Συνεχίστηκε την Παρασκευή ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για την ονομασία της πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο ομόλογός του της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.
Λίγα λεπτά μετα τις 18:30 ώρα Ελλάδας ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίλυση του θέματος, αλλά οι δύο πλευρές δεσμεύονται να προσπαθήσουν περισσότερο
δίνοντας ουσιαστικά το σήμα του τέλους των συνομιλιών.

Όπως μεταδίδουν Μέσα Ενημέρωσης, ο ειδικός διαμεσολαβητής απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ και πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους στις Βρυξέλλες

Νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τον ΟΗΕ χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν, ανέφεραν ότι υπήρχε σκληρή αντιπαράθεση με το όνομα.
Φήμες ανέφεραν ότι τα Σκόπια απέρριψαν το Gorna Macedonija που θα ήθελε η Αθήνα ενώ το Nova ενδεχομένως να μην καλύπτει καμιά από τις δύο πλευρές.
Ετσι απανήλθε στο προσκήνιο ένα ακόμη όνομα από αυτά που είχε προτείνει ο Μ. Νίμιτς.
Πρόκειται για το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή Republika Severna Makedonija και πάνω σ’ αυτή την πρόταση έγινε η διαπραγμάτευση αλλά δεν κατέληξε σε λύση.

Οι συνομιλίες της Πέμπτης

Κρίσιμες, ολοήμερες συζητήσεις για το ονοματολογικό είχαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό την αιγίδα του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν αρχικά με τον κ. Νίμιτς, ενώ στη συνέχεια συνεδρίασαν παράλληλα οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών. Οι επαφές των δύο αντιπροσωπειών θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη και σήμερα Παρασκευή. Είναι απολύτως σαφές ότι, πέρα από τις συνδεδεμένες, παράλληλες διαπραγματεύσεις για ζητήματα χαμηλής πολιτικής, το βασικό θέμα στο τραπέζι ήταν η εξεύρεση νέας ονομασίας καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, το «Ilindenska Makedonija» έχει αποσυρθεί από το τραπέζι με πρωτοβουλία της Αθήνας.

Οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ο κ. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και για το Μακεδονικό με Ευρωπαίους ομολόγους του την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, με τον οποίο συζήτησε όχι μόνο για το Μακεδονικό, αλλά και για το Κυπριακό. Μάλιστα, σχολιάζοντας δηλώσεις που παρουσιάζουν την πλευρά της ΠΓΔΜ έτοιμη να προχωρήσει στα απαραίτητα, για λύση, βήματα, απάντησε ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας «δεν έχει παρά να το δείξει».

Πριν τις συναντήσεις

Προγραμματισμένη συνάντηση είχαν ο Ν. Κοτζιάς με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, υπό την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, υπογράμμισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καλώντας παράλληλα την πλευρά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να επιδείξει διάθεση ρεαλισμού και συμβιβασμού, εν όψει του κρίσιμου τετ-α-τετ που θα έχει σήμερα Πέμπτη με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες, το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, ο έλληνας υπουργός δήλωσε πως αναμένει να δει την στάση που θα τηρήσει η πλευρά των Σκοπίων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κοτζιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο νέος γύρος των συνομιλιών να διαρκέσει μόνο μια μέρα και όχι δύο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι έχουμε πλέον περάσει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε με νόημα πως η πΓΔΜ «δεν έχει παρά να το δείξει αύριο (σήμερα)».

«Ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος»

«Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση. Οι λύσεις είναι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, ξαναπιάνουν σήμερα Πέμπτη το νήμα της διαπραγμάτευσης παρουσία του κ. Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Διαπραγμάτευση σε δυο σκέλη

Οπως εξήγησε ο έλληνας υπουργός, η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο σκέλη, καθώς το πρώτο – και κυριότερο – μέρος αφορά τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών που διεξάγονται υπό την εποπτεία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης. Αυτές οι επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες συζητώνται σε παράλληλο γύρο διαπραγματεύσεων, που διεξάγεται σε πιο τεχνοκρατικό επίπεδο.

«Αρα θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και εκείνη που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο. Υπό τον Νίμιτς θα είναι μόνο των υπουργών των Εξωτερικών. Των τεχνικών είναι μια διαδικασία που στηρίζεται στο κείμενο που έχουμε καταθέσει», διευκρίνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ζάεφ: Δεν είχαμε ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία για λύση

«Είμαστε κοντά στη λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (VMRO DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο κ. Ζάεφ είπε, ειδικότερα, επ΄ αυτού: «Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη «Μακεδονία» να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις –σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «υπερβολική έκθεση» στο θέμα του ονόματος και προέβλεψε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία «δεν θα τελειώσει με καλό τρόπο». Κατηγόρησε ακόμα τον κ.Ζαεφ ότι υπαναχωρεί από θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και είχε επαναλάβει πρόσφατα.

Επ΄ αυτού ο κ. Μίτκοσκι έφερε για παράδειγμα συνέντευξή του στο «SPIEGEL» τον Φεβρουάριο, όπου είχε πει πως η λύση του θέματος της ονομασίας δεν πρέπει να αναζητείται στην τροποποίηση του συντάγματος.