Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη Βουλή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε προς τους υπουργούς, ότι το αργότερο μέχρι τις 10 με 12 Ιουνίου πρέπει να έχει κλείσει το θέμα των προαπαιτουμένων και να ψηφιστούν, όπως και το μεσοπρόθεσμο του 2019-2022.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου πήραν το λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μίλησε για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου (για το εργασιακό σχέδιο), καθώς και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, οι οποίοι ανέπτυξαν τα θέματα των τομέων τους.

Ομιλία Τσίπρα

«Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης είναι ένα ακόμα καθροστικό βήμα για την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά όχι το τελευταίο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιείται το μεσημέρι της Δευτέρας.
«Υπάρχουν ακόμη μερικά βήματα που πρέπει να γίνου» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ενα από αυτά είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους. Υπάρχει το πλαίσιο που καθορίστηκε στο Eurogroup του Ιουνίου. Εργαζόμαστε εναντικά για την βέλτιστη λύση στο ήδη ευνοικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί. Αυτή είναι η τελευταία προϋπόθεση για την ανπτυξιακή πορεία της χώρας».
«Το πιο κομβικό σημείο όμως είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα. Αν μέχρι σήμερα έχουμε αναφερθεί στο περίγραμμα πλέον πρέπει να αποτυπωθεί συγκεκριμένα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
«Έχουμε πλέον, πλούσια εμπειρία από το κυβερνητικό έργο και την καθημερινή δουλειά στα Υπουργεία. Έχουμε όμως, και την εμπειρία των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, που τον τελευταίο χρόνο, απ΄ άκρη σε άκρη της χώρας, έχουν αφήσει πλούσια και απτά συμπεράσματα» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
«Αυτή η δουλειά που έχει γίνει, έχει αποτυπωθεί σε ένα Σχέδιο το οποίο καλείται σήμερα να συζητήσει και να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο αυτό θα κοινοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ερχόμενο Eurogroup» είπε.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «κρίσιμη παράμετρος αποτελεί το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας η οποία έχει διαφανεί. Στη συνέχεια βρίσκονται οι στόχοι: Η στήριξη της παραγωγής και η επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας».
Στο Σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς όπου εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό: Μεταποίηση, βιομηχανία, αγροδιατροφή, τουρισμός, ναυτιλία, φάρμακο, logistics, καινοτομία, start-ups, υποδομές, ενέργεια.
Στο πρώτο σκέλος του Σχεδίου βρίσκονται τομές στο επίπεδο της νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις. Από τον Αναπτυξιακό Νόμο, τη μέριμνα για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και πρωτοβουλίες που κινούνται στον άξονα: Απλοποίηση–Διαφάνεια–Αποτελεσματικότητα–Επιτάχυνση Διαδικασιών.
«Η χώρα έχει πλέον στη διάθεση της -εκτός από τους πόρους από το Προγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ- το πακέτο Γιούνκερ με επενδύσεις αξίας 8 δισ., την ΕΤΕπ με επενδύσεις που θα αποφέρουν σύμφωνα με την τράπεζα έως και 20 δισ. την τριετία και 2,5 δισ., σε πρώτη φάση, από την EBRD».
«Το Αναπτυξιακό σχέδιο στοχεύει και στο πέρασμα από την ευημερία των δεικτών, στην ευημερία των ανθρώπων. Με πρωτοβουλίες στήριξης της Δημ. Υγείας & Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
«Στο κείμενο, παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό. Και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά. Κεντρικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών».

Το σχόλιο της ΝΔ

«Η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή τού Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία.

«Αυτός και το κόμμα του πρωτοστάτησαν και υπέθαλψαν τη βία τον Δεκέμβριο του 2008. Αυτός και το κόμμα του προανήγγειλαν κρεμάλες στο Σύνταγμα και μιλούσαν για γερμανοτσολιάδες. Αυτός και το κόμμα του επέχαιραν για τις βίαιες επιθέσεις σε στελέχη άλλων κομμάτων και δημοσιογράφων, μιλώντας για «δικαιολογημένη αγανάκτηση». Αυτός και το κόμμα του έχτισαν καριέρες και τελικά κατέλαβαν την εξουσία επενδύοντας στη βία, τη συκοφαντία, την πόλωση και την τοξικότητα. Αυτός και το κόμμα του προσπαθούν ακόμη και σήμερα να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει καλή και κακή βία», προσθέτει.

Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει: «Για τη Νέα Δημοκρατία η βία είναι βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, και η αντιμετώπισή της είναι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Αν ο κ. Τσίπρας είχε ίχνος τσίπας, θα έπρεπε να ντρέπεται για τη θρασύτατη αναφορά του στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά τόσος είναι… ».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ φιλοξενεί την ακροδεξιά της βίας στα υπόγεια και στα ρετιρέ της

Με ιδιαιτέρως σκληρό τρόπο, που δυναμιτίζει το κλίμα, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχολιασμό της ΝΔ για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό σχετικά με την επίθεση στον Γ.Μπουτάρη.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει τις λέξεις της πολιτικής, και της πολεμικής ακόμα, από το μαρσάρισμα του τρίκυκλου» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Η απάντηση της ΝΔ στην κριτική του πρωθυπουργού για την ακροδεξιά της βίας, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση φιλοξενεί στα υπόγεια αλλά και στο ρετιρέ της, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της φραστικής μισαλλοδοξίας που προετοιμάζει τραμπούκικες επιθέσεις τύπου Μπουτάρη και ωθεί σε αυτές.»

» Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει τις λέξεις της πολιτικής, και της πολεμικής ακόμα, από το μαρσάρισμα του τρίκυκλου».

Πριν τη συνεδρίαση

H αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο θα βρεθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση θα παρουσιάσει το λεγόμενο «Growth Strategy for the future», το οποίο αποτελεί το συνολικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει, αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για την επίτευξη αυτών των σκοπών.

Ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει τον «μεταμνημονιακό» οδικό άξονα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, δίνοντας έμφαση στους στόχους της κοινωνικής επίδρασης του.

Το κείμενο περιλαμβάνει και δεσμεύσεις, οι οποίες όμως είναι, πρωτίστως, έναντι του κοινωνικού συνόλου, των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής, των δυνάμεων δηλαδή, που θα κληθούν να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή και φυσικά να υλοποιήσουν την στρατηγική που αποτυπώνεται στο σχέδιο.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή.

Το υπουργικό συμβούλιο αυτό έρχεται επίσης, μετά από ένα μετά από ένα μεστό σημαντικών γεγονότων Σαββατοκύριακο με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας για την 4η αξιολόγηση και σημαντικές εξελίξεις στο Μακεδονικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της παρουσίας του συγκεκριμένου σχεδίου αναμένεται να καταφερθεί εναντίον των κομμάτων της αντιπολιτευσης, στις ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι: «είναι εξαιρετικά δύσκολο, να κατανοήσουν το παραπάνω οι δυνάμεις που έφεραν τη χώρα σε καθεστώς χρεοκοπίας και διεθνούς ανυποληψίας. Γι’ αυτό αντιμετώπισαν το κείμενο με τρόπο αμήχανο και άγαρμπο. Είτε λέγοντας ότι πρόκειται για νέο μνημόνιο, είτε στη συνέχεια ότι πρόκειται για έκθεση ιδεών.

»Είναι προφανές ότι οι πολιτικές δυνάμεις που έστησαν και συντήρησαν ένα κρατικοδίαιτο, διεφθαρμένο και εν τέλει θνησιγενές οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, νιώθουν άβολα στην ιδέα μιας συντεταγμένης και τεκμηριωμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη χώρα», θα είναι το πνεύμα της εισήγησης του πρωθυπουργού, ο οποίος θα αναδείξει το συγκεκριμένο σχέδιο ως μια στρατηγική που θα συνιστά πραγματική εγγύηση της εξόδου από την κρίση.