Μια νέα πρόταση για το όνομα φαίνεται ότι έπεσε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων Τσίπρα – Ζάεφ για το «Μακεδονικό» που πραγματοποίηθηκαν στη Σόφια.

Πρόκειται για πρόταση που δεν είχε, μέχρι στιγμής, εξεταστεί και σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκε από την πλευρά της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», η πρόταση αυτή που εξέτασαν οι δύο Πρωθυπουργοί καλύπτει και τους δύο όρους που θέτει η Αθήνα, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή είναι και η οριστική πρόταση, καθώς θα χρειαστεί περισσότερη επεξεργασία, αλλά και πολιτική διαβούλευση στο εσωτερικό και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το site της πΓΔΜ a1on.mk, το οποίο έχει προβεί και στο παρελθόν σε αποκαλύψεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του ονοματολογικού, το νέο όνομα – πρόταση της πΓΔΜ προς την Ελλάδα είναι «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija).

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω ονομασία έχει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Ζάεφ για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.

Για την ώρα, η Αθήνα κρατά «κλειστά τα χαρτιά της», ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως θέλει λεπτομερή εξέταση το θέμα, καθώς κρύβει παγίδες.

Ο λόγος είναι ότι η εξέγερση του Ίλιντεν στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη.

Έτσι, η αποδοχή μιας τέτοιας ονομασίας, μπορεί να εγκυμονεί μελλοντικούς κινδύνους για την Ελλάδα.

Πάντως, η ίδια πηγή επισημαίνει πως το επικρατέστερο μέχρι στιγμής όνομα είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», ωστόσο γραμμένο στην αγγλική γλώσσα.

Δηλαδή, ως Nova Macedonia ή New Macedonia, και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι η πρόταση για το όνομα έπεσε στο τραπέζι προκειμένου μετρηθούν αντιδράσεις και στην Ελλάδα, και στα Σκόπια, αλλά και στη Βουλγαρία που ενδεχομένως να αντιδράσει.

Για όλα αυτά θα ενημερώσει το Σάββατο και την Κυριακή ο Πρωθυπουργός την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Το Σάββατο επίσης και ο Ζάεφ θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της πΓΔΜ και τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας του.

Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί επικοινωνία Αθήνας-Σκοπίων, πιθανότατα σε επίπεδο πρωθυπουργών,

Την επόμενη Δευτέρα ο Κοτζιάς έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ, στις Βρυξέλλες. Εκεί θα αξιολογηθεί συνολικά η κατάσταση που διαμορφώνεται και τυχόν ζητήματα που μπορεί να έχουν ανακύψει.

Πρόβλημα αποτελεί ο πρόεδρος Ιβάνοφ των Σκοπίων, ο οποίος πρόσκειται στην αντιπολίτευση που υιοθετεί πιο σκληρή εθνική – αλυτρωτική γραμμή.

Τι αναφέρει το Μαξίμου

«Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί».

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι

1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».