Οσο ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί με διάφορες παρελκυστικές τακτικές να θέσει το ζήτημα της προσέγγισης των «προοδευτικών δυνάμεων», στο κομματικό παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται μια διαμάχη μεταξύ προσώπων και τάσεων και αρχίζει να διαφαίνεται ότι οι… ρεφορμιστικές επιδιώξεις της ηγεσίας δύσκολα θα βρουν ευρεία ανταπόκριση.

Προβληματισμός για τους σχεδιασμούς

Μπορεί τα δολώματα της κυβέρνησης στα νερά της Κεντροαριστεράς να έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ και να έχουν ενεργοποιήσει προσωπικές στρατηγικές, όμως ο προβληματισμός στον χώρο της Αριστεράς για τους σχεδιασμούς της ηγεσίας αρχίζει και γίνεται έντονος. Η διαδικασία εξελίσσεται σε τρία επίπεδα, όπου συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν αναλάβει ρόλους.
Στα ηγετικά κλιμάκια δραστηριοποιείται η στενή ομάδα υπό και περί τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες και συνομιλητές του εμφορούνται από την ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ή τείνει και οφείλει να εδραιωθεί ως ένα σύστημα εξουσίας. Αυτή είναι κατά την άποψή τους η μείζων κατάκτηση και για τη διατήρησή της γίνονται οι όποιες κινήσεις και μεθοδεύσεις. Αν αυτό περιλαμβάνει και δήθεν ιδεολογικές επαναπροσεγγίσεις, εκπτώσεις ή μετακινήσεις από τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του πρώιμου ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κάτι που τους προβληματίζει. Υπό αυτή την έννοια η ομάδα Τσίπρα είναι διατεθειμένη και έτοιμη για οποιαδήποτε μεθόδευση και συνεργασία, προκειμένου να διατηρήσει αφενός τα δικά της κεκτημένα και αφετέρου το προφίλ μιας πολιτικής οργάνωσης η οποία θα είναι δυνάμει κυβερνητικός εταίρος για την επόμενη περίοδο.
Στο κομματικό πεδίο οι απόψεις και επιδιώξεις της ηγεσίας βρίσκουν την αντίδραση των οπαδών του ριζοσπαστισμού. Εκφράζονται κατά κύριο λόγο μέσα από τις παρεμβάσεις της ομάδας των «53+». Σε αυτές αρχίζουν να διαφαίνονται μια απόσταση από τις απόπειρες μιας έστω και κατ’ επίφαση μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και μια επιμονή στον ιδεολογικό εξαγνισμό του κόμματος, έπειτα από την αμαρτωλή περίοδο των μνημονίων. Σε χαρακτηριστική πρόσφατη παρέμβαση της ομάδας επισημαινόταν μεταξύ άλλων: «Το ενδεχόμενο πρόσδεσης της Αριστεράς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο όχημα μιας πορείας προς έναν δήθεν πολιτικό ορθολογισμό, θα οδηγούσε σε βίαιη μετάλλαξη, θα τη μετέτρεπε σε συμπληρωματική δύναμη ενός συστήματος, που αμφισβητείται πανταχόθεν». Με βάση αυτό οι «53+» υποστηρίζουν: «Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα νέο κύμα ριζοσπαστισμού, κινήσεις και πρωτοβουλίες, που θα σηματοδοτούν μια αριστερή αντεπίθεση, που θα ενισχύουν τον κοινωνικό, ταξικό και διεθνιστικό προσανατολισμό μας, το αξιακό και ιδεολογικό φορτίο της Αριστεράς».

Οι ενδιάμεσοι και ο… εκσυγχρονιστής

Ρόλο ενδιάμεσου μεταξύ των δύο αντιλήψεων επιχειρούν να παίξουν τις τελευταίες εβδομάδες πρόσωπα όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, χτυπώντας μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Για παράδειγμα, μιλούν και οι δύο με τον τρόπο τους για διάφορες ανασυνθέσεις στο πολιτικό σκηνικό και δυνατότητες συνεργασιών. Ωστόσο την ίδια στιγμή φροντίζουν να ανατρέπουν την ειδυλλιακή εικόνα της μεταμνημονιακής περιόδου, όπως την περιγράφει ο κ. Τσίπρας.
Ειδικό ρόλο σε όλο αυτό το νεφελώδες σκηνικό έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από τις θεωρούμενες ρεαλιστικές παρεμβάσεις του φαίνεται πως επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο αξιόπιστος συνομιλητής των Ευρωπαίων και να κατοχυρώσει τον τίτλο του εκσυγχρονιστή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη περίοδο. Κατά τις εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, ο ρόλος Τσακαλώτου θα γίνει πολύ πιο σαφής την επομένη των εκλογών, όπου και πιθανολογείται ότι θα εκδηλωθεί μια αντιπαράθεση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τον χαρακτήρα του κόμματος –αναλόγως και του αποτελέσματος της κάλπης.

Οι πρωτοβουλίες Πιτσιόρλα και η ενόχληση των ανανεωτικών

Με φόντο την τεχνητή και εν πολλοίς μεθοδευμένη συζήτηση περί συνεργασιών των (γενικώς και αορίστως) προοδευτικών δυνάμεων, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνονται κάποιες ειδικού τύπου διαμάχες και αντιπαραθέσεις.

Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία προσεγγίσεων – κατά κύριο λόγο με πρόσωπα – έχει τους τελευταίους μήνες ο Στέργιος Πιτσιόρλας. Κινείται παρασκηνιακά για την προσέγγιση με στελέχη από τον χώρο του ΠαΣοΚ και της Κεντροαριστεράς και ενδεικτική ήταν πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή, όπου είχε δηλώσει: «Είναι θετική η προσαρμογή του ΠαΣοΚ παλαιότερα, όπως για παράδειγμα ήταν θετική η προσαρμογή από το αντιευρωπαϊκό ΠαΣοΚ στο ευρωπαϊκό. Ετσι είναι θετική και η προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει τακτικές επαφές με στελέχη της Κεντροαριστεράς, με στόχο τη βολιδοσκόπηση των προθέσεών τους και την πρόσδεσή τους στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικές πρωτοβουλίες έχουν συμπεριλάβει τον Μίλτο Κύρκο, ευρωβουλευτή του Ποταμιού, ο οποίος αναζητεί ευκαιρία για μεταπήδησή του σε ένα δήθεν σοσιαλδημοκρατικό σχήμα, ενώ προσφάτως είχε συνάντηση και με τον Σπύρο Λυκούδη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος της Βουλής απέρριψε το ενδεχόμενο ένταξής του σε κάποιο σχήμα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίο άλλωστε ασκεί έντονη κριτική.

Αντίστοιχη πρόταση είχε σε προηγούμενο χρόνο απορρίψει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκης, στον οποίο είχε προταθεί από την κυβέρνηση η θέση του επικεφαλής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Αφότου ο κ. Γραμματικάκης αρνήθηκε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμεί την επανεκλογή του στην Ευρωβουλή, έγινε η πρόταση στον Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος και αποχώρησε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση προ εβδομάδων.

Η δραστηριότητα του κ. Πιτσιόρλα έχει προκαλέσει την ενόχληση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικότερα εκείνων που απαρτίζουν την ανανεωτικού προφίλ ομάδα «Πλατφόρμα 2010». Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Δ. Παπαδημούλης, η Ρένα Δούρου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Enterprise Greece Χρ. Στάικος κ.ά. Η συγκεκριμένη ομάδα διεκδικεί για τον εαυτό της τα πνευματικά δικαιώματα της δήθεν σοσιαλδημοκρατικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιμετωπίζει μάλλον με επιφύλαξη την αυτόνομη δράση του κ. Πιτσιόρλα, η οποία πάντως έχει την έγκριση του κ. Τσίπρα. Οπως αναφέρει στέλεχος της «Πλατφόρμας» με έναν σαφή υπαινιγμό: «Ο Πιτσιόρλας δεν είναι ενεργός στο κομματικό πεδίο, παίζει μόνος του».

Υπό αυτή την έννοια οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με στελέχη όπως ο Δ. Παπαδημούλης ή η Ρένα Δούρου, καθώς και οι ρόλοι τους στην επόμενη πολιτική περίοδο είναι μια παράμετρος υπό εξέταση, δεδομένων των ευρωεκλογών σε ό,τι αφορά τον πρώτο και εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών για την περίπτωση της κυρίας Δούρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ