Τον εκνευρισμό του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου προκάλεσε η κριτική του βουλευτή του ΚΚΕ Αθ. Βαρδαλή, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος είπε ότι αν ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% ήταν μικρότερος, προφανώς το περιθώριο της επέκτασης θα ήταν μεγαλύτερο, επισημαίνοντας ότι «δεν παύει όμως να σηματοδοτεί το τέλος μιας μεγάλης εποχής παρατεταμένης λιτότητας».

Η κριτική του κ. Βαρδαλή προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ο οποίος του είπε: «Δεν έχετε το δικαίωμα να λέτε ότι είπα κάτι που δεν είπε. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι τελειώνει η λιτότητα. Εγώ είπα ότι την μειώνουμε την λιτότητα». Ενώ ο κ. Βαρδαλής επικαλέστηκε την προηγούμενη δήλωση Χουλιαράκη.

Η κ. Τσακαλώτος αντιπαρατέθηκε και με τον βουλευτή της ΝΔ Μ. Βορίδη, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τα πλεονάσματα, το υπερταμείο κλπ. Μάλιστα, ο κ. Βορίδης είπε ότι είχε διαφωνήσει με την υπερψήφιση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης του τρίτου μνημονίου, αλλά συντάχθηκε τότε (Αύγουστος 2015) με την «γραμμή» του κόμματος.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσακαλώτος του απάντησε: «Εσείς πιστεύετε πως όταν γίνετε κυβέρνηση, θα πάτε στην Μέρκελ και θα της πείτε “δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, δεν θέλουμε υψηλά πλεονάσματα και δεν μας αρέσει το υπερταμείο» και ότι θέλετε να το αλλάξετε. Και θα σας πει «καλώς τα παιδιά». Good luck», του ευχήθηκε ο υπουργός Οικονομικών.