από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 

Κυβέρνηση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ: «Severna Makedonja» το νέο όνομα erga omnes - Παίρνουμε πίσω το «Μακεδονία» και την ιστορία μας - Τα κέρδη της συμφωνίας

Τι αναφέρει το non paper από το γραφείο Τύπου του Μαξίμου για το όνομα, την ιθαγένεια και τη γλώσσα
Κυβέρνηση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ: «Severna Makedonja» το νέο όνομα erga omnes - Παίρνουμε πίσω το «Μακεδονία» και την ιστορία μας - Τα κέρδη της συμφωνίας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τι αναφέρει το non paper της κυβέρνησης:

«Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία είχαν καπηλευθεί παλαιότερες κυβερνήσεις της γείτονος.

Η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να επιλύσει ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την ελληνική διπλωματία (αλλά και την ελληνική κοινωνία) για πάνω από εικοσιπέντε χρόνια. Παράλληλα προωθεί την σταθερότητα και συνεργασία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την περιοχή, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Ενδεχόμενη παραπομπή της λύσης σε μελλοντική συγκυρία:

- θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας (η οποία πέρυσι πέρασε σφοδρή κρίση) με επιπτώσεις στην ασφάλεια και της χώρας μας

- θα ενίσχυε τον ρόλο τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας

- θα αποδυνάμωνε τις προοδευτικές δυνάμεις στην εν λόγω χώρα, που επιθυμούν λύση, ανοίγοντας το δρόμο εκ νέου για εθνικιστικές δυνάμεις της γείτονος που καπηλεύονται την ιστορία της Ελλάδας.

Η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση ωστόσο, δε λύνει μόνο οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα της ονομασίας, διασφαλίζοντας διπλωματικό κεφάλαιο για άλλα μείζονα εκκρεμή ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά το λύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπηρετώντας στο έπακρο την εθνική γραμμή και διασφαλίζοντας ρητά και επίσημα πλέον τις θέσεις της χώρας.
Κέρδη από τη συμφωνία

1. Η συμφωνία ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια.

2. Η αποδοχή της χρήσης erga omnes αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

3. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

4. Η κυβέρνηση ωστόσο πέτυχε όχι μόνο την αποδοχή του erga omnes αλλά και την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση.

5. Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί τεράστια νίκη της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν περιλαμβανόταν στην εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και ακολουθήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αποτέλεσε κόκκινη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμφωνήσει χώρα σε αλλαγή του Συντάγματός της βάσει διεθνούς συμφωνίας.

6. Η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.

7. Με τη συμφωνία αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη (βλ. άρθρο 7 παρακάτω).

8. Το όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία.

9. Το όνομα διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειές της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική).

10. Το τέλος του αλυτρωτισμού επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς παρέχονται εγγυήσεις με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ως προς την εξάλειψη, πρόληψη και καταστολή πάσης φύσεως αλυτρωτικής ρητορικής και ενεργειών είτε προέρχονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.

11. Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειάς τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.

12. Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».

Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος. Mε το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι πολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιο όρο χρησιμοποιούν. (βλ. άρθρο 7 παρακάτω)

13. Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ).
14. Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, η στη συμφωνία εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.

15. Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας».

16. Καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.

Το διεθνές περιβάλλον

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση σε ένα διεθνές status quo στο οποίο ο όρος «Μακεδονία» ήδη περιλαμβανόταν στο όνομα της γείτονος όπως αυτό χρησιμοποιούνταν στους διεθνείς οργανισμούς και σε όλα τα διεθνή fora, όπως προέκυπτε εξάλλου και από τη δεσμευτική ενδιάμεση συμφωνία του 1995, σύμφωνα με την οποία η ονομασία της γείτονος ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πέραν τούτου πάνω από 140 κράτη (της Κίνας, της Ρωσίας και των Η.Π.Α συμπεριλαμβανομένων) αναγνώριζαν την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας, τους δε πολίτες της πΓΔΜ ως Μακεδόνες.
Το Διεθνές Δικαστήριο του Ο.Η.Ε το 2011 είχε εκδώσει μία απόφαση με δυσμενείς πτυχές για την Ελλάδα, ως προς τις ενέργειες που οδήγησαν στην μη αποστολή πρόσκλησης στην πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτό το διεθνές περιβάλλον ήταν δυσμενέστερο από αυτό που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις στις όποιες απόπειρες διαπραγμάτευσης.

Άρθρο 7 της συμφωνίας

1. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός/Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.

2. Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

3. Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).

4. Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.

5. Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να τροποποιήσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοτζιάς: Κακή, ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητος η σημερινή ηγεσία της ΝΔ 
Κίνημα Αλλαγής: Επιφυλάσσεται να μελετήσει το κείμενο της συμφωνίας 
Μίκης Θεοδωράκης: Μετά το «ΝΑΙ» του κ. Τσίπρα η μεγάλη Ντροπή για πάντα 
Λεβέντης: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακυρώσουμε την συμφωνία 
Κουτσούμπας: Πράσινο φως στην ανασφάλεια η συμφωνία 
Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τη συμφωνία με την πΓΔΜ 
Διάγγελμα Τσίπρα για τη συμφωνία με την πΓΔΜ: Μεγάλη διπλωματική νίκη - Σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι 
Ζάεφ: Severna Makedonija το νέο όνομα της χώρας μας - Ζητά την στήριξη της αντιπολίτευσης 
Κυβέρνηση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ: «Severna Makedonja» το νέο όνομα erga omnes - Παίρνουμε πίσω το «Μακεδονία» και την ιστορία μας - Τα κέρδη της συμφωνίας 
Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας περιφρόνησε τον ελληνικό λαό - Τον καλώ να μην υπογράψει 
Ενημέρωση της Βουλής αναμένεται από τον Αλ. Τσίπρα για το Μακεδονικό 
Κουβέλης: Συμφέρουσα η συμφωνία για το Μακεδονικό 
Κατρούγκαλος για πΓΔΜ: Όλα τα ουσιώδη θέματα έχουν συμφωνηθεί 
Μητσοτάκης σε Παυλόπουλο: Βαθιά προβληματική η συμφωνία για την πΓΔΜ 
Δ. Καμμένος: Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ 
Ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Εχουμε καλή συμφωνία με την πΓΔΜ 
Κοτζιάς: Και την Τρίτη μπορεί να συμφωνήσουν οι Τσίπρας - Ζάεφ 
Π. Καμμένος: Δεν ψηφίζει τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ - Δεν ρίχνει την κυβέρνηση 
Βενιζέλος: Η κυβέρνηση δημιουργεί συνθήκες διπλής αιχμαλωσίας για τη χώρα 
Τσίπρας: Η πΓΔΜ στο Σύνταγμά της δεν θα αλλάξει μόνο την ονομασία αλλά θα απαλείψει και κάθε έκφραση αλυτρωτισμού 
ΝΔ: Δέκα επισημάνσεις για την άκρως προβληματική συμφωνία με την πΓΔΜ 
 
 
σχόλια (22)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ | 15/06/2018 18:52
  είναι 1) η "Μακεδονική" γλώσσα και η "Μακεδονική" εθνικότητα! ΕΑΝ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΡΧΗΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΤΩΝ "ΜΑΚΕΔΩΝΙΚΩΝ" ΕΔΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΕΙΣ; ΚΡΑΤΗ ΤΩΡΑ ΑΛΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ "ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ", "ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ" ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ απο Μ. Ασία κ Βαλκάνια στο τέλος ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ!
  Johny
  απάντηση10
   
   
  Και η Ελληνική είναι Νότια Μακεδονία; | 14/06/2018 19:15
  Ίδιο πράμα δηλαδή, Β. κ Ν. Μακεδονία! Και πότε με το καλό η ένωση;; ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ! ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ, ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΗΓΑΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!!!! ΓΕΛΙΟΙ ΣΥΡΙΖΟΒΑΒΟΥΪΝΟΙ!!!
  Johny
  απάντηση51
   
   
  ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 120 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ | 14/06/2018 10:10
  3) Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος. 4) Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
  Zaglos
  απάντηση113
   
   
  ㅊㅊㅍㅎㄾㅅㄱ | 13/06/2018 17:08
  Μπαμ κανει η παρουσια των προπαγανδιστων του μαξιμου. Οτι και να φιρουλαρετε ποντικακια μου,η μαυριλα σας δεν περνα πια.Σας πηραν χαμπαρι και οι πεθαμενοι.Αυτο που κανατε και το βρισιδι απο πανω,δε θα ξεχαστει ΠΟΤΕ. Και θα το διαπιστωσετε Λιαν προσεχως.Εδω επεσε το τειχος,εσεις θα παραμεινετε???
  DKK
  απάντηση102
   
   
  πουλεισθε τωρα τον Παρθεν.,.και Αθηνα | 13/06/2018 17:06
  ΟΓερμανος εξωτερικων,εστειλε τα συνχαριτηρια στον Τσιπρα Χαιρεται που λωθηκε το προβλημα ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ και Ελληνων. Αλλο πλεον δεν παει η εμεις οι Ελληνες δεν καταλαβαινοθμε τον κοσμο και την Ιστορια η πραγματικα τρελαθηκε η κοινωνια για παγκοσμοποησει και χρημα,χρημα χρημα. Το αντιδοτο της αριστερασ ειναι οι δεξιοι,πουναι ο Μητσοτακης σαν πεθαμενος κανει,μηπως κριβει κατι, μηπως ξεπουλησαν την Μακεδονια εδω και χρονια για μια χουφτα δολλαρια. Εμεις οι Μακεδονες που αωοικοθμε τελικα,παει η Ιστορια των Ελληνων,γιατι δεν ποθλατε και τα αρχαια,τον παρθεν.,κλπ να τελειωνουμε.......
  constantin
  απάντηση43
   
   
  Μυαλό κόκκορα | 13/06/2018 16:23
  Πρέπει να είναι κανείς πολύ βλάκας η τσίμπλα για να μην καταλάβεις τι σημαίνει αυτή η συμφωνία με υπογραφές σαββατιανές. Ο Τσίπρας θα υπογράψει όσα είπε στο διάγγελμα. Ο Ζαεφ θα υπογάψει την ίδια συμφωνία. Συμφωνία με δύο υπογραφές. Ο Ζαεφ κάνει δημοψήφισμα και παίρνει ένα ΟΧΙ από τον Σκοπιανο λαό και αυτόματα επικυρώνεται η συμφωνία προδοτών που υπογράφηκε στις Πρέσπες. Οι Έλληνες πολίτες και μόνο αποφασίζουν, θα το δούμε την Παρασκευή και θα κυνηγίσει όλους της συμμορίας του Τσίπρα, η βουλή είναι των πολιτών και όχι για τους προδότες.
  Ιαχές επανάστασης
  απάντηση375
   
   
   
  Πόσο χαζός είναι ο Έλληνας; | 13/06/2018 14:27
  Δεν καταλαβαίνει πως ήδη όλος ο κόσμος αποκαλεί τη γειτονική μας χώρα "Μακεδονία". 140 χώρες επισήμως, συμπεριλαμβανομένων ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, και οι υπόλοιπες χώρες ανεπισήμως. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος με τον οποίο να έχω συζητήσει στην Βρετανία ή στην Ευρώπη που δεν αποκαλεί τη χώρα "Μακεδονία", και δεν πιστεύει ότι οι Έλληνες είμαστε περίεργοι και κομπλεξικοί. Η συμφωνία που έφερε ο Κοτζιάς είναι δώρο για εμάς - διαβάστε και καταλάβετε το άρθρο.
  Νίκος
  απάντηση1738
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Μέγα λάθος | 13/06/2018 12:46
  Οι Έλληνες της Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας είναι Έλληνες πολίτες Αμερικής κλπ. Το ίδιο θα ισχύει και για τους σκοπιανούς δηλαδή "μακεδόνες" πολίτες Αμερικής κλπ Τα συμπεράσματα για την επιτυχία Τσίπρα Καμμένου δικά σας, Με τις υγείες μας!!!
  αναχρον
  απάντηση3816
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Οποιος διαβαζει τους ορους του ξεπουληματος της Μακεδονιας νοιωθει μονο ΝΤΡΟΠΗ! | 13/06/2018 12:30
  'Βορεια Μακεδονια' (πως λεμε Βορειος Κορεα που θελει να ενωθει με την Νοτια Κορεα, ενα πραγμα?). 'Μακεδονας/πολιτης της Βορειας Μακεδονιας' (δηλαδη πως λεμε ελληνοαμερικανος αλλα στην καταγωγη 'Ελληνας' παντα, ενα πραγμα?). 'Γλωσσα Μακεδονικη αλλα διαφορετικη απο τα αρχαια μακεδονικα'??? Εδω ο ποιητης σηκωνει τα χερια ψηλα!!! Εκεινο που μενει απο ολη αυτη τη τραγικη ιστορια ειναι οτι ελλειψη 'Νοτιας Μακεδονιας' ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΚΕΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ! Μετα θα αρχισουν τα οργανα! Καλα ο Τσιπρας, ο Κοτζιας, ο Σταυρακης ο ποταμισιος και τα αλλα ρεμαλια, ΑΛΛΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΜΕΣΑ ΑΚΟΥΓΩΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ???
  Σπυρος
  απάντηση6120
   
   
  Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ, ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΙΜΙΑ | 13/06/2018 12:16
  Το σχέδιο του αμερικανομπολσεβίκου υπηρέτη των παγκόσμιων εξουσιαστών Τσίπρα δεν είναι μόνο εθνοπροδοτικό αλλά είναι και πολιτικά άτιμο. Τούτο, διότι επιχειρεί να αγνοήσει εκτός από την σαφώς εκπεφρασμένη βούληση του Λαού που αντιτίθεται σφοδρά στην εθνική μειοδοσία και την Βουλή. Γνωρίζοντας ότι στερείται της απαιτούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αφού η φιλελεύθερη ΝΔ και το νεκραναστημένο πτώμα του παλαιού ΠΑΣΟΚ δεν θα τολμήσουν να υπερψηφίσουν την συμφωνία καθότι έτσι επιλέγουν την πολιτική αυτοχειρία, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με την διμερή υπογραφή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταξύ κυβερνήσεων. Έτσι αν η συμφωνία κυρωθεί από τα Σκόπια θα επιβληθεί de facto στην Ελλάδα!
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση5118
   
   
  Εχουν το δικαιομα στο δημοψυφησμα οι Σκοπιανοι!!! | 13/06/2018 10:54
  ...αλλα και οι Ελληνες. Δεν παραβλεποντε τοσοι πολιτες
  καποιος φασιστας, ναζιστης
  απάντηση417
   
   
  aman | 13/06/2018 10:27
  ποιος ο λογοσ να παροθν ταυτοτητα καω φλωσσα φικια μας ,με το ετσι Θελω ,ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΡΙΟ ΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΖΗΤΟΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑ ΔΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗΕ,ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ??ΑΦΟΥ Η ΜΑΚςΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΧΙ ΚΡΑΤΟΣ ,,,ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΟ ΒΛΑΚΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ,,ΤΑ ΚΡΑΤΡΗ ΠΟΥ ΤΟΥΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ..ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ
  anonumos αλεκος
  απάντηση1615
   
   
  Ολα στο σφυρί! | 13/06/2018 10:25
  Πέρα από όλες τις ηλιθιότητες και τάχα μου τούς τεχνικούς όρους erga omnes και κολοκύθια τούμπανα η αλήθεια είναι μία: Αυτή η κυβέρνηση των δουλοπάροικων αφού τα ξεπούλησε ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ σε τρόϊκες και Βρυξέλλες δεν θάχε κανένα πρ'οβλημα με την κοινοβουλευτική δικτατορία πού μας έχει επιβάλλει να πουλήσει και το όνομα Μακεδονία. Εξ άλλου παίζει σε δυό βάρκες. Αν κάτι δεν της βγαίνει με τον (λέγε με πολιτική αλητεία) Καμένο, της τσοντάρει το Ποταμάκι.
  Alert
  απάντηση4016
   
   
  συμφωνώ σε όλα | 13/06/2018 10:23
  εκτός από αυτό το μακεδονική γλώσσα... γιατί τα υπόλοιπα είναι βόρεια μακεδονία και η γλώσσα μακεδονική?
  j
  απάντηση224
   
   
   
  Ωχ θα γίνεις το έλα να δεις τωρα | 13/06/2018 10:10
  Με τους Ελληναράδες ......για γέλια είμαστε...δε λέτε που ξεμπερδέψαμε με το θέμα...... η Μακεδονία σας μαρανε . Ο κοσμάκης καίγεται οικονομικά και το .... ξυριζεται....
  Doros
  απάντηση2149
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΟΥΡΓΙΑ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ | 13/06/2018 09:31
  Όπου ναναι κάνει γιούργια ο Πολέμαρχος Πάνος Καμμένος και τα κάνει λίμπα!!! (Προς το παρόν είναι απασχολημένος, γιατί έχει μπροστά του στρωμένο τραπέζι και επιτίθεται στα εδέσματα!!!)
  ΑΚΑΡΝΑΝ
  απάντηση426
   
   
  Συνέπεια και αμοιβη | 13/06/2018 07:42
  Αμοιψαμε λοιπόν τους Νοτιοσλαβους για την συνεπή επί έτη «μακεδονική» πολιτικη τους. Ποιος άλλος έχει τώρα σειρά να αμειφθεί για την συνεπή επι έτη εξωτερική πολιτικη του ;
  11905
  απάντηση5523
   
   
  Ειτε απο αυτον το Λαο... | 13/06/2018 07:03
  Με ποιο δικαιωμα ρε ελαχιστη μειοψηφια ξεπουλατε εκτος τον αλλων και την ιστορια τις θυσιες και το αιμα αυτου του λαου και των προγονων του;;Να δειτε που το συντομο τελος σας, θα ειναι πολυ ΑΣΧΗΜΟ...
  Ειτε απο χουνταρα λαοχειροκροτουμενη..
  απάντηση6435
   
   
  Να μας ζήσουν και καλή σταδιοδρομία! | 13/06/2018 03:09
  Δεν μου αρέσει το Βόρια-Μακεδονία, θα ήθελα να ονομάζοτανε Νέα-Μακεδονία, επειδή θα προσδιόριζε αυτόματα ότι η Ελληνική είναι η Αρχαιά, αλλά τι να κάνουμε δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα. Πάραυτα είμαι αισιόδοξος ότι δημιουργήσομε φιλικές σχέσεις!
  300-1
  απάντηση3662
   
-