Την πρώτη της Προγραμματική Συνδιάσκεψη πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα η Δημοκρατική Ευθύνη.

Στην τοποθέτηση του ο Αλέκος Παπαδόπουλος, δήλωσε για μια ακόμα φορά την πίστη του στους νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Οι παλαιότεροι πολιτικοί είπε, ακόμα και εάν υπήρξαν απόλυτα πετυχημένοι στο έργο τους – σήμερα δε θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις αλλαγές της εποχής, γιατί είναι ξεπερασμένοι. «Η πολιτική δεν έχει σχέση με τους πολιτικούς, έχει σχέση με τη χώρα, και οι επιλογές που πρέπει πλέον ο λαός να κάνει, θα πρέπει να έχουν σχέση με πρόσωπα που να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές τάσεις» σημείωσε.

Στο πρώτο μέρος της Συνδιάσκεψης είχε εκτός των πολιτικών σύντομων ομιλιών του πολιτικού επικεφαλής Θωμά Παπαλιάγκα και του προέδρου Βασίλη Παυλίδη σύντομες αξονικές παρουσιάσεις των κυριότερων τροποποιήσεων και προσθηκών του προγράμματος από τους συντονιστές των τομέων.

Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του κόμματος, καταλήγει στην τρίτη έκδοση του προγράμματος, με το οποίο το κόμμα θα πάει στις εκλογές. Ιδιαίτερο στοιχείο ήταν η παρουσίαση ολοκληρωμένου ξεχωριστού ειδικού προγράμματος για τις εξαγωγές και για την ανεργία.

Αίσθηση επίσης προκάλεσαν μεταξύ άλλων οι προτάσεις για εκλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων όχι πλέον από την κυβέρνηση αλλά από εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο θα μετέχουν μόνο δικαστές και δικηγόροι, για την άμεση νομοθέτηση (και αργότερα και συνταγματικά) ρήτρας χειρότερου φορολογικού συστήματος για τις νέες επενδύσεις και της σύστασης ΚΕΠ Επενδύσεων.

Στην τοποθέτηση του ο πολιτικός επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης Θωμάς Παπαλιάγκας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι λύσεις για την Ελλάδα δεν βρίσκονται κυρίως στις Βρυξέλλες ούτε κυρίως στην Ουάσινγκτον. Οι λύσεις για την Ελλάδα βρίσκονται στην Ελλάδα. Αλλά χρειάζονται δουλειά και κυρίως συμμετοχή και αποφασιστικότητα. Για αυτό η λογική όμως της παραίτησης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας. Γιατί έτσι αφήνουμε την κυβέρνηση της χώρας στα χέρια των ίδιων λαϊκιστών, στα χέρια των ίδιων κομμάτων, των ίδιων τζακιών, των ίδιων κομματικών στρατών, των ίδιων συνδικάτων, των ίδιων ομάδων πιέσεων, που σκόπιμα ταυτίζουν το μικροσυμφέρον τους με το συμφέρον της κοινωνίας».