Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως μεταδίδουν ότι η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη έγινε σε «καλό κλίμα». Είχαν άλλωστε μιλήσει και τηλεφωνικά τις προηγούμενες μέρες. Παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις σχέσεις τους οι «υποσημειώσεις» του επικεφαλής του Ποταμιού στην πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά για εκλογές «εδώ και τώρα» ο μεταξύ τους δίαυλος επικοινωνίας δεν έκλεισε ποτέ.

Τι καπνός βγήκε από τη συνάντηση και ειδικά στο θέμα της στάσης που θα κρατήσει ο κ. Θεοδωράκης στη Βουλή; Οι πληροφορίες από τα επιτελεία και των δύο πολιτικών αρχηγών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι από τη συνάντηση δεν υπήρξε συμφωνία σε ότι αφορά το στίγμα της τοποθέτησης του κ. Θεοδωράκη στη Βουλή αλλά όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει «συντονισμός» στις τοποθετήσεις τους.

Αυτή ήταν άλλωστε και η ατζέντα της συζήτησης. Το πώς θα συντονιστούν τα βήματα της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την Novartis, και κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουκή την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και στις συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο.

Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι το κλίμα έντασης αλλά και αβεβαιότητας που υπήρχε τις προηγούμενες μέρες φαίνεται ότι υποχωρεί. Βοήθησαν σε αυτό και οι κινήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες. Έτσι., όπως όλα δείχνουν οι συνεδριάσεις των οργάνων και ειδικά της Εκτελεστικής Γραμματείας είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν μετά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Η «ακραία» περίπτωση να ζητήσει τη σύγκληση της η κυρία Γεννηματά προκειμένου να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση της έχει απομακρυνθεί.

Την Τρίτη, ο κ. Θεοδωράκης με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξερράγη κατά των σεναρίων που τον θέλουν να έχει συμφωνήσει σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο αργότερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Αθήνα 9,84) ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τοΚίνημα Αλαγής.

Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος που υπάρχει είναι ότι χθες, στη συνέχεια της σύσκεψης που είχε γίνει για τον εκλογικό νόμο, ΔΗΣΥ και Ποτάμι συμφώνησαν και στις τελευταίες λεπτομέρειες και θα προσέλθουν στη συνάντηση της Πέμπτης με τον Π. Σκουρλέτη καταθέτοντας κοινή πρόταση για συνολική αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Την Πέμπτη θα κάνουμε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για το θέμα, θέλουμε διάλογο εφ’ όλης της ύλης και σε αυτό δε χωρούν πυροτεχνήματα, μόνο σοβαρές συζητήσεις. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τον εκλογικό νόμο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπως φυσικά και η Νέα Δημοκρατία θα κριθούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη δική μας πρόταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ευ.Βενιζέλο

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γεννηματά είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευ. Βενιζέλο. Η συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αφορούσε την υπόθεση Novartis. Είναι όμως η πρώτη φορά, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Χαρ. Τρικούπη υπάρχει ικανοποίηση για τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ. Ο κ. Βενιζέλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Αction 24) σημείωσε ότι η θέση περί εκλογών είναι «ένα καλό πρώτο βήμα».

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, την κάθετη αντίθεση του με το ενδεχόμενο συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε μάλιστα ότι αν το Κίνημα Αλλαγής επιδιώξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε δύσκολα το μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει ενώ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κέντρου θα μετακινηθεί στη ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, τέτοια, που να μην είναι σε θέση να μπορεί να επηρεάσει αλλαγές στον εκλογικό νόμο και να μην μπορεί να παρεμποδίσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.