από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 

Ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Εχουμε καλή συμφωνία με την πΓΔΜ

Πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζάεφ - Αμεση ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών - Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί σε συνάντηση στις Πρέσπες το ερχόμενο Σάββατο
Ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Εχουμε καλή συμφωνία με την πΓΔΜ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισαν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και η συνάντηση στις Πρέσπες που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό.

Φτάνοντας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν υπάρχει συμφωνία και απάντησε πως «δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι άλλο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όπως τόνισε, η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η ΠΓΔΜ εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις.

«Μεταφέρω καλά νέα, γιατί πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει και αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής γραμμής των τελευταίων 20 ετών».

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, δηλαδή «erga omnes».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς πέραν της αλλαγής του ονόματος καλούνται να παρέμβουν όπου υπάρχει αναφορά για αλυτρωτισμό». «Μ’ αυτή τη συμφωνία διασφαλίζεται και κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας» συμπλήρωσε.

Παυλόπουλος: Πλέον η ευθύνη εναπόκειται στην ΠΓΔΜ

Παίρνοντας τον λόγοο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, «εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί».

«Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας για την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, για επίτευξη συμφωνίας είχε κάνει λόγο κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας πως «πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes».

Η συμφωνία θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή όταν η Βουλή της πΓΔΜ επικυρώσει όλα όσα προβλέπονται σε αυτήν.

Μετά το Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τα κυριώτερα σημεία της συμφωνίας.

Επίσης ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση και θα του ζητήσει ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για να ενημερώσει τους βουλευτές.

Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια το απόγευμα θα απευθύνει διάγγελμα.

Οι δηλώσεις Ζάεφ

Αισιόδοξος ότι στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «θα κλείσουν όλες οι πτυχές και θα επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ονόματος», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με σημερινές δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας, MIA.

«Χθες είχαμε πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες. Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη. Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μία ακόμα ουσιαστική συνομιλία που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα κλείσουμε όλες τις πτυχές, ώστε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των δύο πλευρών», είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ.

Ερωτηθείς για το εάν ενδεχόμενη συμφωνία θα υπογραφεί το Σαββατοκύριακο στην Πρέσπα, ο κ. Ζάεφ, είπε:
«Αν σήμερα συμβεί, πρώτα ο Θεός, και έχουμε συμφωνία, αμέσως θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να φτιάξουμε την ατζέντα. Για την Πρέσπα γνωρίζουμε επειδή ήταν επιθυμία εδώ και πολύ καιρό να γίνει εκεί μία συνάντηση, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε πρώτα αν θα υπάρξει συμφωνία. Αν υπάρξει, αμέσως θα συμφωνήσουμε τις ατζέντες της ανακοίνωσης και της ενημέρωσης των πολιτικών παραγόντων στο εσωτερικό, καθώς και σε σχέση με την ενδεχόμενη υπογραφή».

Κληθείς δε να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβανόφ –σύμφωνα με την οποία η προειδοποίηση του κ. Ζάεφ μέσω χθεσινής συνέντευξής του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων (TELMA) ότι ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Ιβανόφ, «απελπισμένη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και των “Μακεδόνων” πολιτών ενόψει πιθανού δημοψηφίσματος»– είπε:

«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός τη “Μακεδονία” σε όλες τις προοπτικές της. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Όλοι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, επομένως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Και προσέθεσε επ’ αυτού: «Όλες οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων που είδαμε, αυτά είναι τα δεδομένα στην “Μακεδονία” και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, ξέρουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ, ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε».

Αναμένεται η τελική τηλεφωνική επικοινωνία

«D-Day» για την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, χαρακτηρίζουν τη σημερινή ημέρα αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες.

Κάνουν λόγο για μια ιστορική ημέρα η οποία θα σηματοδοτήσει την επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει τις δύο χώρες εδώ και μια τριακονταετία. Οι πιθανότητες να μην κλείσει σήμερα μια οριστική συμφωνία που θα επικυρωθεί σε συνάντηση στις Πρέσπες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, είναι ελάχιστες.

Άλλωστε, οι αποκαλύψεις που έκανε χθες ο Ν. Κοτζιάς για το όνομα (γεωγραφικός προσδιορισμός, δηλαδή Severna ή Gorna με πιο πιθανό το πρώτο) και η υπέρμετρη αισιοδοξία του Ζόραν Ζάεφ, δείχνουν πως ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε και απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «το νερό μπήκε στ’ αυλάκι, βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής απόφασης που θα αλλάξει το μέλλον των δύο χωρών».

Αν επιβεβαιωθούν όλες οι εκτιμήσεις, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη θα γίνει η τηλεφωνική επαφή, η δεύτερη, μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ.

Θα κλείσουν τα τυπικά μέρη της συμφωνίας και θα αποφασιστεί το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών. Καθώς ο Ζόραν Ζάεφ στις 13 και 14 του μήνα θα βρίσκεται στη Γερμανία οι Πρέσπες μπορούν να περιμένουν, μάλλον για το Σαββατοκύριακο όπου θα στηθεί ένα επικοινωνιακό σόου που χρειάζεται και στους δύο πολιτικούς. Εκτός κι αν ακυρωθεί το ταξίδι.

Μόλις ο Αλ. Τσίπρας κλείσει το τηλέφωνο θα σπεύσει θα επισκεφτεί και θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τότε και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Η συμφωνία θα δοκιμαστεί στα δύο Κοινοβούλια ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθεί το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και μέχρι τότε ο Ζάεφ θα πρέπει να πείσει το λαό του ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός τον οποίον πρέπει να αποδεχθούν και να σφραγίσουν.

Στην εξίσωση αυτή στην πΓΔΜ μπαίνει ο παράγοντας των εθνικιστών, του προέδρο Ιβανοφ και του υπουργού Ν. Ντιμιτρόφ.

Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να διασφαλίσει τις κόκκινες γραμμές της, δηλαδή το erga omnes, αλλά και το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συνταγματικές αλλαγές με άρση του αλυτρωτισμού.

Να σημειωθεί ότι η κύρωση από την ελληνική Βουλή θα γίνει μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.

Ο Καμμένος και οι άλλοι

Η έκτακτη συνέντευξη τύπου του Πάνου Καμμένου σήμερα, έχει τη σημασία του. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι πρόκειται να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου, αρνούμενος το όνομα και παίζοντας το χαρτί του υπερπατριωτισμού.

Υπάρχουν και κάποιοι που εκτιμούν ότι έχει περιθώρια για… κωλοτούμπα σε ένα ακόμη μεγάλο θέμα. Προς τούτο έρχονται να συνδεθούν και φήμες ότι 2-3 βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν πειστεί από το Μαξίμου να ψηφίσουν τη συμφωνία, ακόμη κι αν η κομματική γραμμή δεν είναι αυτή.

Και βεβαίως, με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση που θα λάβουν τα υπόλοιπα κόμματα μόλις πάρουν στα χέρια τους το όνομα και τις άλλες λεπτομέρειες.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβέρνηση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ: «Severna Makedonja» το νέο όνομα erga omnes - Παίρνουμε πίσω το «Μακεδονία» και την ιστορία μας - Τα κέρδη της συμφωνίας 
Τσίπρας: Η πΓΔΜ στο Σύνταγμά της δεν θα αλλάξει μόνο την ονομασία αλλά θα απαλείψει και κάθε έκφραση αλυτρωτισμού 
ΝΔ: Δέκα επισημάνσεις για την άκρως προβληματική συμφωνία με την πΓΔΜ 
 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ντροπη | 12/06/2018 22:56
  Διαβασα τη λεξη στο σχολιο τοθ Σπυρου,χρειαστηκε ομως να διαβασω και τη Δηλωση του Μικη για να τη νοιωσω. Προφανως εινα αγνωστη στο τσουρμο και τις συραφες του
  DKK
  απάντηση107
   
   
  Τους αλλαξαμε τα φωτα | 12/06/2018 19:47
  Τελικα τι ειναι εκεινο που κανει μια διαπραγματευση επιτυχη.Υποχωρησαμε στο Ονομα,την ταυτοτητα τη γλωσσα,Οι δε δεσμευσεις των σκοπιανων παραπεμπονται στο μελλον.Αρα,τι καινουργιο εφερε ο Ζαεφ και φτασαμε στη συμφωνια κολαφο για τους Ελληνες.Εξελεγη με την υποσχεση να βαλει τη χωρα του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ,και μεις του δωσαμε τα κλειδια και τον καλωσορισαμε.Τετοιο επιτυχες χουνερι δεν εχει προηγουμενο.Και ο πακης ΟΜΙΛΗΣΕ επιδαψιλευωντας τον Πρωθυπουργο για την επιτυχια του""τωρα η ευθυνη ειναι στα σκοπια "".Τετοια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ,ο τουρκοφαγος.Εμ τυχαια εχουμε καταρρευσει???? Α ναι και το ΜΕΓΑ επιχειρημα,οσων υπεραμυνωνται της θεσης των σκοπιων, ""Μα και τωρα πως τους αποκαλουν""????
  DKK
  απάντηση169
   
   
  Απορία και κενά | 12/06/2018 17:17
  ΔΕΝ κλειδώνει με τίποτα αυτή η προχειροδουλειά που θέλουν να την ονομάσουν "συμφωνία". Ανόητες, παραλείψεις, κενά και αδιάφορο μπλα μπλα για εσωτερική κατανάλωση αμφοτέρων. Αλλά η ερώτηση μου είναι γιατί τέλος πάντων η ΦΥΡΟΜ πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;;;
  Κωστής
  απάντηση3315
   
   
  Παγίδα; | 12/06/2018 17:06
  Επιμένω στο Nova/Νέα Μακεδονία. Οι διεθνείς μελέτες των γλωσσολόγων διαχωρίζουν την σλαβογενή "ματζεντόν" με τα μακεδονικά (παρεμφερή των ελληνικών) των αρχαίων χρόνων. Όσο για το επίθετο "νέα" δηλώνει κάτι καινούργιο. Το "βόρεια" μοιραία θέτει το ερώτημα της "νότιας", της "ανατολικής",της "δυτικής"!!
  νότιος
  απάντηση3510
   
   
  KΛΕΙΔΩΜΑ Η ΚΕΦΑΛΟΚΛΕΙΔΩΜΑ | 12/06/2018 15:24
  Ποιος γραφει παλι για κλειδωματα και ξεκλειδωματα...Μηπως εχει παθει κεφαλοκλειδωμα η ψαχνει να κλειδωσει το ξεκλειδωμενο μυαλο του? Τα Ελληνικα του ειναι οσα και των Σκοπιανων φαινεται.
  Κλειδαρας
  απάντηση2010
   
   
  ΤΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ | 12/06/2018 15:14
  Η εθνοπροδοσία των κομμουνιστών συντελέστηκε. Άλλωστε μια φορά προδότες, πάντοτε προδότες. Αλλά και οι φιλελεύθεροι, συμπαρομαρτούντων των ΜΜΕ συναινούν. Ευτυχώς ο λαός εγρηγορεί και η "συμφωνία" δεν πρόκειται να περάσει από την Βουλή, διότι οι εθνοπροδότες θα διστάσουν ενώπιον του πολιτικού αφανισμού τους. Ωστόσο, ο ενδοτισμός είναι κυρίαρχος. Φαντασθείτε, παραχωρούμε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, διότι οι Τούρκοι μας απειλούν. Και εκχωρούμε την ιστορία της Μακεδονίας μας, διότι οι Σκοπιανοί...δεν μας απειλούν, καθότι "αδύναμοι". Και στις δύο περιπτώσεις και ενώπιον του ισχυρού και ενώπιον του ανίσχυρου, υποχωρούμε! Ο ενδοτισμός είναι σαν την τερηδόνα. το πολύ σάπιο δεν φαίνεται. Αιδώς αχρείοι!
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση3615
   
   
  between the lines | 12/06/2018 14:43
  και στην Ελλάδα μια σκατούλα πολίτες μου!
  rhetorics
  απάντηση2412
   
   
  Διαπραγματευτής από το ... πανέρι | 12/06/2018 12:37
  Σημαντική διαπραγμάτευση η οποία απαιτεί βαθιά ιστορική γνώση, προσοχή στη λεπτομέρεια και τις διατυπώσεις, και το αποτέλεσμά της θα μας ακολουθεί για δεκαετίες. Γι' αυτό και οι Έλληνες έστειλαν ότι πιο ποιοτικό και super είχαν σε διαπραγματευτή, τον Αλέξη τον Τσίπρα, για να τη διεκπεραιώσει. Τον άνθρωπο "εγκυκλοπαίδεια", αυτόν που παίζει την ιστορία στα δάχτυλα, από ήλιντεν μέχρι βουκεφάλα. Τον ακάματο ηγέτη, που δεν καταλαβαίνει από 17-ωρες διαπραγματεύσεις. Τον ήρωα του "go back madame Merkel" και του "θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν". Βλέποντας τί ωραίο μνημόνιο κατόρθωσε να μας εξασφαλίσει, έχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε κάποιο αντίστοιχο αποτέλεσμα και στο Σκοπιανό.
  Πάνος Μπάρμπας
  απάντηση459
   
   
  μονο μια λεξη, ΝΤΡΟΠΗ! | 12/06/2018 12:30
  Νοιωθω ντροπη που ειμαι ελληνας και ανεχομαι να αποφασιζουν για εμενα πολιτικα ρεμαλια και οππορτουνιστες τυπου Τσιπρας, Σταυρος, Κοτζιας και διαφοροι αλλοι δοσιλογοι διορισμενοι! Ανθωποι που δεν αντιπροσωπευουν ουτε το 30% του Ελληνικου Λαου, θα παραδωσουν Ονομα, Εθνοτητα, Γλωσσα και γιατι οχι και εδαφη ελληνικα σε σλαβους κλεπταποδοχους της Ιστοριας μας! Δεν παρουσιασαν ΠΟΤΕ ουτε 1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ για την ΠΡΟΔΟΣΙΑ τους εκτος απο γενικολογιες και ασαφειες! Ξεπουλανε κατι που κερδηθηκε με πολυ αιμα και αγωνες! Τρεμουν τα ιερα κοκκαλα του Δραγουμη, του Μελα, της Π.Δελτα και τοσων ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ απο την Κρητη εως την Μακεδονια! Ντροπη Μας που τους αφηνουμε να κανουν οτι κανουν!
  Σπυρος
  απάντηση4517
   
   
  Προδοσία των πολιτικών | 12/06/2018 12:02
  Οι Έλληνες θα σώσουν την Μακεδονία!
  Ελένη
  απάντηση3524
   
   
   
  Για την Ελλαδα..οσο και.... | 12/06/2018 11:05
  Προσεξε καλα, φιλοδοξο αμιαλο αρα και επικινδυνο κΑλοπαιδο,γιατι γεωγραφικος,η ιστορικος,προσδιορισμος με το συνθετικο Μακεδονια ειναι ακρως προδοτικο και επικινδυνο τοσο..
  Για εσενα και το τσουρμο..
  απάντηση4824
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-