Οι εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων απασχόλησαν την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γ. Παπανδρέου. Η συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, όπως μεταδίδεται από τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, «έγινε σε καλό κλίμα και έμεινε μόνο στο πεδίο των εθνικών θεμάτων. Δεν επεκτάθηκε, όπως λέγεται, στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Αμέσως τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του τόνισε ότι στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής θεωρεί «απαραίτητη τη σωστή ενημέρωση και συνεννόηση με την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα» και επεσήμανε: «Αν υπάρχει δυνατότητα η χώρα μας να έχει επιτυχίες, να προχωρήσει μπροστά, χρειάζεται όσο γίνεται περισσότερο εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και συναίνεση. Είναι καθήκον μας, όλοι αυτό να υπηρετήσουμε».

Ο κ. Παπανδρέου, στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο υπήρξαν συνεργάτες, άρα το κλίμα όπως λέγεται ήταν «πιο χαλαρό». Την Πέμπτη ο πρώην πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ που επισκέπτεται την Ελλάδα. Την Παρασκευή θα συζητήσει τις εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων με τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αιφνιδιασμός στη Χαριλάου Τρικούπη

Ο Γ. Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του σε διεθνές επίπεδο και υπενθύμισε ότι «είχα πει ότι θα επιδιώξω κάποιες επαφές για τα εθνικά μας θέματα και τις διεθνείς εξελίξεις».

Πράγματι, ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερώσει τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής για τις επαφές που θα επιδίωκε με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εξωτερικών. Υπήρχε τότε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφτεί την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνεδρίαση εκείνη είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις για τη συνάντηση ειδικά με τον κ. Τσίπρα. Εκείνη η συνεδρίαση έγινε στον απόηχο των αναταράξεων που προκάλεσε στο Κίνημα Αλλαγής η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Χαριλάου Τρικούπη αιφνιδιάστηκε από την πληροφορία για τη συνάντηση καθώς όλα δείχνουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ενημέρωσε την κυρία Γεννηματά. Υπήρξε μάλιστα αμηχανία καθώς η συνάντηση αυτή γίνεται λίγες μέρες μετά την πρωτοβουλία Γεννηματά για «εκλογές εδώ και τώρα» και κυρίως σε μια περίοδο που με αφορμή την «εκδήλωση Ραγκούση» έχει και πάλι ανοίξει η συζήτηση για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα για τη μετεκλογική στάση του Κινήματος Αλλαγής.

Ωστόσο, τόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και από το ΚΙΔΗΣΟ υπογραμμίζεται ότι η συνάντηση αυτή που ζητήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν σε γνώση των μελών του Πολιτικού. Από συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών έγινε την Τετάρτη και λόγω και της επικείμενης συνάντησης του κ. Ντιμιτρόφ με τον κ. Παπανδρέου.