από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Το σενάριο της κάλπης μετά τη... γαλοπούλα

Ο Αλ. Τσίπρας διατηρεί το προνόμιο επιλογής του χρόνου των εκλογών – Η εξελισσόμενη προπαρασκευή προσφέρει δυνατότητες αιφνιδιασμού τον Ιανουάριο του 2019, με τη συμπλήρωση τετραετίας από την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς
Το σενάριο της κάλπης μετά τη... γαλοπούλα
Ο Αλ. Τσίπρας παρακολουθεί σκεπτικός τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη. Ο Πρωθυπουργός διά των λόγων του, κυρίως, «χτίζει» το επιχείρημα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

H προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή φανέρωσε στους πάντες ότι παρά τους πρωθυπουργικούς όρκους περί του αντιθέτου έχουμε εισέλθει σε μακρά προεκλογική περίοδο, με άγνωστο ακόμη τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας εμφανώς πια, διά των λόγων του κυρίως, «χτίζει» το επιχείρημα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.Πού στοχεύει, τι σκέπτεται ο Πρωθυπουργός


Με την τελευταία ομιλία του περιέγραψε ακριβώς τον πυρήνα της διεκδίκησής του και προσδιόρισε βεβαίως τις εκλογικές στοχεύσεις του. Κατ' αυτόν, η κυβέρνηση πέτυχε εκεί όπου οι παλαιές πολιτικές δυνάμεις απέτυχαν. Μπόρεσε δηλαδή να χειριστεί τη μεγάλη οικονομική κρίση, δρώντας σε ένα ασφυκτικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που άλλοι είχαν προσδιορίσει.

Οι ίδιος ισχυρίστηκε, και θα ισχυρίζεται σταθερά από εδώ και πέρα, ότι παρά τους πολλούς περιορισμούς κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε πριν από τρία χρόνια έναντι εταίρων και δανειστών, ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς τον αυστηρό κύκλο των αξιολογήσεων, ότι δημιούργησε τις προϋποθέσεις τόσο για την έξοδο από τα απεχθή μνημόνια όσο και για τη ρύθμιση του χρέους, στοιχεία που επιτρέπουν την ασφαλή και αυτόνομη επανένταξη της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Επαίρεται λοιπόν ότι η άλλοτε αποκλεισμένη και απομονωμένη Αριστερά δεν είναι απλώς μια διεκδικητική δύναμη, αλλά μια δύναμη εξουσίας ικανή να χειρίζεται με ευθύνη κρίσιμες υποθέσεις της χώρας. Και επιπλέον ότι πέτυχε στο έργο αυτό σε συνθήκες μεγάλης αντίθεσης και πολέμου από τις καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, έχοντας απέναντι τον ευρύ κύκλο του νεοφιλελευθερισμού και των μεγάλων συμφερόντων, με μόνο σύμμαχο τον ελληνικό λαό και ιδιαιτέρως τα φτωχότερα στρώματα αυτού, με τα οποία συνειδητά συμμάχησε και συμμαχεί προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τα μεγάλα αδιέξοδα.

Στη βάση αυτών των ισχυρισμών θα κινηθεί στην επόμενη μακρά προεκλογική περίοδο, διατηρώντας γι' αυτόν το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Με τους φτωχότερους δηλώνει ότι θα συμπορευθεί ο κ. Τσίπρας, αυτούς κατά βάση πιστεύει ότι εκπροσωπεί, αυτούς πρώτα θα επιχειρήσει να καλύψει όταν διά του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου υπερασπίζεται πολιτικές ενεργού ζήτησης και δηλώνει ότι δεν χρειάζεται να μεγαλώσεις την πίτα για να μοιράσεις στον φτωχό λαό, αλλά διά της μοιρασιάς από το παρόν περίσσευμα να πετύχεις την ανάπτυξη που χρειάζεται ο τόπος.

Για τον Πρωθυπουργό, λοιπόν, στην παρούσα φάση προέχουν το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, η παρεπόμενη εξ αυτής ρύθμιση του χρέους, η έξοδος τον Αύγουστο από τα μνημόνια και η απόκτηση βαθμών ελευθερίας στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση από το φθινόπωρο και μετά.
Σε τροχιά εκλογών η χώρα μετά τη ΔΕΘ


Λογικά μέχρι τότε οποιοδήποτε σενάριο εκλογών απορρίπτεται. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι στα υπουργικά γραφεία δεν υπάρχει άλλη συζήτηση παρά αυτή της επιλογής του καταλληλότερου χρόνου για τη διενέργεια των επόμενων εκλογών.

Γενικώς η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, δηλαδή από τις αρχές του προσεχούς Σεπτεμβρίου, η χώρα θα εισέλθει σε τροχιά εκλογών. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το επίπεδο προπαρασκευής αυτών και από τις δυνατότητες διανομής «μερισμάτων» προς τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις.Τα αντίμετρα Τσακαλώτου


Ηδη ο υπουργός Οικονομικών κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Οπως είπε και στη Βουλή, με τον προϋπολογισμό του 2019 θα προβλεφθούν διάφορες δυνατότητες διανομής παροχών.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος υψηλότερου του 3,5% το 2018, κατά τα φαινόμενα, θα τις επιτρέψει.
Στην τεχνική συμφωνία με την τρόικα υπάρχουν, άλλωστε, σχετικές προβλέψεις. Τα περιβόητα αντίμετρα, τα αντισταθμιστικά δηλαδή μέτρα της προβλεπόμενης από την 1-1-2019 νέας μείωσης των συντάξεων, είναι συγκεκριμένα και εν πολλοίς επιλεγμένα, παρότι ακόμη τελούν υπό την έγκριση των εταίρων, οι οποίοι ωστόσο, παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, πιστεύουν ότι ο Τσίπρας τούς κάνει τη δουλειά, τους εξυπηρετεί γενικώς και γι' αυτό θα τον ελέγχουν μεν, αλλά δεν θα τον αδειάσουν όπως έπραξαν με τον Αντώνη Σαμαρά το 2014.

Η κυβέρνηση θα θελήσει λοιπόν με τον προϋπολογισμό του 2019 να προβλέψει την καταβολή της δέκατης τρίτης σύνταξης στους συνταξιούχους, όπως και την καταβολή επιδόματος στέγασης σε πλήθος φτωχών ενοικιαστών. Ακόμη θα αποπειραθεί κάποιες εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τους φτωχότερους και επιπλέον υπολογίζει ότι με τη νέα σχέση, μία προς μία, μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων θα αποκτήσει τη δυνατότητα να «τακτοποιήσει» ικανό αριθμό νέων ψηφοφόρων στο ελληνικό Δημόσιο.

Ουσιαστικά οι επιτελείς του κ. Τσίπρα πιστεύουν ότι με τα παραπάνω θα καλύψουν μεγάλο τμήμα της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας. Εχουν στη διάθεσή τους στοιχεία που βεβαιώνουν ότι το 50% του ελληνικού πληθυσμού έχει εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ ετησίως και πως αυτός ο κύκλος συγκροτεί τη βασική δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτούς λοιπόν θα επιχειρήσει να συμμαχήσει, αυτούς θα προσπαθήσει να πείσει και με αυτούς θα διεκδικήσει την ανατροπή των δυσμενών προγνωστικών.Συμβολισμοί, σχεδιασμοί και αιφνιδιασμοί


Στη βάση της ανωτέρω περιγραφείσης προπαρασκευής αναπτύσσεται τελευταίως το αποκληθέν «σενάριο της γαλοπούλας». Σύμφωνα με αυτό, ο Πρωθυπουργός, αφού θα έχει εξασφαλίσει τα παραπάνω, θα επιδιώξει μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική συζήτηση επί του νέου προϋπολογισμού για το 2019. Εκεί και στον βαθμό που ο κ. Μητσοτάκης θα διατυπώνει για ακόμη μια φορά το πάγιο αίτημά του για διεξαγωγή εκλογών, θα ανταποκριθεί με έναν τρόπο. Θα αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί και να αποδεχθεί το αίτημά του. Θα αφήσει δηλαδή την ιδέα να συζητείται και να ζυμώνεται στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια των ελληνικών οικογενειών, υπό την επίδραση πάντα των παροχών που θα έχουν αποδοθεί πριν από τις γιορτές. Και στις αρχές Ιανουαρίου θα προκηρύξει αιφνιδιαστικά εκλογές για τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να συμπέσουν με την πρώτη μεγάλη νίκη της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Για τους εμπνευστές του εν λόγω σεναρίου, οι συμβολισμοί είναι ισχυροί καθώς θα παραπέμπουν στη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την πρώτη αριστερή κυβέρνηση και ο αιφνιδιασμός της αντοπολίτευσης θα είναι πλήρης και ικανός να περιορίσει την απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία, ακόμη και να την υπερκεράσει.

Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει την ύπαρξη, πολύ περισσότερο την αποδοχή του «σεναρίου της γαλοπούλας» από τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο, ταιριάζει με το προνόμιό του να καθορίζει αυτός τον χρόνο των εκλογών και βεβαίως με την αδιάψευστη πια προπαρασκευή που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια όλων.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Όνειρα θερινής νυκτός! | 29/05/2018 13:47
  Ο Τσίπρας δε θα τα έλεγε τόσο καλά! Με τους νεοκομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ περιμένετε να προκόψει ο τόπος! Τα πλεονάσματα από που θα προέρχονται; Από τη μείωση των δαπανών του δημοσίου; Από την πάταξη της φοροδιαφυγής; Από την ανάπτυξη της οικονομίας; Εκτός από τους Τούρκους που αγοράζουν ακίνητα μπιτ παρά για να πάρουν την γκόλτεν βίζα ποιοι άλλοι επενδύουν στην Ελλάδα; Μπορείτε να αναφέρετε εσείς μια ξένη σοβαρή ιδιωτική επένδυση; Ο Τσίπρας μας βγάζει από τα μνημόνια!!! Να είμαστε καλά να δούμε εδώ σύντομα μαζί κ. Διευθυντά πόσο καθαρή θα είναι αυτή η έξοδος. Κυριακή, κοντινή γιορτή. Να δούμε πόσο γιορτή όμως θα είναι;
  α.κ.
  απάντηση162
   
   
  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι σχολιαστές εξάπτονται. | 29/05/2018 12:15
  Εγώ απλώς διερωτώμαι γιατί ο Ελληνικός λαός πληρώνει περίπου 45% επί του ΑΕΠ για τον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό, ο οποίος, με αυτά που προσφέρει, το πολύ 25% αξίζει. Και αυτό κατ’ ουσία από την λεγόμενη Μεταπολίτευση και πέρα. Το σύνδρομο αυτό δεν είναι μόνο Τσιπρέικο, είναι ένα βαθύτατα Νεοελληνικό κοινωνικό-πολιτικό σύνδρομο.
  Michail Leon
  απάντηση92
   
   
  Tο πεπρωμένον φυγείν αδύνατον. | 29/05/2018 07:07
  Είμαι ένας από τα 2.580.925 συνταξιούχους, (στοιχεία Φεβρουαρίου 2018). Στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 θα πληροφορηθώ, (με την καταβολή της κύριας και της επικουρικής σύνταξής μου, για τον μήνα Ιανουάριο 2019), το ακριβές ποσό των περικοπών το οποίο θα υποστώ, (βάσει του νόμου κατρούγκαλου), διότι η άθλια συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΩΝ το αποκρύπτει φοβούμενη τις αντιδράσεις των θιγομένων. Επειδή δεν κωλώνω πουθενά, δηλώνω το εξής: Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον. Στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία, με χέρια και με πόδια. Στον τσίπρα και το αχρείο σκυλολόϊ του σύριζα θα το ρίξω μαύρο και δαγκωτό!!!
  Συνταξιούχος
  απάντηση125
   
   
  Γεύση των "φορολογικών ελαφρύνσεων" τσίπρα... | 29/05/2018 07:02
  'Εγινε η εκκαθάριση της εφετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στενού συγγενικού προσώπου μου. Ιδού τα αποτελέσματα: Λόγω της κατάργησης της έκπτωσης η οποία χορηγείτο για τμήμα των ιατρικών δαπανών και ενός επιπλέον ποσοστού έκπτωσης ύψους 1,50 % επί του παρακρατηθέντος από το δημόσιο φόρου, (λόγω της προκαταβολής του φόρου αυτού), θα κληθεί να πληρώσει περίπου 218 Ευρώ περισσότερο φόρο, (με μειωμένα εισοδήματα σε σχέση με πέρυσι...). Έχουμε πλέον γεύση των "φορολογικών ελαφρύνσεων" τσίπρα, θα λάβει και αυτός γεύση των αποφάσεων μας στις εκλογές οι οποίες έρχονται γοργά, με μαύρο και δαγκωτό στον σύριζα!!!
  Φορολογούμενος
  απάντηση152
   
   
  Γιατί το κουράζουμε άσκοπα;;; | 29/05/2018 06:46
  Οποτεδήποτε γίνουν οι εθνικές εκλογές, (δηλαδή, είτε τον Οκτώβριο 2018, (σε λιγότερο από πέντε, (5), μήνες), είτε τον Ιανουάριο 2019, (σε λιγότερο από οκτώ, (8), μήνες), είτε τον Μάϊο 2019, (σε λιγότερο από δώδεκα, (12), μήνες, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές)), το αποτέλεσμά τους είναι ήδη γνωστό. Η Νέα Δημοκρατία θα θριαμβεύσει και ο Σύριζα θα συντριβεί. Γιατί το κουράζουμε άσκοπα;;;
  Έλληνας Πολίτης
  απάντηση126
   
   
  Θα προσέλθω στο εκλογικό τμήμα... | 29/05/2018 05:09
  Των αμέσως επόμενων εθνικών εκλογών την 21η Οκτωβρίου 2018, σφυρίζοντας εύθυμα και χαρωπά, προκειμένου να ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία και να τον "σφυρίξω" στους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ!!!
  Γιώργος
  απάντηση104
   
   
  Χαρμόσυνη είδηση. | 29/05/2018 05:08
  Δεν βλέπω την ώρα να φθάσει η 21η Οκτωβρίου 2018, ώστε να τον "σφυρίξω" ηχηρότατα στους πανάθλιους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, ψηφίζοντας τη Νέα Δημοκρατία.
  Δημήτρης
  απάντηση115
   
   
  Ουστ, ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ λεχρίτες!!! | 29/05/2018 05:06
  Απέραντη περιφρόνηση, βαθύτατη αηδία και εντονότατη αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα τα οποία καταλαμβάνουν οποιονδήποτε νουνεχή πολίτη διαβάζοντας το σημερινό άρθρο... Το μόνο σχόλιο το οποίο μπορεί να εκφράσει επαρκώς την κατάσταση είναι το ακόλουθο: "Ουστ, ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ λεχρίτες"!!! Τι σημαίνει λεχρίτης;;; λεχρίτης < αρχαία ελληνική λέχριος, Ουσιαστικό λεχρίτης αρσενικό = ο βρομιάρης, ο ανέντιμος, ο τιποτένιος
  Πέτρος
  απάντηση116
   
   
  ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, να σας το σφυρίξω ή να μη σας το σφυρίξω;;; | 29/05/2018 05:05
  'Οτι στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές, (οι οποίες μακάρι να γίνουν τον Οκτώβριο 2018), θα σας τον "σφυρίξω" ηχηρότατα ψηφίζοντας μαζί με όλη την οικογένειά μου τη Νέα Δημοκρατία;;;
  Διερωτώμενος
  απάντηση115
   
   
  'Εκτακτη είδηση. Εθνικές εκλογές την 21η Οκτωβρίου 2018. | 29/05/2018 05:04
  Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες καθορίσθηκε η ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Θα είναι την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018. Δηλαδή, θα τον "σφυρίξουμε" στους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, διώχνοντάς τους από την εξουσία, σε εκατόν σαράντα τέσσερις, (144), ημέρες από σήμερα!!!
  Πολίτης
  απάντηση125
   
   
  'Οταν με φιλάς στα χείλη, πως να μείνουμε δυό φίλοι;;; | 29/05/2018 05:02
  'Οπως δηλώνει εμφατικά ο τίτλος του σχολίου μου, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι εφόσον με προκαλείς σεξουαλικά θα σου τον "σφυρίξω". Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με την πανάθλια συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΩΝ... Αφού μου περικόπτεις την σύνταξη, μου επιβάλλεις πρόσθετο φόρο μειώνοντας το αφορολόγητο όριο, μου αυξάνεις τον 'Ενφια, (μέσω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων), δεν μου αναγνωρίζεις έκπτωση από την φορολογία των ιατρικών δαπανών, θέλει πολλή φιλοσοφία για να αντιληφθείς ότι στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές θα σου τον "σφυρίξω";;;
  Σφυρίζων κλέφτικα
  απάντηση125
   
-