Ιδιαίτερο στοιχείο στην 1η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του κόμματος της «Δημοκρατικής Ευθύνης» (που διεξήχθη το Σαββατοκυρίακο) ήταν η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου ειδικού προγράμματος για τις εξαγωγές και για την ανεργία που έκλεψαν την παράσταση, όπως και το τελείως καινούργιο πρόγραμμα για την υγεία και το ασφαλιστικό.
Αίσθηση επίσης προκάλεσαν μεταξύ άλλων οι προτάσεις για εκλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων όχι πλέον από την κυβέρνηση αλλά από εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο θα μετέχουν μόνο δικαστές και δικηγόροι, για την άμεση νομοθέτηση (και αργότερα και συνταγματικά) ρήτρας χειρότερου φορολογικού συστήματος για τις νέες επενδύσεις και της σύστασης ΚΕΠ Επενδύσεων.
Ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος είναι μέλος και στηρίζει ανοιχτά το κόμμα. Δήλωσε συγκεκριμένα για άλλη μια φορά την πίστη του στους ανθρώπους της Δημοκρατικής Ευθύνης και την στήριξή του σε αυτή, για να κλείσει τονίζοντας ότι οι παλαιότεροι πολιτικοί –ακόμα και εάν υπήρξαν απόλυτα πετυχημένοι στο έργο τους –σήμερα δε θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις αλλαγές της εποχής, γιατί είναι ξεπερασμένοι. Η πολιτική, σημείωσε δεν έχει σχέση με τους πολιτικούς, έχει σχέση με τη χώρα, και οι επιλογές που πρέπει πλέον ο λαός να κάνει, θα πρέπει να έχουν σχέση με πρόσωπα που να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές τάσεις.
Ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ευθύνης» Θωμάς Παπαλιάγκας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αρκετά τα ευχολόγια των λαοπλάνων και των πάσης φύσεως δημοκόπων σ’ αυτή τη χώρα. Δε φτάνει να πούμε απλώς τι θέλουμε να γίνει στη χώρα μας. Εμείς λέμε πώς θα γίνουν όλα αυτά. Βήμα-βήμα. Κοστολογημένα και ζυγισμένα. Κι όλα αυτά σε μία πολιτική κατάσταση που απωθεί τους ανθρώπους που προσπαθούν, που ζουν στην εποχή, που αγωνιούν να επιβιώσουν. Που δεν πείθονται από τους υπεύθυνους – λιγότερο ή περισσότερο – για τη σημερινή κατάσταση ότι οι ίδιοι θα είναι και οι σωτήρες».

«Για πρώτη φορά», συμπλήρωσε, «στην ιστορία της η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για δέκα συνεχή χρόνια και έχει απολέσει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της από 245 δισ. το 2008 σε 175 δισ. σήμερα. Υπάρχει λύση; Βεβαίως υπάρχει. Γιατί η χώρα έχει δυνάμεις. Έχει ανθρώπους με γνώσεις και ικανότητες. Ανθρώπους στους οποίους θα στηρίξει την προσπάθεια για την ανάκαμψη, την ανατροπή της πνευματική παραλυσίας, την αναθέσμισή της μετά τον εκφυλισμό μίας προφανούς αποθέσμισης που περνά».
Ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Ευθύνης» Βασίλης Παυλίδης ανέφερε ότιη νέα ταυτότητα θα είναι ανοιχτή και όχι φοβικά περίκλειστη. Θα συνθέτει ενεργητικά και σχεδόν ποιητικά. Γιατί σε καιρούς ατομικούς, συλλογική ταυτότητα μόνο έτσι μπορεί να προκύψει. Με υπερβατική σύνθεση. Θα είναι το σημείο όπου θα συναιρούνται ο Λόγος και το Αίσθημα. Η Σκέψη με την Ιδιοσυγκρασία και η Γνώση με τον Ψυχισμό. Εκεί που θα προσαρμόζουμε και δε προσαρμοζόμαστε μόνο. Εκεί που δε θα σερνόμαστε σε υποχρεωτικούς ιστορικούς συμβιβασμούς μα θα μπούμε ισότιμα στην Ιστορία. Εκεί που θα υπάρχει η χαρά και το κοινό καλό και όχι η κανονικότητα της μιζέριας. Εκεί που θα υπάρχουν ιδέες να εμπνέουν και όχι ιδεοληψίες ν’ ακρωτηριάζουν. Σε τούτο το σημείο θα χτιστεί η νέα ταυτότητα που αποζητούν οι Έλληνες. Και αυτό το σημείο είναι το σημείο της Ατομικής και Συλλογικής Ευθύνης».
Σημαντική ήταν η παρουσία, με ιδιαίτερη πρόσκληση, του προέδρου του κόμματος «Κοινωνία Αξιών» Στέλιου Φενέκου, ο οποίος και παρενέβη στη συζήτηση. Επίσης, του φιλοσόφου-συγγραφέα-καθηγητή Θεοφάνη Τάση, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση πολιτικής και ηθικής ορμώμενος από παραδείγματα του Πλατωνικού έργου «Αλκιβιάδης».