Την Παρασκευή 15 Ιουνίου θα ενημερώσει την Βουλή ο Αλ. Τσίπρας για την συμφωνία σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ.
Στο σχετικό αίτημα που απηύθυνε στον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση γίνεται επίκληση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο δίνει την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να ζητήσει οποτεδήποτε κρίνει απαραίτητο να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της Βουλής «για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση» προκειμένου να υπάρξει «έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση».
Το σχετικό αίτημα γνωστοποιείται στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι οποίοι και θα έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν και να δευτερολογήσουν μετά τον πρωθυπουργό ο οποίος κλείνει την συζήτηση. Πρόκειται στην ουσία για μια μίνι προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Εν τω μεταξύ έχουν φουντώσει οι φήμες στους διαδρόμους της Βουλής σχετικά με τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Φαίνεται να απομακρύνεται όμως το σενάριo η πρόταση αυτή να κατατεθεί μεσούσης της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με κάποιες εκδοχές, δεν αποκλείεται, αν τελικώς κατατεθεί η πρόταση μομφής-δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, αυτό να συμβεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, είτε Πέμπτη απόγευμα είτε στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 142) «η Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας», η οποία πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 τουλάχιστον των βουλευτών, δηλαδή από 50 βουλευτές και υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Βουλής.
Ο Κανονισμός προβλέπει ότι κατόπιν η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας και τελειώνει τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης με oνoμαστική ψηφoφoρία. Αν ο Κυρ. Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση δυσπιστίας την Πέμπτη η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί το Σάββατο τα μεσάνυχτα. Αυτό είναι το νεότερο σενάριο που κυκλοφορεί, καθώς, σύμφωνα με κάποιες πηγές, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να τελειώνει η διαδικασία το Σάββατο.

Υπάρχει και το (θεωρητικό) ενδεχόμενο ο Αλ. Τσίπρας αποδεχόμενος την πρόταση δυσπιστίας να την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Σημειώνεται ότι πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Θεωρητικά, βάσει Συντάγματος και Κανονισμού της Βουλής, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα της κυβέρνησης να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Στην περίπτωση αυτή, το άρθρο 141 παρ. 4 προβλέπει ότι η συζήτηση αρχίζει δυο ημέρες μετά από την υποβολή της πρότασης. Αυτό είναι «χαρτί» που έχει -θεωρητικά πάντα- στα χέρια του ο κ. Τσίπρας στην περίπτωση που θελήσει να προκαταλάβει τις κινήσεις του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή πριν εκείνος υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας.