Σε αδιέξοδο κατέληξε η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής που φαίνεται ότι εισέρχεται σε περίοδο αναταράξεων που ενδεχομένως να δοκιμάσουν ακόμα και τη συνοχή του.

Τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας αλλά και τα μηνύματα που πήρε η Φώφη Γεννηματά απλό τους βουλευτές της με τους οποίους επικοινώνησε την οδήγησε στο να υιοθετήσει μια επιφυλακτική στάση. «Είναι κακή η συμφωνία» είπε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που προηγουμένως είχαν ενημερωθεί από εμπειρογνώμονες για τα θετικά αλλα και τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν έντονη αλλά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έμεινε αμετακίνητη στη θέση της η οποία είναι αρνητική για τη συμφωνία.

Σταυρός Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλακης διατύπωσαν την άποψη ότι η συμφωνία παρά τα γκρίζα σημεία κινείται σε θετική κατεύθυνση. Και τόνισαν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να υιοθετήσει τους πανηγυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα αλλα δεν μπορεί να εμφανιστεί και με τη μίζερη, όπως ειπώθηκε στάση του Μητσοτάκη.

Αυτή ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και η θέση των εμπειρογνωμόνων που κλήθηκαν να πουν την γνώμη τους εκτός του κ. Ιωακειμίδη που εκτίμησε ότι τα γκρίζα σημεία υπερτερούν των θετικών στοιχείων της συμφωνίας.

Η κύρια Γεννηματα επέμεινε αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απορρίψει τη συμφωνία.

Το ερώτημα ειναι τι θα συμβεί στο εξής. Μετά απο 4 και πλέον ώρες συνεδρίασης δεν υπήρξε κοινή ανακοίνωση παρά τις προσπάθειες που έγιναν.

Μετά τη συνεδρίαση η κυρία Γεννηματά συνέχισε τη συζήτηση με τον Γ. Παπανδρέου και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε προσπάθεια για ένα σχέδιο ανακοίνωσης που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Δήλωση Γεννηματά

Το πρωί της Πέμπτης η κυρία Γεννηματά προχώρησε σε μια δήλωση με τόνους χαμηλότερους από την τοποθέτηση της στο Πολιτικό Συμβούλιο. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση». «Έχει» προσθέτει η κυρία Γεννηματά «θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων. Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας».

Στη δήλωση της η κυρία Γεννηματά τονίζει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή αν «η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.»

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα» αλλά και στη ΝΔ που «φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής».