Σε κοινή γραμμή εμφανίστηκαν ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος και η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά όσον αφορά την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», την οποία φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι η σκοπιανή πλευρά.

Μιλώντας στην Βουλή ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι σχετικές πληροφορίες αποτελούν την επιτομή του αλυτρωτισμού. Φράση που χρησιμοποίηση λίγο μετά και η κυρία Γεννηματά. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι όταν μιλάμε για λύση erga omnes, μιλάμε για γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι για ιδεολογική χρήση της Ιστορίας σύμφωνα με τις επιλογές της γειτονικής χώρας.

«Η επιλογή Μακεδονία του Ιλιντεν είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού, είναι ο αλυτρωτισμός αυτοπροσώπως. Περιμένω σήμερα κιόλας επίσημη διάψευση του πρωθυπουργού ότι το όνομα αυτό αποκλείεται», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας: «Ελπίζω να είναι προβοκάτσια ότι προτάθηκε το συγκεκριμένο όνομα και ότι η κυβέρνηση το συζητά διά του πρωθυπουργού. Διαβάστε ιστορία, μην παίζετε με κρίσιμα κεφάλαια της μακεδονικής ιστορίας, ιδίως για περιόδους που οδήγησαν σε δεινά».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΚΟ της ΔΗΣΥ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, υπογράμμισε ότι η πρόταση που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι αποτελεί «την επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού» και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι «δεν έχει μπει καν στην διαπραγμάτευση αυτού του ονόματος».

Ενώ επανέλαβε την θέση της για ολοκληρωμένη συμφωνία που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με erga omnew και αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος. «Απαιτούνται δεσμευτικές εγγυήσεις», είπε ενώ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ενώ χθες έλεγε ότι η διαπραγμάτευση δεν βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή ώστε να αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, τελικά σήμερα μάθαμε ότι θα τους ενημερώσει τηλεφωνικά αύριο. «Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια ολοκληρωμένη λύση εν ονόματος του ελληνικού λαού», δήλωσε η κυρία Γεννηματά.