η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη. Μεγάλη απογοήτευση για τον τρόπο που πολιτεύεται η Φώφη. Οι τακτικές με-νοιάζει-μόνο-το-μαγαζάκι-μου έχουν χρεωκοπήσει πια. Μα δεν το αντιλαμβάνονται; Θλίψη..
  alkis
  απάντηση01
   
   
  Μπράβο Σταύρο | 15/06/2018 16:52
  Ο Σταύρος απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι έχει guts...
  Ανήσυχος
  απάντηση921
   
   
   
  το κακόμοιρο το Κούλη... | 15/06/2018 15:07
  μετά την απώλεια της καραδεξιάς FAZ που τον έφτυσε ξεκάθαρα εκθειάζοντας τον Τσίπρα, τώρα χάνει άλλο ένα δεκανίκι του για να πάρει την εξουσία.
  ένας-ένας λακίζουν οι συστημικοί...
  απάντηση1511
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μπράβο, Φώφη! | 15/06/2018 10:36
  Η Φώφη έδειξε ότι έχει πολιτικά αντανακλαστικά και συντάσσεται με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, που δεν θέλει να γίνει η παράταξη στηριγμα του καταρρέοντος Σύριζα και του γελοίου Ζάεφ. Νιώθω χαρά που την ψήφισα και δεν έκανα το λάθος να ψηφίσω κανέναν από αυτούς που δεν έχουν στοιχειώδη πολιτική ωριμότητα να καταλάβουν τι σημαίνει αυτή τη στιγμή που οι Ανελ δηλώνουν πως δεν ψηφίζουν στο Σκοπιανό, να τους σώσουμε εμείς! Θεοδωράκης, Ανδρουλάκης, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης και Γιωργάκης βαθμολογούνται με μηδέν!
  Αθηναίος Πολίτης
  απάντηση2324
   
   
  Τι ακριβώς παριστάνει το ΚΙΝΑΛ? | 15/06/2018 10:12
  Μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει η ακούσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, παρά μόνο αλληλοφαγομάρες και παπαρολογίες. Ακόμη και μια υποτιθέμενη κεντρώα πολιτική που σήμερα στην ουσία δεν υπάρχει, είναι υποχρεωμένοι να αναγγείλει τις πολιτικές της θέσεις. Άλλως έχουμε απλά να πληρώνουμε άλλο ένα πολιτικάντικο σύμπλεγμα.
  Michail Leon
  απάντηση249
   
   
  Άντε τώρα από την ΑΡΧΗ, για το ΝΕΟ κόμμα!... | 15/06/2018 10:06
  Και πολύ κράτησε αυτή η γιαλαντζί "συμπαράταξη"!... Όμως, όσο πιο γρήγορα αποφασιστεί και οριστικοποιηθεί η διάλυση, τόσο αυξάνονται οι ελπίδες για την έγκαιρη ανοικοδόμηση ενός πραγματικά "ΝΕΟΥ και ΕΝΙΑΙΟΥ" κόμματος της μεγάλης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης!... Άντε και καλή ΑΡΧΗ!... Προσοχή όμως για να μη κάνετε τα ίδια λάθη!... Γιαυτό προσέξτε, αυτή τη φορά, ιδιαίτερα στην επιλογή του "αρχιμάστορα"!... Το πρώτο, να είναι κοινής αποδοχής!... Και να χρησιμοποιηθούν ΟΛΑ τα καλά υλικά που διαθέτει η Παράταξη,!...
  Τισούτος
  απάντηση228
   
   
  Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ | 15/06/2018 08:40
  1. Το κουτοπόνηρο (αλλά ευτυχώς ανόητο) ζεύγος Τσίπρα-Κοτζιά ξεκίνησε το ζήτημα με σκοπό να σπάσει τη ΝΔ και να δημιουργήσει ακροδεξιά ή και φιλοφασιστικά κομμάτια στα δεξιά της (τόσο αριστερά, τόσο αντιφασιστικά!!) 2. Ο Μητσοτάκης το κατάλαβε (εύκολο ήταν) και έστριψε 3. Στο ΚΙΝΑΛ όμως δεν είδαν ΟΛΗ την εικόνα αλλά μόνο μέρος της (αυτό δεν τιμάει τη νοημοσύνη τους). 4. Το είδε μόνο η Φώφη και αυτό την ανεβάζει επίπεδο 5. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Ο Τσίπρας θα χάσει αυγά και καλάθια σε ψήφους. Ο Καμένος θα εξαερωθεί. Το ΚΙΝΑΛ θα διασπαστεί. Ο Μητσοτάκης χωρίς να κουνήσει το χεράκι του θα τσιμπήσει τουλάχιστο 5 μονάδες. Και δεν θα του μείνει αύριο και η καυτή πατάτα στα χέρια! Αυτά είναι τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Σκεφτείτε ποιος κέρδισε, ποιος έχασε και αναλόγως αποδώστε πολιτικές ευθύνες.
  ΑΚΑΡΝΑΝ
  απάντηση2422
   
   
   
  αχ, το κακόμοιρο το πασοκάκι... | 14/06/2018 21:38
  τώρα που έγινε κομματάκι...
  κατάντησε ένωση κέντρου...
  απάντηση2017
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ! | 14/06/2018 21:32
  Προς τι τα μου σου ξού και τα στραβοκοιτάγματα? Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μείνει σε έναν πολιτικό σχηματισμό που δεν του "πάει"! Είναι τόσο απλό, τόσο δημοκρατικό, τόσο έντιμο! Και ο λαός τελικός κριτής όλων. ΄Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες!
  ΑΝΤΡΕΑΣ
  απάντηση265
   
-