Το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών (Εργαστήριο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας) διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, στις 19.00 –21.00 με θέμα «Θεσμικές απαντήσεις στην εμφανιζόμενη ακραία πόλωση-tribalism».
Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Τσεμπελής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, έδρα Anatol Rapoport, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Σε πολλές χώρες εκδηλώνεται το φαινόμενο ενός νέου είδους «φυλετισμού» (tribalism) που δεν έχει σχέση με τον ρατσισμό αλλά με τη διαίρεση σε ομάδες που συγκρούονται στην πολιτική και κοινωνική ζωή χωρίς να «επικοινωνούν» ή να συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Το φαινόμενο έγινε έντονο στις ΗΠΑ του Τραμπ, αλλά συγκεντρώνει την προσοχή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας γιατί είναι ευρύτερο. Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Γιώργος Τσεμπελής, προτείνει μια θεσμική λύση για την αντιμετώπιση του νέου «φυλετισμού» τόσο στις συνθήκες της αντιπροσωπευτικής όσο και της άμεσης δημοκρατίας (δημοψηφίσματα). Υποδεικνύει τη δυνατότητα ανταγωνισμού για τον καθορισμό της «ημερήσιας διάταξης» στην περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, έτσι ώστε να προκύπτουν πιο συνθετικές λύσεις. Προτείνει επίσης την υιοθέτηση ενός εκλογικού συστήματος που πολλαπλασιάζει τις επιλογές του ψηφοφόρου τόσο στην αντιπροσωπευτική όσο και στην άμεση δημοκρατία, έτσι ώστε να ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η ισχύς του εκλογικού σώματος.
Η ομιλία θα γίνει στα Ελληνικά, στο κτίριο ΔΕΣΚοι (ισόγειο) οδός Χ.Τρικούπη 1 & Λαγουμιτζή – πίσω πλευρά του Παντείου