Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισαν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και η συνάντηση στις Πρέσπες που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό.

Φτάνοντας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν υπάρχει συμφωνία και απάντησε πως «δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι άλλο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όπως τόνισε, η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η ΠΓΔΜ εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις.

«Μεταφέρω καλά νέα, γιατί πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει και αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής γραμμής των τελευταίων 20 ετών».

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, δηλαδή «erga omnes».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς πέραν της αλλαγής του ονόματος καλούνται να παρέμβουν όπου υπάρχει αναφορά για αλυτρωτισμό». «Μ’ αυτή τη συμφωνία διασφαλίζεται και κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας» συμπλήρωσε.

Παυλόπουλος: Πλέον η ευθύνη εναπόκειται στην ΠΓΔΜ

Παίρνοντας τον λόγοο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, «εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί».

«Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας για την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, για επίτευξη συμφωνίας είχε κάνει λόγο κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας πως «πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes».

Η συμφωνία θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή όταν η Βουλή της πΓΔΜ επικυρώσει όλα όσα προβλέπονται σε αυτήν.

Μετά το Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τα κυριώτερα σημεία της συμφωνίας.

Επίσης ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση και θα του ζητήσει ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για να ενημερώσει τους βουλευτές.

Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια το απόγευμα θα απευθύνει διάγγελμα.

Οι δηλώσεις Ζάεφ

Αισιόδοξος ότι στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «θα κλείσουν όλες οι πτυχές και θα επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ονόματος», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με σημερινές δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας, MIA.

«Χθες είχαμε πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες. Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη. Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μία ακόμα ουσιαστική συνομιλία που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα κλείσουμε όλες τις πτυχές, ώστε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των δύο πλευρών», είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ.

Ερωτηθείς για το εάν ενδεχόμενη συμφωνία θα υπογραφεί το Σαββατοκύριακο στην Πρέσπα, ο κ. Ζάεφ, είπε:
«Αν σήμερα συμβεί, πρώτα ο Θεός, και έχουμε συμφωνία, αμέσως θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να φτιάξουμε την ατζέντα. Για την Πρέσπα γνωρίζουμε επειδή ήταν επιθυμία εδώ και πολύ καιρό να γίνει εκεί μία συνάντηση, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε πρώτα αν θα υπάρξει συμφωνία. Αν υπάρξει, αμέσως θα συμφωνήσουμε τις ατζέντες της ανακοίνωσης και της ενημέρωσης των πολιτικών παραγόντων στο εσωτερικό, καθώς και σε σχέση με την ενδεχόμενη υπογραφή».

Κληθείς δε να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβανόφ –σύμφωνα με την οποία η προειδοποίηση του κ. Ζάεφ μέσω χθεσινής συνέντευξής του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων (TELMA) ότι ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Ιβανόφ, «απελπισμένη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και των “Μακεδόνων” πολιτών ενόψει πιθανού δημοψηφίσματος»– είπε:

«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός τη “Μακεδονία” σε όλες τις προοπτικές της. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Όλοι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, επομένως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Και προσέθεσε επ’ αυτού: «Όλες οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων που είδαμε, αυτά είναι τα δεδομένα στην “Μακεδονία” και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, ξέρουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ, ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε».

Αναμένεται η τελική τηλεφωνική επικοινωνία

«D-Day» για την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, χαρακτηρίζουν τη σημερινή ημέρα αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες.

Κάνουν λόγο για μια ιστορική ημέρα η οποία θα σηματοδοτήσει την επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει τις δύο χώρες εδώ και μια τριακονταετία. Οι πιθανότητες να μην κλείσει σήμερα μια οριστική συμφωνία που θα επικυρωθεί σε συνάντηση στις Πρέσπες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, είναι ελάχιστες.

Άλλωστε, οι αποκαλύψεις που έκανε χθες ο Ν. Κοτζιάς για το όνομα (γεωγραφικός προσδιορισμός, δηλαδήSevernaήGornaμε πιο πιθανό το πρώτο) και η υπέρμετρη αισιοδοξία του Ζόραν Ζάεφ, δείχνουν πως ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε και απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «το νερό μπήκε στ’ αυλάκι, βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής απόφασης που θα αλλάξει το μέλλον των δύο χωρών».

Αν επιβεβαιωθούν όλες οι εκτιμήσεις, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη θα γίνει η τηλεφωνική επαφή, η δεύτερη, μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ.

Θα κλείσουν τα τυπικά μέρη της συμφωνίας και θα αποφασιστεί το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών. Καθώς ο Ζόραν Ζάεφ στις 13 και 14 του μήνα θα βρίσκεται στη Γερμανία οι Πρέσπες μπορούν να περιμένουν, μάλλον για το Σαββατοκύριακο όπου θα στηθεί ένα επικοινωνιακό σόου που χρειάζεται και στους δύο πολιτικούς. Εκτός κι αν ακυρωθεί το ταξίδι.

Μόλις ο Αλ. Τσίπρας κλείσει το τηλέφωνο θα σπεύσει θα επισκεφτεί και θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τότε και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Η συμφωνία θα δοκιμαστεί στα δύο Κοινοβούλια ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθεί το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και μέχρι τότε ο Ζάεφ θα πρέπει να πείσει το λαό του ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός τον οποίον πρέπει να αποδεχθούν και να σφραγίσουν.

Στην εξίσωση αυτή στην πΓΔΜ μπαίνει ο παράγοντας των εθνικιστών, του προέδρο Ιβανοφ και του υπουργού Ν. Ντιμιτρόφ.

Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να διασφαλίσει τις κόκκινες γραμμές της, δηλαδή τοergaomnes, αλλά και το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συνταγματικές αλλαγές με άρση του αλυτρωτισμού.

Να σημειωθεί ότι η κύρωση από την ελληνική Βουλή θα γίνει μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.

Ο Καμμένος και οι άλλοι

Η έκτακτη συνέντευξη τύπου του Πάνου Καμμένου σήμερα, έχει τη σημασία του. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι πρόκειται να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου, αρνούμενος το όνομα και παίζοντας το χαρτί του υπερπατριωτισμού.

Υπάρχουν και κάποιοι που εκτιμούν ότι έχει περιθώρια για… κωλοτούμπα σε ένα ακόμη μεγάλο θέμα. Προς τούτο έρχονται να συνδεθούν και φήμες ότι 2-3 βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν πειστεί από το Μαξίμου να ψηφίσουν τη συμφωνία, ακόμη κι αν η κομματική γραμμή δεν είναι αυτή.

Και βεβαίως, με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση που θα λάβουν τα υπόλοιπα κόμματα μόλις πάρουν στα χέρια τους το όνομα και τις άλλες λεπτομέρειες.