Κατά της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης τάχθηκε ξεκάθαρα στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης.
Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την θέση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα είχε ασκήσει κριτική στον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι αυτό που λέει η ΝΔ είναι ότι «δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές αυτοδύναμα, αλλά να αναζητήσουμε αυτό το οποίο εσείς τότε επιδιώκατε (το 2014) και δεν το καταφέρατε βεβαίως, την πιστοληπτική γραμμή στήριξης». «Ζητάτε πιστοληπτική γραμμή έναντι της προοπτικής καθαρής εξόδου και της αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές», του είπε, ενώ ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην δευτερολογία του τον διέψευσε λέγοντάς του: « Μην ψεύδεστε, ουδέποτε εγώ έχω ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, ούτε η Νέα Δημοκρατία . Αυτό που λέμε είναι ότι στη σημερινή συγκυρία η χώρα πρέπει να δανείζεται με λελογισμένα επιτόκια».
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης της χώρας μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 έχει ταχθεί ο διοικητής της ΤτΕ Ι. Στουρνάρας δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο επ’ ουδενί ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο, ενώ υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης έχει ταχθεί και ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλος.
Ο ίδιος έχει καλέσει την κυβέρνηση να προτιμήσει την προληπτική γραμμή στήριξης σε αντίθεση με το cash buffer (μαξιλάρι ασφαλείας), το οποίο αυξάνει το χρέος και είναι εξ ορισμού ανεπαρκές γιατί είναι εθνικό, ενώ η πιστοληπτική γραμμή είναι ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο κ. Τσίπρας προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει την θέση του και συγκεκριμένα αν η έξοδος στις αγορές είναι ναρκοπέδιο, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι «η έξοδος στις αγορές μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, μια βόλτα σε ναρκοπέδιο», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν πετύχατε την απαιτούμενη αποκλιμάκωση στα επιτόκια και την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας που θα μας εξασφαλίσουν μετά τον Αύγουστο χαμηλό κόστος δανεισμού».
Ακολούθησε η διευκρίνιση εκ μέρους του στην δευτερολογία του ότι δεν ζήτησε ποτέ πιστοληπτική γραμμή στήριξης με τον κ. Τσίπρα να του λέει στην τριτολογία του: «Ποια είναι η πρότασή σας, το πλαίσιο που προτείνετε; Είπατε ότι η έξοδος στις αγορές είναι ναρκοπέδιο και ότι δεν ζητάτε προληπτική γραμμή. Τι ζητάτε; Μνημόνιο, παράταση του μνημονίου; Μένω με αυτή την απορία». Ενώ εστιάζοντας στην ξεκάθαρη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι δεν ζήτησε ποτέ πιστοληπτική γραμμή στήριξης, την χαρακτήρισε καλοδεχούμενη.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της σχετικής συζήτησης που έγινε κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την μεταμνημονιακή περίοδο, είναι η αναφορά του πρωθυπουργού στην προληπτική πιστωτική γραμμή που επεδίωκε η ΝΔ επί Σαμαρά: «Προσέξτε, αυτό που σήμερα αποτελεί το δικό μας πάτωμα, για εσάς τότε ήταν ταβάνι αλλά και άπιαστο στόχος, όπως απεδείχθη».
Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε από κάποιους ότι αφήνει ανοιχτό για κάθε ενδεχόμενο (όπως οι εξελίξεις στην Ιταλία) το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Ι. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι τρεις είναι οι δυνατότητες: ή νέο μνημόνιο, ή προληπτική γραμμή στήριξης ή δικό μας εθνικό ταμείο. «Εμείς λέμε ότι η καλύτερη άμυνα έναντι ενδεχόμενων κινδύνων είναι ένα δικό μας ισχυρό ταμείο», σημείωσε.

Ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν διαπραγματευόμαστε αυτή την στιγμή μια προληπτική γραμμή: «Δεν ξέρετε ότι διαπραγματευόμαστε μια ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι μια προληπτική γραμμή πίστωσης; Δεν ξέρετε ότι σε αυτή την προληπτική γραμμή πίστωσης θα υπήρχε και πρόγραμμα; Και εδώ δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν υπάρχει χρηματοδότηση; Γιατί πρέπει να συνεχίζουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και να μην πηγαίνουμε μπροστά;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στη ΝΔ.