SOS για την συνθετική κάνναβη εκπέμπουν οι εκπρόσωποι των φορέων απεξάρτησης. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή «υπάρχει πλέον συνθετική κάνναβη σε πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα», ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά ότι η ψυχική κατάσταση των συγκεκριμένων χρηστών θυμίζει ηρωινομανείς.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλευτικού Σταθμού «18 ΑΝΩ» Δ. Υφαντής είπε ότι η κατάσταση σχετικά με την κάνναβη «μας προβληματίζει και μας ανησυχεί». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι πριν λίγα χρόνια περίπου 4% αυτών που απευθύνονταν στο «18 ΑΝΩ», το κύριο ζήτημά τους είχε να κάνει με την κάνναβη. Κατά κύριο λόγο ήταν έφηβοι, δηλαδή 14, 15, 16 ετών, που το πρόβλημα εστιαζόταν μάλλον στα ζητήματα της οικογένειας και της εφηβείας παρά στην εξάρτηση ή την προβληματική χρήση. «Απλώς, η κάνναβη ήταν ένα μέσο ώστε να βγουν στην επιφάνεια ζητήματα που πιθανόν αντιμετώπιζε η οικογένεια και η εφηβεία», σημείωσε. Σήμερα, όμως, υπάρχει ένα ποσοστό 12% που απευθύνεται στο «18 ΑΝΩ» και ζητά βοήθεια για την κάνναβη και είναι ενήλικες.

«Έχει σημασία αυτό. Έρχονται και ζητούν βοήθεια, διότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι σχετικά με την κάνναβη. Αυτό είναι ένα στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη, δηλαδή δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, τουλάχιστον σε αυτό που αντιμετωπίζουμε εμείς στην καθημερινότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του «18 ΑΝΩ», ενώ αναφέρθηκε στα νέα χαρακτηριστικά που έχουν παρατηρηθεί λόγω της χρήσης συνθετικής κάνναβης και έχουν προκαλέσει εντύπωση.

«Πρώτον, τους βρίσκουμε σε μια ψυχική κατάσταση που μας θυμίζουν ηρωινομανείς και δεύτερον, έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις με την κάνναβη, που είναι διπλή διάγνωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό προέκυψε λόγω της συγκεκριμένης ουσίας που χρησιμοποιούν, η οποία είναι σε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα, ίσως, επειδή είναι συνθετική», ανέφερε.

Όσον αφορά την γενική εικόνα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Ευ. Καφετζόπουλος, μετέφερε μια κάπως αισιόδοξη κατάσταση όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου παρά τις σοβαρές ανάγκες που υπάρχουν σε γιατρούς και προσωπικό των φορέων απεξάρτησης. Επικαλέστηκε δύο δείκτες:

1. Ο πρώτος είναι μία έρευνα ESPAD (είναι το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ) που γίνεται κάθε 4 χρόνια και η τελευταία ήταν το 2015 μέσα στην κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η κατάσταση στον μαθητικό πληθυσμό, όπως εξελίσσεται από την ESPAD, είναι πολύ θετική. «Δηλαδή εάν όλες οι άλλες χώρες που πέρασαν από κάποια οικονομική κρίση στην Ευρώπη, στην Αμερική, είχαν πρόβλημα με τα ναρκωτικά, δηλαδή διογκώθηκε το πρόβλημα των ναρκωτικών μέσα στην οικονομική κρίση, στην Ελλάδα συγκρατείται και σε κάποιους δείκτες είναι καλύτερα», είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Τόνισε δε ότι έχουμε μείωση της χρήσης αλκοόλ από τους μαθητές αυτά τα χρόνια, μείωση μεγάλη του καπνίσματος και μία μικρή μη στατιστική μείωση της κάνναβης, ενώ περιμέναμε αύξηση της χρήσης της κάνναβης.

2. Ο δεύτερος δείκτης αφορά την μείωση του αριθμού των εισαγωγών σε θεραπευτικά προγράμματα. Το 2011 ήταν περίπου 6.000, το 2015 ήταν περίπου 4.000. «Αυτό το ζούμε στα προγράμματά μας, δηλαδή ότι έχουμε μείωση των αιτήσεων για θεραπεία σε όλα τα προγράμματα», είπε. Όπως ανέφερε ο κ. Καφετζόπουλος πριν από 10 χρόνια είχαμε 25.000 προβληματικούς χρήστες, άτομα που χρειάζονται θεραπεία, και αυτή τη στιγμή τα άτομα που χρειάζονται θεραπεία είναι 16.000 – 17.000. «Έχουμε και από εκεί ένα δείγμα μίας μείωσης του αριθμού των χρηστών», είπε, ενώ σημείωσε ακόμα ότι πριν από 10 χρόνια ήμασταν απ’ τους τελευταίους στην Ευρώπη σε θεραπευτική κάλυψη αυτού του μεγάλου αριθμού των χρηστών – των 22.000 με 23.000 που ήταν τότε – ενώ σήμερα είμαστε στις πρώτες θέσεις: «Από αυτά τα 16.000 με 17.000 άτομα έχουμε 13.000 μέσα σε θεραπευτικά προγράμματα, εκ των οποίων περίπου τα 9.000 είναι σε προγράμματα υποκατάστασης». «Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Με ευρωπαϊκό μέσο όρο περίπου 50%, εμείς αγγίζουμε το 70% και, μάλιστα, έχουμε πάρει εύσημα απ’ το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά. Κάποια στιγμή πέρυσι ή πρόπερσι βρεθήκαμε στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη. Άρα, λοιπόν υπάρχουν καλά πράγματα που γίνονται, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση του αριθμού των χρηστών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.