από metereologos.gr
Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
 
 

ΝΔ: Σήμα κινδύνου για την επόμενη μέρα μετά το ιταλικό σοκ

Κριτική από τη ΝΔ στην κυβέρνηση, ανησυχία για την έξοδο και επαναφορά της συζήτησης για προληπτική πιστωτική γραμμή
ΝΔ: Σήμα κινδύνου για την επόμενη μέρα μετά το ιταλικό σοκ
«Οι εξελίξεις στην Ιταλία είναι για εμάς τους Ελληνες ένα ιδιότυπο deja vu. Είναι σαν να ξαναζούμε νοερά τι μπορεί να συμβεί όταν το τέρας του λαϊκισμού σπάει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και υπόσχεται ανεδαφικές λύσεις» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η ιταλική περιπέτεια απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι ακόμα η ελληνική οικονομία αλλά υποχρέωσε τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα για το πώς βλέπουν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Οι Ιταλοί, σε αντίθεση με τους Ελληνες, όταν ένιωσαν την πίεση των αγορών, δεν έδωσαν καμία «ηρωική» μάχη. Συμβιβάστηκαν κερδίζοντας χρόνο και επέτρεψαν στην υπόλοιπη Ευρώπη να ανασάνει, μολονότι ο προβληματισμός δεν έχει υποχωρήσει, καθώς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται σε δύο κόμματα ακραίας ρητορικής και θέσεων, θα είναι λειτουργική, βιώσιμη και ικανή να βγάλει από το τέλμα την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Οι εξελίξεις στην Ιταλία, που μονοπωλούν την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, είναι για εμάς τους Ελληνες ένα ιδιότυπο déjà vu. Είναι σαν να ξαναζούμε νοερά, βλέποντας τους γείτονές μας, τι μπορεί να συμβεί όταν το τέρας του λαϊκισμού σπάει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και υπόσχεται ανεδαφικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση επειδή, όπως σημειώνει, με την αποτυχημένη πολιτική της φόρεσε στη χώρα ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό κοστούμι ως το 2022 και επικεντρώνει τη δική του πρόταση στη μείωση της φορολογίας και στην αύξηση των επενδύσεων.

 Ο κ. Μητσοτάκης είπε στη Βουλή ότι η ΝΔ ουδέποτε ζήτησε προληπτική γραμμή. «Είπαμε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με λογικά επιτόκια» πρόσθεσε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης που τον κατηγόρησε ότι θέλει νέο μνημόνιο. «Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει την ευρωπαϊκή πιστοληπτική γραμμή καταφεύγοντας σε μια δική της κυβερνητική πιστοληπτική γραμμή. Πώς; Με υψηλότερο δανεισμό και σκουπίζοντας τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων και οργανισμών. Και πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, πριν καν φουντώσει το θέμα της Ιταλίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει η κυβέρνηση και στην ευρωπαϊκή πιστοληπτική γραμμή!» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Κατόπιν ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε αναλυτικά με άρθρο του στο capital.gr τη θέση του κόμματός του.
 
«Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και τη χρηματοδότηση της χώρας με χαμηλό κόστος δανεισμού. Ωστόσο η καθαρή έξοδος, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, δεν είναι εφικτή» επισήμανε. Οπότε είναι αναγκαίο, προσθέτει, ένα δίχτυ ασφαλείας, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αντλεί χαμηλότερους πόρους από τη δανειακή σύμβαση - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικαιροποιημένου μνημονίου, δεν θα αξιοποιηθούν 27,4 δισ. ευρώ από τον προβλεπόμενο «χρηματοδοτικό φάκελο» του δανείου, που προσφέρονται με χαμηλό επιτόκιο - και καταφεύγει σε υπέρμετρο και σχετικά ακριβό εσωτερικό δανεισμό, με τα repos να ανέρχονται τον Μάρτιο στα 22,5 δισ. ευρώ.

«Η λύση συνεπώς θα έπρεπε να είναι η αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του δανείου, η επίτευξη πρόσθετων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, η είσπραξη εσόδων από την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τη διακράτηση χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου (ANFAs και SMPs), και βέβαια, η δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διατηρήσιμη και μεθοδική έξοδο στις αγορές» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το 2014 επέμενε για την ανάγκη να μπει η Ελλάδα σε προληπτική πιστωτική γραμμή, «που σημαίνει ότι έχεις από πίσω σου την ευρωζώνη, τους εταίρους, και αυτό είναι ένα μήνυμα στις αγορές», επισήμανε μιλώντας στο δεύτερο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ότι «ο οικονομικός εθνικολαϊκισμός εκδικείται. Η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη διότι έπρεπε οπωσδήποτε να μπει η Ιταλία στην ευρωζώνη και προσαρμόστηκαν και έγιναν αποδεκτά τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδος γιατί ήταν τότε καλύτερα από τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ιταλίας. Και τώρα οι πολιτικές εξελίξεις και ο κίνδυνος λαϊκιστικής διολίσθησης στην Ιταλία εκδικείται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς εκδικείται και τη χώρα» σημείωσε.

«Για να αντισταθούμε», πρόσθεσε, «στην προληπτική πιστωτική γραμμή ρητορικά, επικοινωνιακά, συμβολικά, αποδεχόμαστε τη λογική του ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, του μαξιλαριού ασφαλείας και κανείς δεν λέει: Πόσο θα είναι; Πώς ακριβώς θα σχηματιστεί; Πόσο θα διαρκέσει; Ποιες χρηματοδοτικές ανάγκες καλύπτει, του 2019, του 2021, του 2021, του 2022; Πώς υπονομεύεται και ναρκοθετείται η επόμενη βουλευτική περίοδος και η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται τώρα; Αυτά τα λέω λαμβάνοντας υπόψη ότι θα υπάρξει ένα σχήμα σε σχέση με το χρέος, το οποίο θα είναι λογικό και φιλικό. Το ιταλικό χρέος είναι μικρότερο από το ελληνικό ως ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι συντριπτικά μεγαλύτερο, περίπου εννέα φορές μεγαλύτερο, ως απόλυτος αριθμός, και είναι μεγαλύτερο και ως κόστος εξυπηρέτησης. Γι' αυτό η περίπτωση της Ιταλίας αναστατώνει τα πάντα και μας κάνει να αντιληφθούμε, ακόμη και για τους πιο κακόπιστους, τι σημαίνει προληπτική πιστωτική γραμμή» επισήμανε.

«Προσεκτική και σταδιακή απαγκίστρωση από τα μνημόνια, έτσι ώστε η έξοδος να είναι οριστική και να μην τα ξαναχρειαστούμε» ζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.


Η τροφή για την άνοδο των ακραίων και των λαϊκιστώνΔεν είναι μόνο οι πολιτικές λιτότητας που έχουν συμβάλει στην άνοδο των λαϊκιστικών και των ακραίων κομμάτων, είναι και το Μεταναστευτικό, το οποίο έχει μετατραπεί από κοινωνικό σε πολιτικό πρόβλημα για την Ευρώπη. Επιπλέον αναδιατάσσονται και οι παγκόσμιες ισορροπίες με τις πολιτικές που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες δεν απομονώνουν μόνο την Αμερική αλλά ενισχύουν απολυταρχικά καθεστώτα όπως της Κίνας και της Ρωσίας. Η Ευρώπη θα πρέπει να σχεδιάσει από την αρχή τη θέση της στον κόσμο. Αυτοί οι προβληματισμοί αναμένεται να αναπτυχθούν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα (6-8 Ιουνίου) στο Μόναχο, με τη συμμετοχή και του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα μιλήσει στον κύκλο συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  --------- | 04/06/2018 17:39
  Και πάλι δεν γίναμε σοφότεροι:ποιά είναι επιτέλους η θέση της ΝΔ για πιστοληπτική γραμμή κ.τ.ο. ;
  sr
  απάντηση10
   
   
  τρία πουλάκια κάθουνταν... | 04/06/2018 10:43
  άλλα μας λένε Δευτέρες-Τετάρτες-Παρασκευές και άλλα Τρίτες-Πέμπτες και Σαββάτα. Πριν τρεις μόνο μέρες στην ομιλία του στην βουλή, ο Κούλης απέρριψε την προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά κατά τα άλλα τώρα ...επανέρχεται η συζήτηση αυτού του τέταρτου μνημόνιου τους επαχθείς όρους του οποίου παρακάμπτει με το στρίβειν δια του αρραβώνος. Κατά τα άλλα όπως πάντα...
  φθηνές κινδυνολογίες...
  απάντηση94
   
   
  Εσί τι θα μας δώσεις για να σε θυμόμαστε..; | 04/06/2018 08:47
  Όλοι κάτι άφησαν πίσω τους για να τους θυμόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ, αυτό που λέμε σήμερα «Κούνημα Αλλαής», μας άφησε φεύγοντας μια χρεοκοπία από δω μέχρι πέρα για να το θυμόμαστε. Ο Αντωνάκης καλή του ώρα, μας άφησε τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας αφήνει ότι πολυτιμότερα διέθετε, τις ακαθαρσίες του. Εσύ καμάρι μου που θες να γίνεις και πρωθυπουργός, τι σκέφτεσαι να μας αφήσεις για να σε θυμόμαστε; Τι λέει η Ντορούλα, τι ρώτησες; Μήπως σου άφησε ο εκλιπών κάποια συμβουλή να αποτελειώσεις καμιά μισοτελειωμένη δουλειά; Πες μας γρήγορα.
  Μας έφαγε η αγονία.
  απάντηση82
   
-