Προδήλως προβληματικό, κρίνει το σχέδιο συμφωνίας με τα Σκόπια ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, καθώς όπως έχει επισημάνει και σε σχετικό άρθρο του, αποδέχεται ανακριβείς και εσφαλμένους χαρακτηρισμούς ως προς δυο κρίσιμα ζητήματα υψηλού συμβολισμού: τη γλώσσα και την ιθαγένεια.
Πρόβλημα εντοπίζει και όσον αφορά τον «συγχρονισμό των διαδικασιών» σχετικά με την θέση σε ισχύ της συμφωνίας και την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της με την ΕΕ. Για τον ίδιο, αυτό που προέχει είναι να γίνουν βελτιώσεις έστω και την ύστατη στιγμή, ενώ ασκεί κριτική στους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, αποδίδοντάς της ότι χειρίστηκε ένα εθνικό θέμα με διχαστικό τακτικισμό και με το βλέμμα στραμμένο στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς.
Σε συζήτηση με δημοσιογράφους στην Βουλή, ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε ποια στάση θα κρατήσει όταν έρθει προς κύρωση στην Βουλή συμφωνία και απάντησε: «Δεν λέω όχι στην κύρωση της συμφωνίας εάν και όταν έρθει στη Βουλή, αυτό που λέω είναι ότι μέχρι την υπογραφή της την Κυριακή (στις Πρέσπες) θα πρέπει να διορθωθούν κομμάτια της. Εάν αυτό δεν γίνει τότε είναι αμετάκλητα τα λάθη που υπάρχουν και αδύνατο να διορθωθούν».

Συμπλήρωσε πάντως, ότι «εγώ δεν είμαι τυχοδιώκτης ούτε μπορώ να πω από τώρα όχι στην κύρωση της συμφωνίας όταν θα έρθει προς κύρωση στην Βουλή και αφού θα έχουν μεσολαβήσει πολλά γεγονότα και έχουν διαμορφωθεί πολλές καταστάσεις». Όπως διευκρίνισε άλλωστε «τότε μπορεί να υπάρχει άλλη πλειοψηφία και άλλη κυβέρνηση». «Θα πρέπει να σταθμίσουμε τότε το γενικό εθνικό συμφέρον. Τι ζημιά μπορεί να πάθει η Ελλάδα αν όλοι μιλούν θετικά για την συμφωνία κι εμείς πάμε να ανατρέψουμε μια πραγματικότητα. Θα πρέπει να δούμε τότε το διεθνές περιβάλλον και την ζημιά που μπορεί να υποστεί η χώρα εάν βρεθεί μόνη της», διευκρίνισε.