Δεν αποκλείει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλης να συνεχιστεί η παράνομη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης και μετά τις τουρκικές εκλογές του προσεχούς μηνός στην γειτονική χώρα. Μιλώντας στην Βουλή τόνισε σχετικά: «Στην βάση των στοιχείων που συνεκτιμώ υπάρχει εκτίμηση για πιθανό χρόνο απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών; Δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος με σαφήνεια για τον πιθανολογούμενο χρόνο απελευθέρωσης. Διότι έχει ενταχθεί στην εθνικιστική απαράδεκτη και προκλητική ρητορική της Τουρκίας». Ενώ διερωτώμενος αν «θα συνεχιστεί η ρητορική της έντασης και η κράτησή τους;», απάντησε: «Η κρίση μου είναι ότι δεν θα σταματήσει η ένταση, μια κυμαινόμενη ένταση, διότι εκείνο που επιδιώκει η Τουρκία ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι να εξασφαλίσει πεδίο με δήθεν αμφισβητούμενα ζητήματα για να βρεθεί κάποια στιγμή παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ».
Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «η κράτησή τους είναι και παράνομη και απαράδεκτη». «Παράνομη διότι δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. Κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο. Είναι ζήτημα πρωτοφανές για τον δικαιϊκό πολιτισμό της Ευρώπης», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι είναι επιλογή από τη πλευρά της Τουρκίας «να προωθεί την χρονοτριβή διότι ένα απλό διασυνοριακό ζήτημα το έχει εντάξει στην συγκεκριμένη πολιτική με την απαράδεκτη ρητορική της έντασης». «Οι όσες προσπάθειες έχουν γίνει για την προσωρινή κράτηση απέβησαν άκαρπες», παρά το γεγονός ότι δηλώθηκε, προκειμένου να σταματήσει η κράτησή τους, ότι το ελληνικό προξενείο θα είναι ο τόπος κατοικίας τους. Όμως για τέταρτη φορά οι τουρκικές αρχές απέρριψαν την σχετική αίτηση, σε αντίθεση με αυτό που έπραξε η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη σε δυο περιπτώσεις: άφησε ελεύθερους δυο τούρκους στην Κυλλήνη που δήλωσαν ότι θα έχουν κατοικία το τουρκικό προξενείο και άφησε ελεύθερο τον τούρκο που παραβίασε τα σύνορα στις Καστανιές Έβρου.
«Δείτε δυο τεράστιες διαφορές στην απονομή της Δικαιοσύνης», είπε, απορρίπτοντας τις τουρκικές αιτιάσεις ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει βήματα προς την τουρκική Δικαιοσύνη προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα «αν η Ελλάδα έμπαινε στην λογική της διαπραγμάτευσης για ανταλλαγή με τους τούρκους που προσέφυγαν σε αυτήν και από την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη πήραν άσυλο».

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα «Δεν σταμάτησε να ασκεί πιέσεις σε όργανα θεσμοθετημένα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και συνεχίζονται». Ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ούτε δέχεται -αντιθέτως αποκρούει- ούτε μπαίνει στην λογική συζήτησης αναφορικά με κυριαρχικά εθνικά δικαιώματά μας». «Οι συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων και το διεθνές δίκαιο είναι δεδομένα», δήλωσε ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι χώρα της ειρήνης και της συνεργασίας και αυτήν θέλει να προάγει», αλλά πρόσθεσε ότι παράλληλα «διαθέτουμε την αποτρεπτική δύναμη για την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».