Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής».

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.

Με 161 «υπέρ», 103 «κατά» και 0 «παρών» εγκρίθηκε το άρθρο που επιτρέπει σε ονόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι γονείς

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους από συνεχίστηκε την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η διάταξη για την αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια.

Εν όψη της ονομαστικής ψηφοφορίας το μεσημέρι διενεργούνται συνεχείς ζημώσεις σε όλα τα κόμματα για την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ έχει εκφράσει αντιρρήσεις, ενώ πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα την ψηφίσουν..

Η ομιλία Τσίπρα

«Το πρώτο που επιλύει το νομοσχέδιο είναι ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε Ιδρύματα, παύουν επιτέλους να είναι αόρατα. Κανένα κράτος και καμία συντεταγμένη πολιτεία, δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται αυτές οι ψυχές ως οι εν δυνάμει απόκληροι της κοινωνίας» ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την υιοθεσία ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής .

«Δημιουργούμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο με τα στοιχεία του κάθε παιδιού, για να γνωρίζουμε πόσα και ποια είναι αυτά τα παιδιά, που αναζητούν οικογένεια. Ώστε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα, έχοντας έναν αυτονόητο στόχο: Κανένα παιδί στο περιθώριο. Κανένα παιδί σε ίδρυμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που επιλύουμε, αφορά τους υποψήφιους γονείς. Τους ανθρώπους δηλαδή που μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε αναμονή έως και 6 χρόνια, μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Η αναδοχή, θα έχει πλέον μέγιστο διάστημα ολοκλήρωσης τους 8 έως 12 μήνες» είπε.

Και πρόσθεσε: «Αντιστοίχως και η υιοθεσία: 8 έως 12 μήνες. Στη συνέχεια θα εκκρεμεί η δικάσιμος, για την οποία θα υπάρξει, επίσης, η σχετική μέριμνα και ο συντονισμός με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ώστε να ορίζεται κατά προτεραιότητα και έτσι να επισπεύδεται η όλη διαδικασία.

»Η αναδοχή, ως πράξη, αποτελεί υπόδειγμα αλτρουισμού, αλληλεγγύης & προσφοράς για όσους το επιλέγουν. Διότι πιλέγουν μόνο να δώσουν σε ένα παιδί, χωρίς να αποκτήσουν δικαιώματα. Το νομοσχέδιο, καθιστά ενιαίο το πλαίσιο καταλληλότητας των αναδόχων ή θετών γονέων για κάθε περίπτωση».

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «μπορεί αν θέλει να μας παραδώσει άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι λαϊκιστής και λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και ποιος αληθινά φιλελεύθερος».

«Είναι δικαίωμά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να το κάνει αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς, ειλικρινά, τον ευχαριστούμε γιατί κάνει τα πράγματα πιο καθαρά σε ορισμένους που πιστέψανε ότι είναι δήθεν πολιτικός του φιλελεύθερου κέντρου».

Επίσης, τον χαρακτήρισε βαθιά συντηρητικό, που πολλές φορές φλερτάρει με αναχρονιστικές ιδέες, αλλά φλερτάρει επικίνδυνα και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε βήμα που αυτή η κυβέρνηση κάνει σε ζητήματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα.

«Εμείς θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε με βάση τις αρχές μας, αγνοώντας το πολιικό κόστος» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα και από τα όσα δημοσιεύονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως συμπλήρωσε.

Ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Αναδιπλώνονται κάποιοι εκ των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Μεταξύ αυτών και ένας εκ των πρωταγωνιστών των αντιδράσεων, ο Γ. Ουρσουζίδης, ο οποίος μιλώντας στην Βουλή κατέστησε σαφές ότι δεν θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο 8 μετά τις βελτιώσεις που έγιναν από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Όπως είπε για την επίμαχη διάταξη «είμαι ικανοποιημένος με τις βελτιώσεις που έγιναν και απέχει πολύ από την αρχική διατύπωση».

«Το θέμα δεν είναι αν θα ψηφιστεί από εμάς που αντιδράσαμε, αλλά από αυτούς που έσπευσαν να πουν “ναι” χωρίς να προηγηθεί διάλογος», είπε ο ίδιος, τονίζοντας, πάντως, ότι η συζήτηση που έγινε απεδείχθη γόνιμη. Διευκρίνισε δε ότι με τη νέα μορφή του το άρθρο 8 κινείται σε «απολύτως θετική κατεύθυνση» και όπως σημείωσε «ξεφεύγουμε από την άσχετη σειρά των υποψήφιων αναδόχων και η όλη διαδικασία θα γίνεται σύμφωνα με την σειρά που θα κρίνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες με πρωτεύον το συμφέρον του Παιδιού».

Μίλησε για ουσιαστική τροποποίηση του άρθρου και ανέφερε ότι «καταργείται η αυστηρή σειρά που δινόταν άκριτα σε όλα τα ζευγάρια ετερόφυλων και ομόφυλων», ενώ κυρίαρχο κριτήριο είναι ο σεβασμός της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. «Θα μείνω προσηλωμένος στο ιερό δικαίωμα του παιδιού να ζήσει ευτυχισμένο σε μια κοινωνία που του αξίζει», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο έτερος αντιδρών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να υπερψηφίσει την διάταξη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν τελικά άλλοι διαφωνούντες. Μεταξύ αυτών δεν αποκλείεται κάποιοι να απέχουν από την ψηφοφορία (ακούγονται τα ονόματα της Γεωργίας Γεννιά, του Μάρκου Μπόλαρης, του Γιάννη Καραγιάννη και του Γιώργου Ντζιμάνη), ενώ δεν αποκλείεται να καταψηφίσουν το άρθρο ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο οποίος, πάντως, αφήνει ένα ενδεχόμενο να επανεξετάσει την στάση του αφού εξετάσει τις αλλαγές που έγιναν. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπόλαρης με ανάρτησή του στο twitter ζητά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου 8.