Με τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην αίθουσα «Μακεδονία» του ξενοδοχείου Caravel, ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για το «άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και της προκλήσεις του αύριο».

Στόχος της εκδήλωσης η επανεκκίνηση του κόμματος ώστε να αντιστοιχηθεί η πολιτική του επιρροή με την κοινωνική του δικτύωση ωστόσο η πρωτοβουλία αποκαλύπτει την κινητικότητα που καταγράφεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της μεταμνημονιακής περιόδου και την ώρα που κορυφώνονται τα σενάρια για σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τον σοσιαλιστικό χώρο.

Επίσημα η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη βάση της πρωτοβουλίας, ωστόσο στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προσπάθεια να ενοποιηθούν σε μέτωπο οι δυνάμεις και οι τάσεις που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα (προεδρικοί, Πλατφόρμα 2010, Σοσιαλιστική τάση κλπ), απέναντι στην τάση των 53+ και κινήσεις όπως του Νίκου Φίλη.

Την αρχική εισήγηση στην εκδήλωση έκανε ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, στην οποία αποτυπώθηκε ο προβλημτισμός πως η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη και πως υπάρχει σοβαρή δυσαρμονία του κόμματος με τα κοινωνικά στρώματα, ενώ καταγράφεται ελλιπής συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο για το κόμμα, πρέπει να το αλλάξουμε όλο είπε ο κ. Μπαλτάς.

Σε ότι αφορά τις τάσεις ο κ. Μπαλτάς εκτίμησε ότι η προωθητική δύναμή τους έχει πλέον εξαντληθεί, τονίζοντας ότι στόχος είναι η ανοιχτή λειτουργία του κόμματος χωρίς υποομάδες.

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο συγγραφέας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος, Νίκος Σκορίνης, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης με τις ανοικτές εκδηλώσεις.

«Το άνοιγμα στην κοινωνία είναι το ουσιαστικό καθώς έτσι θα μπορέσουν να συζητηθούν τα υπαρκτά θέματα που θέλουν μεγαλύτερη πολιτική εμβάθυνση» ανέφερε και σημείωσε την σημασία των δεκατεσσάρων περιφερειακών συμβουλίων που διεξήχθησαν μέσα στο έτος, συμβούλια τα οποία προώθησαν την αδιαμεσολάβητη από κομματικούς παράγοντες συνεύρεση πολιτικών και πολιτών.

Σχετικά με την οικονομία ανέφερε πως το κυριότερο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πετύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ικανό ποσοστό και να μπορέσει να θέσει σε εκ νέου διαβούλευση μέτρα που χρήζουν επαναδιαπραγμάτευσης.

Τέλος ο κ. Σκορίνης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «ανοικτού διαύλου συζήτησης με το κόμμα κατά νομό» κάτι που όπως είπε μπορεί να «δώσει και στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο το κόμμα ουσιαστικές συμμαχίες στα αυτοδιοικητικά σχήματα αλλά και σε πολλά κινηματικά δρώμενα. Απέναντι σε δημάρχους και περιφερειάρχες που κατασπατάλησαν πόρους και δεν κατόρθωσαν να επιλύσουν φλέγοντα ζητήματα».

Από την πλευρά του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς, μίλησε για κοινωνική δικτύωση του κόμματος. «Να σχηματίσουμε ένα μεγάλο, παρεμβατικό ρεύμα ιδεών προς την κοινωνία για το νέο μοντέλο του κόμματος» τόνισε, ενώ ο Πέτρος Καραγιώργος διευκρίνησε πως δεν πρόκειται για μία «τάση» αλλά για μία «κίνηση μελών για να μπορέσουμε να περάσουμε το κόμμα μας στη νέα διάσταση». «Δεν θέλουμε κόμμα οπαδών και υπουργών» ανέφερε.

Ο Θ.Δρίτσας, που ανήκει στην τάση των 53+ στην παρέμβασή του έθεσε ζητήματα δημοκρατίας στη λειτουργία του κόμματος κάνοντας λόγο για συναπόφαση και συνευθύνη, ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμα των τάσεων να υπάρχουν και να λειτουργούν εμπλουτίζοντας τον προβληματισμό για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθείται.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 40 βουλευτές και κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης ανάμεσά τους οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Παιδείας Κώστας Φωτάκης, οι υφυπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Καραγιώργος, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, Φωτεινή Βάκη, Χαρά Καφαντάρη, Κώστας Δουζίνας, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκος Συρμαλένιος, Νάσος Αθανασίου, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιάννης Δέδες και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Ωστόσο απουσίαζαν οι κκ Ν.Φίλης, Ν.Βούτσης, Γ.Δραγασάκης και Π.Σκουρλέτης.