Να εξαιρεθούν τα νησιά από τους περιορισμούς του Μνημονίου σχετικά με τη στελέχωση των επιτροπών ασύλου προτείνει μιλώντας στο «Βήμα» ο ευρωβουλευτής με το Ποτάμι κ. Μίλτος Κύρκος.
Οσον αφορά το θέμα της φυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέσω «μυστικής διπλωματίας» μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συναντήσαμε τον έλληνα ευρωβουλευτή στο γραφείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, σε ένα από τα διαλείμματα της Ολομέλειας για να συζητήσουμε για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Θέμα αιχμής αποτελεί το μεταναστευτικό ζήτημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού Frontex καταγράφεται ραγδαία αύξηση των ροών σε Εβρο και Αιγαίο, ενώ συχνά στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρατηρούνται εντάσεις μεταξύ μεταναστών που προέρχονται από την καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει.
Ειδικότερα για το θέμα της συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας για το Προσφυγικό ο κ. Κύρκος είπε ότι η γειτονική χώρα επιδιώκει να την κρατήσει «ζωντανή», θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεργαστεί μαζί της χωρίς προβλήματα. Και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη αύξηση στις μεταναστευτικές ροές παρατηρείται στον Εβρο, που δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Ιδιαίτερη περίπτωση ο Εβρος

Για τον Εβρο, επεσήμανε ότι αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς από εκεί περνούν και αρκετοί τούρκοι αντικαθεστωτικοί, oπότε η ελληνική πλευρά δεν έχει δυνατότητα να τους αντιμετωπίσει διαφορετικά παρά μόνο να τους δώσει άσυλο και πολύ γρήγορα. «Στον Εβρο είναι ένα διαφορετικό ζήτημα και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε με την ευρωπαϊκή συνεργασία» υπογράμμισε.
Για τις επιτροπές ασύλου είπε ότι είναι ένα σημαντικό θέμα και παρά την αυτοθυσία των ανθρώπων που τις στελεχώνουν, παρά τη μεγάλη πίεση που υφίστανται καθώς διαχειρίζονται χιλιάδες περιπτώσεις, δεν είναι επαρκής ούτε ο αριθμός των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτές, ούτε τα μέσα που διαθέτουν για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ούτε οι κτιριακές υποδομές.
Εχουν να εξετάσουν, πρόσθεσε, χιλιάδες αιτήσεις που απαιτούν πάρα πολύ χρόνο, ο οποίος θα έπρεπε να έχει μειωθεί στο ένα δέκατο και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δεκαπλασιάσεις τις επιτροπές.
Αυτή τη στιγμή, τόνισε, απασχολούνται υπάλληλοι με συμβάσεις 6 ή 8 μηνών. «Δεν γίνεται έτσι η δουλειά. Επρεπε η Κομισιόν εκτός από τα κονδύλια που έχει δώσει να σπάσει και την αναλογία του ένα προς πέντε και να πει ότι για τις συγκεκριμένες ανάγκες – που είναι ευρωπαϊκές και όχι απλά ελληνικές – δεν ισχύει το Μνημόνιο για τις υπηρεσίες ασύλου. Να μην έχουμε τους περιορισμούς του δημόσιου τομέα. Να προσλάβουμε πολλούς για πολύ καιρό ώστε να αποκτήσουν την εμπειρία και να διαχειρίζονται τις αιτήσεις πολύ γρηγορότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κύρκος.
Ο έλληνας ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι και από ελληνικής πλευράς υπάρχει ζήτημα αντιμετώπισης του θέματος, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο στις Βρυξέλλες.
«Οταν κοιτάμε το αύριο και όχι το μεθαύριο διαχειριζόμαστε με λάθος τρόπο την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι παρά τις εξαγγελίες και τις προσπάθειες του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα για τις επιτροπές ασύλου ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, καθώς υπάρχουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί.
«Θα έπρεπε να έχει τεθεί το θέμα όχι στο Eurogroup αλλά σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ήθελα οι ευρωπαίοι εταίροι να είναι συμμέτοχοι και στις διαχειριστικές διαδικασίες, όχι απλώς να παρακολουθούν, ώστε μαζί να μπορούμε να δίνουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα» σημείωσε ο κ. Κύρκος.
Επίσης πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο τα νησιά να ενταχθούν σε ένα ειδικό καθεστώς που προβλέπει εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι ευθύνες της Ευρώπης

Αναφορικά με τις ευθύνες της Ευρώπης ως προς την απουσία πολιτικής διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος ο κ. Κύρκος λέει ότι η Ευρώπη στηρίζει μεν την προστασία των εξωτερικών συνόρων ως προς την πλήρη καταγραφή τού ποιος μπαίνει, αλλά δεν κάνει λόγο για το τι γίνεται με όσους ζητούν άσυλο και αφήνει το θέμα στα κράτη-μέλη. «Αυτό είναι μια τεράστια καθυστέρηση. Οταν κάποιος μπει στον ευρωπαϊκό χώρο και ζητήσει άσυλο να μετακινείται αυτόματα σε μια από τις 28 χώρες».
Ο έλληνας ευρωβουλευτής λέει ότι το Μεταναστευτικό αποτελεί τεράστιο «υπαρξιακό» πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς λόγω της υπογεννητικότητας σε λίγα χρόνια σε αρκετές χώρες δεν θα υπάρχει επαρκές εργατικό δυναμικό. Παρ’ όλα αυτά η Ευρώπη αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Οπως λέει, η ΕΕ πρέπει να εξηγήσει σε όλους τους πολίτες ότι τα 40 εκατομμύρια εργαζομένους που χρειαζόμαστε τις επόμενες δεκαετίες για τη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν μπορεί να είναι όλοι ξανθοί – Ευρωπαίοι – χριστιανοί και το τι θα είναι η Ευρώπη τρέμει ακόμη και να το φανταστεί.
«Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που έχει σε νεανικό εξειδικευμένο και πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες δυναμικό και η απάντηση είναι η Τουρκία, η οποία εάν ενταχθεί στην ΕΕ σε έναν ορίζοντα 10ετίας θα μπορούσε να συμβαδίσει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα μας έδινε τη λύση και στο Μεταναστευτικό» σημειώνει.

Οι δύο στρατιωτικοί

Ως προς τη διαχείριση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ελλάδας στο θέμα της παρατεταμένης κράτησης στις φυλακές Αδριανούπολης των δύο ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Κύρκος εξέφρασε την άποψη ότι δεν αποδίδουν τα διαβήματα και οι καταδίκες και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεις διαρκώς τα περί διεθνούς δικαίου.
«Κάθε φορά που ζητάμε να γίνει μια παρέμβαση καθυστερούμε την απελευθέρωσή τους. Πιστεύω πως με μια «μυστική διπλωματία» μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να βρεθεί λύση και να πειστεί ο τούρκος πρόεδρος να αφήσει ελεύθερους τους έλληνες στρατιωτικούς με κάποια αφορμή, π.χ. για το Ραμαζάνι, που θα οδηγήσει παράλληλα και σε μια περίοδο βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων» επισημαίνει.

HeliosPlus