Στην ψηφοφορία επί του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία στην Ολομέλεια συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της Χρυσής Αυγής.

Τα υπόλοιπα κόμματα επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία κορυφώνοντας την αντίδραση τους στις επιλογές της κυβέρνησης και για τη σημερινή διαδικασία που αφορούσε την έγκριση ή όχι του πορίσματος, αλλά και για ό,τι προηγήθηκε της έκδοσης αυτού του πορίσματος.

Στη σημερινή συνεδρίαση που ήταν, όπως αναμενόταν, θυελλώδης η αντιπολίτευση στηλίτευσε την κυβέρνηση -η κάθε πλευρά βέβαια από τη δική της οπτική- για τους συνολικούς χειρισμούς της στο ζήτημα του σκανδάλου της Novartis και όχι μόνο.

Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό των Σκοπίων, η ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος από τα μνημόνια, ακόμη και οι αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο και το σπάσιμο της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθηνών αποτέλεσαν κεφάλαια των έντονων ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.

Δ. Κουτσούμπας: Αποχωρεί το ΚΚΕ από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία


Π. Πικραμμένος: Δεν έχω καμία σχέση με το σκάνδαλο Novartis


Γ. Στουρνάρας για Novartis: Σκευωρία που πλήττει τη Δημοκρατία

Novartis – Σαμαράς σε κυβέρνηση: Θα σας στείλω στο Ειδικό Δικαστήριο

Λυκουρέντζος για Novartis: Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα»


Η ΝΔ αντιδρά έντονα και με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Δένδιας έθεσε το θέμα, το οποίο, όπως είπε είναι ζήτημα τήρησης ή μη τήρησης του Συντάγματος. Τόνισε μάλιστα ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προβλέπεται κάλπη για κάθε πράξη ή παράλειψη. «Στο πόρισμα δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά σε πράξη ή παράλειψη.

Επί λέξει αναφέρεται ότι η Βουλή είναι αναρμόδια για δίωξη και εκδίκαση. Δεν εισάγεται λοιπόν πρόταση για καταγγελλόμενη πράξη, άρα καμία δυνατότητα χωριστών καλπών», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο, είπε ότι με την αιτιολόγηση που συνοδεύει το «όχι» στην άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας «στην πραγματικότητα φαλκιδεύεται απολύτως και εκ του πονηρού το δικαίωμα των βουλευτών για απεριόριστο δικαίωμα ψήφου και γνώμης». «Κομματικά πονηρό ο τρόπος της συγκεκριμένης αιτιολογίας του “όχι”. Είναι αντίθετη η αιτιολογία με τη θέση της αντιπολίτευσης. Για εμάς δεν υφίσταται αδίκημα, άρα δεν συνάδει με αυτό η αιτιολογία», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας. Και ζήτησε να αφαιρεθεί από το ψηφοδέλτιο η αιτιολόγηση, αλλιώς, όπως σημείωσε, με τον τρόπο που συντάχθηκε «δημιουργείτε ενδείξεις ενοχής κατά συναδέλφων» και τόνισε ότι «ο τρόπος σύνταξής του είναι αντισυνταγματικός, αφού περιορίζει έκφραση γνώμης». «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο, ξεκαθάρισε, προϊδεάζοντας για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με …Ευάγγελο Αβέρωφ, απάντησε η κυβέρνηση δια του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή: «Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από συντηρητική παράταξη: το φάντασμα του Ευ. Αβέρωφ. Θυμόμαστε τί είχε συμβεί στη Βουλή όταν αναγνώριζε την εθνική αντίσταση; Είχε αναγκαστεί να αποσύρει την ΚΟ της ΝΔ για να μην ψηφίσει κανένας. Το πράξατε και στη συγκρότηση της προανακριτικής Επιτροπής, για να μην έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους οι βουλευτές. Διαμορφώνετε τώρα τις προϋποθέσεις για να κάνετε το ίδιο», είπε προβλέποντας την αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία. Και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ταραχή στα κόμματα των οποίων στελέχη εμπλέκονται. Σκοπιμότητα είναι να ασχοληθεί η ελληνική Δικαιοσύνη με την υπόθεση;». Ενώ επικαλέστηκε το ψηφοδέλτιο στην υπόθεση Παπαντωνίου (επίσης επιστράφηκε στην Δικαιοσύνη λόγω αναρμοδιότητας) και τόνισε ότι «είναι πολύ καθαρά τα νομικά ζητήματα αν δεν βάλει κάποιος κομματικές παρωπίδες».

Το ίδιο επιχείρημα επικαλέστηκε και η κυρία Χριστοδουλοπούλου η οποία είπε ότι ίδια διατύπωση υπήρχε και στο ψηφοδέλτιο Παπαντωνίου. «Δεν υπάρχει κάποιο κόλπο ή τέχνασμα», τόνισε. Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς είπε ότι «επανέρχεται το ζήτημα των δέκα καλπών, ως φάρσα» ενώ τόνισε ότι «με μία κάλπη δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας». Και υπενθύμισε ότι στην υπόθεση Παπαντωνίου «η ΝΔ και η ΔΗΣΥ και όλοι αυτό ψήφισαν και συμφώνησαν». «Πώς τώρα ξαφνικά γίνεται αντισυνταγματικό;», διερωτήθηκε. Β. Πάντως και από την ΔΗΣΥ ο Β. Κεγκέρογλου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας ότι «από την αρχή είχατε σκοπιμότητα να κάνετε το “πανηγύρι” και να πείτε τώρα ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα». «Θέλετε να καλύψετε κομματικά ατοπήματα», πρόσθεσε. Χωρίς υποσημείωση στο «όχι» ζήτησε να είναι το ψηφοδέλτιο και ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, ενώ για «πολιτικά παιχνίδια επικοινωνίας», έκανε λόγο ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μ. Γεωργιάδης. Τελικά, η πλειοψηφία της Βουλής έκρινε δια εγέρσεως ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας για τις 10 κάλπες και την αιτιολόγηση του «όχι».

Όσον αφορά την ουσία της συζήτησης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος επιχείρησε να αιτιολογήσει το σκεπτικό περί αναρμοδιότητας της Βουλής να διερευνήσει εις βάθος την υπόθεση. Όπως είπε η απάντησε σε αυτό είναι το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. «Η αναρμοδιότητα εξετάστηκε στην αρχή για να ξέρουμε αν καλώς συζητάμε ένα θέμα ή όχι», είπε, ενώ αναφερθείς στα αδικήματα που περιελάμβανε η πρόταση παραπομπής των 10 πολιτικών προσώπων, είπε ότι η απιστία «έτσι κι αλλιώς γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων και έχει παραγραφεί», ενώ η πράξη ξεπλύματος βρώμικου χρήματος «γίνεται κατά την συνέχεια (μετά την άσκηση των καθηκόντων) και έτσι δεν έχουμε αρμοδιότητα». Και η δωροδοκία, όπως είπε, «δεν είναι κατά την άσκηση καθήκοντος και άρα δεν ανήκει στο άρθρο 86 του Συντάγματος και ανήκει στα κοινά δικαστήρια». «Έτσι η επιτροπή προτείνει για τη δωροδοκία και το ξέπλυμα οι πράξεις να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη και να δικαστούν από αυτή διότι δεν υπάρχει αρμοδιότητα της Βουλής καθώς δεν έχουν τελεστεί τα αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης τόνισε ότι «δεν έχουμε πράξεις και δεν έχουμε ενδείξεις». «Τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι «αν είχατε βρει κάτι ας πούμε για τον Γεωργιάδη, θα μας μιλάγατε τώρα εδώ για αναρμοδιότητα;». Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για «προκλητική και άθλια μεθόδευση». «Έπρεπε να κατασκευαστεί μια ιστορία που όμως κατασκευάστηκε κακότεχνα και για αυτό κατέρρευσε», είπε, ενώ απαντώντας στο σκεπτικό της πλειοψηφίας περί παραγραφής και αναρμοδιότητας σημείωσε ότι «για να αποφασίσουμε αν υπάρξει εξάλειψη του αξιοποίνου μιας πράξεως δεν θα πρέπει να έχετε ελέγξει αν υπάρχει αξιόποινη πράξη;». «Και για την αρμοδιότητα έπρεπε να ψάξετε την ουσία και για την εξάλειψη του αξιοποίνου. Το αρνηθήκατε. Γιατί δεν το κάνατε; Όλη η αντιπολίτευση σας παρακαλούσε. Σας ζητούσαν τα εγκαλούμενα πρόσωπα», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» και ότι αν γίνει η ΝΔ κυβέρνηση η νέα Βουλή θα εξετάσει την υπόθεση.

Για «απροκάλυπτη πολιτική σκοπιμότητα», μίλησε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου. «Πού πήγαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για συνταρακτικές αποκαλύψεις και οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού κράτους; Χάθηκαν στις παρελκυστικές μεθοδεύσεις που η κυβέρνηση δρομολόγησε», είπε.

Στην συζήτηση επί του πορίσματος αναμένεται να τοποθετηθούν και οι εννέα εμπλεκόμενοι πολιτικοί ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος έχει αποστείλει υπόμνημα. Μετά τις τοποθετήσεις αυτές αναμένονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ με το στήσιμο 10 καλπών και την μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της προανακριτικής και για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη χωριστά. Η απόφαση θα ληφθεί με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.