από metereologos.gr
Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
 
 

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στη Σόφια για το Μακεδονικό - Πρωθυπουργός πΓΔΜ: Ελπίζουμε σε λύση πριν τη Σύνοδο της ΕΕ τον Ιούνιο

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων το πρωί της Πέμπτης
Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στη Σόφια για το Μακεδονικό - Πρωθυπουργός πΓΔΜ: Ελπίζουμε σε λύση πριν τη Σύνοδο της ΕΕ τον Ιούνιο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αποστολή, Σόφια

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι τέλειωσε η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια. Οπως έλεγαν όσοι βρέθηκαν εκεί, το κλίμα ήταν πολύ καλό στη μία ώρα που κράτησε η συνάντηση τέθηκαν όλα τα θέματα επί τάπητος. Υπάρχει δε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση.

Λίγη ώρα αργότερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ κοντά σε λύση για το ονοματολογικό και ανακοινώσεις θα έκανε αργότερα. Σύμφωνα με το Reuters o Z. Zάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για λύση στο Μακεδονικό πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, ενώ ανέφερε ότι συζήτσε με τον έλληνα πρωθυπουργό μια λύση για το όνομα που θα είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Ο ίδιος αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δέχονταν συγχαρητήρια από τους ευρωπαίους ηγέτες για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και για τα βήματα προσέγγισης που έχουν κάνει.

Οι δύο αντιπροσωπείες Ελλάδας και Σκοπίων θα δώσουν συνεντεύξεις Τύπου με μία ώρα διαφορά στις 14:00 ο Ζόραν Ζάεφ και στις 15:00 ο Αλέξης Τσίπρας.

Πληροφορίες από τη Σόφια θέλουν οι δύο πρωθυπουργοί να ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα στο Σκοπιανό, χωρίς ωστόσο να μιλήσουν για λύση.

Πριν τη συνάντηση


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης η συνάντηση του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια. Ακολουθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Στον ευρωπαϊκό και όχι στον νατοϊκό δρόμο φαίνεται ότι επικεντρώνονται οι προσπάθειες για επίτευξη προόδου στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Σύμφωνα με ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανάψει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα για τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη», με συγκεκριμένα βήματα, προς την οριστική επίλυση του ονοματολογικού.

Αυτό που θα κρίνει όμως μία τέτοια κίνηση της Αθήνας θα είναι η διαδικασία που θα επιλεγεί για την ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με ενδείξεις και προσεκτικές δηλώσεις, δεν θα είναι ένα στιγμιαίο γεγονός αλλά ίσως απαιτήσει χρόνο.

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν σε δημόσιες δηλώσεις τους (στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – PES) αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο λύσης στις σημερινές τους συνομιλίες. Απέφυγαν όμως με κάθε τρόπο να δώσουν κάποιο στίγμα των προθέσεών τους.

Μία πιθανή συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν θα είναι απαραίτητα η μόνη αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία είτε της πΓΔΜ είτε της Αλβανίας (ζήτημα που επίσης απασχολεί την Αθήνα). Ο λόγος για αυτό φαίνεται ότι είναι η σφοδρή αντίδραση της Γαλλίας σε οποιαδήποτε νέα διεύρυνση – χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το Παρίσι θα αντιταχθεί στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις δύο χώρες – αλλά και η αμφιθυμία της Γερμανίας, έτσι όπως τουλάχιστον εκφράστηκε στα όσα είπε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενώπιον της Μπούντεσταγκ πριν αναχωρήσει για τη Σόφια. Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε μάλιστα το Μακεδονικό ως ένα θέμα που είναι «δύσκολο να επιλυθεί», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι αντιρρήσεις της Γαλλίας έχουν εκφραστεί δημοσίως από τον ίδιο τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που είχε μάλιστα συνάντηση με τον σκοπιανό Πρωθυπουργό κ. Ζάεφ το απόγευμα της Τρίτης 16 Μαϊου, πριν από το δείπνο των «28».

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η χώρα του πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί. Ο κ. Μακρόν δεν έκανε δηλώσεις αλλά φέρεται να τόνισε στον κ. Ζάεφ ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την ΕΕ, χωρίς ειδικότερη αναφορά στη διεύρυνση.

Στο ίδιο, αόριστο, πλαίσιο,το κείμενο της Διακήρυξης της Σόφιας που θα υιοθετηθεί σήμερα είναι, από πολιτικής απόψεως, μάλλον αναιμικό και δεν προσφέρει ουσιαστική προοπτική για ένταξη στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων. Περιορίζεται κυρίως σε διαπιστώσεις και σε ένα θεματολόγιο για ανάληψη δράσεων σε ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η συνδεσιμότητα, η ενεργειακή συνεργασία κ.ά.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις που είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και πΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ αντιστοίχως, διαφαίνεται ότι ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να δοθεί πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες και παράλληλα να έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια που θα διασφαλίζει την erga omnes εφαρμογή της νέας ονομασίας.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι έχει βγει από το τραπέζι και αναζητούνται κάποια διπλωματικά «γλυκαντικά» για την πΓΔΜ ώστε με κάποιο τρόπο να ενισχυθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας που ήδη έχει.

Ο κ. Κοτζιάς (που προς έκπληξη πολλών δεν ήλθε στη Σόφια, αν και έχει σηκώσει όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης) έχει ξεκαθαρίσει ότι τα χρονικά περιθώρια για τις εσωτερικές διαδικασίες στα Σκόπια δεν επιτρέπουν να δοθεί πρόσκληση στην πΓΔΜ τον Ιούλιο.

Ωστόσο, δεν έχει πει το ίδιο για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πρόσφατα στο Σούνιο ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι πιο σημαντική για τα Σκόπια από ό,τι η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Το δύσκολο μέρος της διαπραγμάτευσης είναι όμως η διαμόρφωση του οδικού χάρτη και η αλληλουχία των κινήσεων τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όταν θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (28-29/6).

Υπάρχουν επίσης άγνωστοι παράγοντες όπως πχ αν ο κ. Ζάεφ θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα τώρα ή αργότερα.

Ορισμένες ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι δεν προτίθεται να το πράξει τώρα, αλλά να το αφήσει για μία μεταγενέστερη φάση, ενδεχομένως όταν θα πλησιάσει η στιγμή ένταξης στην ΕΕ, συνδέοντάς το με την αλλαγή της εσωτερικής ονομασίας.

Δεν είναι επίσης σαφές ποιες ακριβώς εγγυήσεις θα μπορούσε να προσφέρει η πΓΔΜ πριν από μία συνταγματική αλλαγή για την οριστική υιοθέτηση του νέου ονόματος στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να μπορέσει η Αθήνα να εμφανιστεί διαλλακτικότερη στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Η σύναψη μίας διεθνούς συμφωνίας, σενάριο που βρίσκεται εδώ και μήνες στο τραπέζι και δεν είναι καινούρια ιδέα όπως εσχάτως παρουσιάζεται από ορισμένες πλευρές, θα εγκόλπωνε όλα τα στοιχεία ενός συμβιβασμού.

Ισως μάλιστα να αποτελούσε μία καλή διέξοδο ώστε να υπερπηδηθεί, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ο σκόπελος της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ εφόσον θα υπερτερούσε της εσωτερικής έννομης τάξης.

Μία τέτοια συμφωνία, αφού υπογραφεί από τους δύο ηγέτες, θα πρέπει να έλθει στα Κοινοβούλια των δύο χωρών προς κύρωση – στοιχείο που θα δοκιμάσει τις αντοχές των πολιτικών δυνάμεων σε Αθήνα και Σκόπια.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας: Μας επικροτούν για τις προσπάθειές μας στο ονοματολογικό - Σωστές αποφάσεις και για το χρέος 
 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μοναδική ευκαιρία του πρωθυπουργού Τσίπρα | 18/05/2018 17:46
  να γίνει Ήρωας των Ελλήνων:Να το εξηγήση στα Σκόπια:"Είμαι πολύ νέος για να πάρω τέτοιο βάρος,αν το πράξω θα με κατακερανώσει η Ιστορία!Με τα πρόσωπα που είχατε συμφωνήσει,της ΝΔ,να τα βρείτε". Να το ξεκόψη στα Σκόπια:Οχι,σε οιαδήποτε συμφωνία με τον όρο Μακεδονία!!
  colonel Roy Mustang
  απάντηση00
   
   
  Δεν κάναμε καμία πρόταση χωρίς την λέξη Μακεδονία κρίμα | 17/05/2018 23:10
  Το όνομα Μακεδονία είναι η αμαξοστοιχία του αλυτρωτισμού την οποία οδηγεί η ασταμάτητη σιδηροδρομική μηχανή των Σκοπιανών και ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν τσάμπα και την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού έθνους από τους ξεκάρφωτους πολιτικούς της προσωρινής Αθηναϊκής κυβέρνησης και τους συνοδοιπόρους τους Θα παρακαλέσω να μας πουν πως θα αποκαλούν όλα τα έθνη του πλανήτη μας τα σημερινά Σκόπια όταν εμείς τους δωρίσουμε την ονομασία Μακεδονία με ή χωρίς συνθετικό προσδιορισμό; Θα μου πείτε ότι ήδη υπάρχει η λέξη στην ΠΓΔΜ. Σωστά, η ονομασία είναι προσωρινή και ψαχνόμαστε να βρούμε την σωστή και τελική. Δεν υπάρχει λόγος να ενδώσουμε,εκτός και μας πιέζουν και το επιθυμούμε
  Γεώργιος Βλάχος
  απάντηση110
   
   
   
  Ολοι τοχουν τουμπανο και εμεις κρυφο καμαρι... | 17/05/2018 12:54
  Τι δεν καταλαβαινουν οι εθνομηδενιστες ανθελληνες πολιτικοι του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙΟΥ και 'λοιπων δημοκρατικων δυναμεων'? Το ονομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με 'η χωρις προθεμα, εχει ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟ!!! Για ποιο αλλο λογο, μια χωρα χωρις καθαρη εθνικη συνειδηση (35% αλβανοι, 50% σλαβοι, 15% διαφορες αλλες μειονοτητες) που κινδυνευει να διαλυθει οιανδηποτε στιγμη απο εσωτερικους 'η εξωτερικους (Αλβανια, Κοσσοβο) παραγοντες, αντι να προσπαθει με καθε ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ να μπει σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ακομη και υιοθετοντας το παλαιο ονομα (εως το 1945) 'Δημοκρατικα της Βαρνταρσκα', εκεινοι αρνουνται πεισματικα να παρουν αλλο ονομα εκτος της 'Μακεδονιας' και διακινδυνευουν να μεινουν εκτος της ασφαλειας που παρεχει ΝΑΤΟ και Ε.Ε.?
  Σπυρος
  απάντηση279
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πρασινα φωτα και πρασιναλογα.Βρε,με κοκκινα φαναρια μας καταντησατε | 17/05/2018 12:53
  Εχουν κινηθει πισω απ τις πλατες του Ελληνικου Λαου,που δεν εχει ιδεα του τι γινεται.Τα πρασινα Φωτα-φαναρια και αλογα,αφορουν στο σερβιρισμα της διαπραγματευτικης αποτυχιας.ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ εκαναν και με τον νομο κατρουγκαλου.Να τα σπρωξουμε δηλαδη παρακατω στους επομενους.ΚΟΥΝΙΑ που σας κουναγε,ο Λαος και ας υπομενει μαρτυρικα,ουτε θα μασησει ουτε κουκουτσια θα φτυσει.Και οταν αρχισει το φτυσιμο δε θαναι ψιχαλισμα,ΘΑΝΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ.ΓΚΕ ΓΚΕ γιατι μας ταχετε πρηξει.ΠΡΗΞΕΙ
  DKK
  απάντηση165
   
   
   
  ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΣΙΑ | 17/05/2018 12:35
  Μέσα από την βοστρυχοειδή διπλωματική γλώσσα του άρθρου προκύπτει η ενδοτική βούληση των αμερικανομπολσεβίκων του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την προδοσία της Μακεδονίας μας. Αντί να προβάλουν ένα καθαρό και ηχηρό ΒΕΤΟ στις διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ, θέση που όπως προκύπτει θα στήριζαν οι Γάλλοι για τους δικούς τους λόγους, οι συριζαίοι είναι έτοιμοι για την ενδοτική παραχώρηση. Έτσι οι Σκοπιανοί μέσα από την σαλαμοποίηση του προβλήματος, θα κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την επιθυμητή γι' αυτούς λύση με την συναίνεση των ελλαδιτών εθνομηδενιστών. Αν η προδοσία της Μακεδονίας είναι για τους κομμουνιστές μια επανάληψη της ενδοτικής πολιτικής τους, τι κάνουν οι πατριώτες;
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση216
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Χαμόγελα Τσίπρα | 17/05/2018 09:30
  ΟΙ αγκαλιές, τα φιλιά και τα χαμόγελα του κ. Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του δεν οδηγούν παρά σε ένα συμπέρασμα "Είμαστε πρόθυμοι να σας τα δώσουμε όλα, αγαπητοί μας γείτονες. Μη χολοσκάτε για ένα όνομα που για μας λέει και τίποτα το ιδιαίτερο" . Ζοφερό για τη χώρα μας το μέλλον της άλλοτε ποτέ ιστορικής Μακεδονίας μας. Ας όψονται οι υπαίτιοι.
  Bill Gregor
  απάντηση2217
   
-