Οι εξελίξεις στην Ιταλία ήταν το θέμα της πρώτης συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιανι στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Μόναχο.
Ο κ. Ταγιάνι δεν έκρυψε την ανησυχία του για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα του. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες αναλογίες ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία και ευχήθηκε να μην χρειαστεί να περάσει η γειτονική χώρα από την ίδια διαδικασία με την Ελλάδα και να πληρώσει το ίδιο βαρύ λογαριασμό.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει την Πέμπτη στο ΕΛΚ για τις φιλοδοξίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης έχοντας να προσφέρει την εμπειρία ανανέωσης της ΝΔ. Ενός παραδοσιακού και κουρασμένου κόμματος, το οποίο αναγεννήθηκε, μπήκε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του λαϊκισμού και τώρα διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία. Θα προτείνει, σύμφωνα με συνεργάτες του, λύσεις για την επικράτηση της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς αναφέροντας το επιτυχημένο παράδειγμα της ΝΔ, το οποίο όπως μεταδίδεται ενδιαφέρει το ΕΛΚ και λόγω των ευρωεκλογών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνει ότι οι θέσεις της ΝΔ για σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και το Μακεδονικό, είναι ξεκάθαρες και κατανοητές στους κόλπους του ΕΛΚ αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν δέχεται πιέσεις από τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.
Σε ότι αφορά την οικονομία, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και αυτό οφείλεται και στην Ιταλία αλλά και στο ότι η χώρα έχασε τρία χρόνια και δεν μπόρεσε να φέρει τα επιτόκια στο μέσο όρο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Το αποτέλεσμα ήταν να μην διαβεί το κατώφλι που θα μας επέτρεπε να βγούμε στις αγορές με βιώσιμους όρους. Κατά τον κ. Μητσοτάκη η Ελλάδα πληρώνει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και ότι η πολιτική αλλαγή που διαγράφεται στον ορίζοντα θα δώσει στη χώρα μια σοβαρή κυβέρνηση με μεταρρυθμιστική ορμή, η οποία θα αναπτύξει ταχύτατα την οικονομία. Ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρεί, έχει δώσει αρκετά δείγματα γραφής και οι εταίροι τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία, γιατί φοβούνται ότι αν του δώσουν δημοσιονομικό χώρο θα επαναφέρει όλες τις κακές συνήθειες, το πελατειακό κράτος, τους διορισμούς στο δημόσιο, το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή ρύθμιση για το χρέος, αλλά μόνο μια νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να πείσει τις αγορές και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία που απαιτείται για μια τέτοια ρύθμιση. Σύμφωνα με συνεργάτες του ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει για μια ακόμα φορά στο ΕΛΚ το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία ενώ καλεί συνεχώς τον Πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν.

Κυβέρνηση: Για ακόμη μία φορά ο Μητσοτάκης υπονομεύει τη χώρα στο εξωτερικό

Σε υψηλούς τόνους σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης, παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μόναχο, όπου βρίσκεται για τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΕΛΚ.

Κατηγορούν τον πρόεδρο της ΝΔ ότι από το εξωτερικό υπονομεύει τη χώρα και υπογραμμίζουν ότι «για ακόμη μια φορά εκτίθεται και θα διαψευσθεί».

Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι «για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης βγήκε στο εξωτερικό για να υπονομεύσει τη χώρα και τον αγώνα για έξοδο από τα μνημόνια και απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, εκτιμώντας στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Α. Ταγιάνι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει».

«Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται και θα διαψευσθεί», τονίζουν, για να σχολιάσουν: «Ας μείνει καλύτερα μέσα στη χώρα να υπονομεύει όσο θέλει τα εθνικά συμφέροντα μαζί με τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη. Δε χρειάζεται να το κάνει και στο εξωτερικό».

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Α.Ταγιάνι ανέφερε για την προοπτική της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πως δεν θα μπορέσουμε να βγούμε και αυτό είναι κάτι που συνδέεται και με όσα συμβαίνουν με την Ιταλία αλλά και γιατί, όπως σημείωσε, χάσαμε τρία χρόνια και δεν φέραμε τα επιτόκια στο επίπεδο του μέσου όρου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Είπε χαρακτηριστικά ότι το αποτέλεσμα είναι να έχουμε διαβεί το κατώφλι που δεν μας επιτρέπει να βγούμε στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Επισήμανε επιπλέον ότι η χώρα πληρώνει την αναξιόπιστη, όπως τη χαρακτήρισε κυβέρνηση, και υπογράμμισε ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή καθώς η πραγματική λύση είναι οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης.

Πρόσθεσε επ αυτού ότι μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα η οποία εκτίμησε ότι έρχεται, θα δώσει στη χώρα μια κυβέρνηση με μεγάλη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα.