Σκοπιανό, Γκάλης, ΠΑΟΚ. Αυτό το τρίπτυχο κυριάρχησε στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Ο Βορράς έχει τη δική του φυσιογνωμία και στη διάρκεια των συλλαλητηρίων για το ονοματολογικό δοκιμάστηκαν οι αντοχές της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του και να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο. Ο Αλέξης Τσίπρας, αντί να διχάσει τη ΝΔ, πάτωσε στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, η ανακατάληψη της Βόρειας Ελλάδας, όπου σε νομούς όπως η Κομοτηνή η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εξέλεξε βουλευτή, δεν είναι περίπατος για τον πρόεδρο της ΝΔ. Η αχίλλειος πτέρνα του έχει να κάνει με τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, οι οποίοι εξαιτίας της σύγκρουσης με τον Ιβάν Σαββίδη θεωρούν τον κ. Μητσοτάκη αντίπαλό τους.
Δεν βοήθησε καθόλου και η δήλωση για «πέτσινο» γκολ στην περσινή ΔΕΘ. «Ηταν λάθος» παραδέχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσαλλονίκης. «Από τότε έδωσα μια υπόσχεση στον εαυτό μου, να μη σχολιάζω αυτά που συμβαίνουν στο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Και στενοχωριέμαι όταν η αντιπαράθεση φεύγει από τα γήπεδα και πηγαίνει αλλού. Τα πρωταθλήματα πρέπει να κρίνονται πάντα στο γήπεδο» είπε. Προσθέτοντας ότι καθαρούς κανόνες θέλει και στο επιχειρηματικό παιχνίδι, «αλλά καλό είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα να μην μπλέκει με την πολιτική».
Οσοι ξέρουν το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα φοβούνται ότι τα γήπεδα μπορεί να προκαλέξουν αιφνίδια ανάφλεξη, οπότε θεωρούν ότι η σημασία που έδωσε στο θέμα ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι υπερβολική. Ο πρόεδρος της ΝΔ ενέταξε στο πρόγραμμά του συνάντηση με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και άλλα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που αντιδρούν στον νέο νόμο για απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με νέους της Θεσσαλονίκης, καθώς και έναν περίπατο στο εμπορικό κέντρο για να συνομιλήσει με καταστηματάρχες και πολίτες. Τις ίδιες ημέρες βρισκόνταν στη Θράκη ο Κώστας Καραμανλής. Η επίσκεψη, παρότι ιδιωτική, είχε τη σημασία της για τη ΝΔ στην περιοχή, για τα εθνικά θέματα αλλά κυρίως και για τα εσωκομματικά, αφού ο πρώην πρωθυπουργός δεν ευννοεί νέα κόμματα και διασπαστικές κινήσεις και το έχει καταστήσει σαφές προς όλους, ενώ επιθυμεί να ενισχύσει πολιτικά τον Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Τα ψηφοδέλτια

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για το Σκοπιανό, ότι η ΝΔ δεν συναινεί στο όνομα αν δεν λυθεί το ζήτημα του αλυτρωτισμού και της αλλαγής του Συντάγματος. Επισήμανε ότι η πολιτική του Πρωθυπουργού για τη Βόρεια Ελλάδα «εξαντλείται σε ένα διακοσμητικό γραφείο» και σε «επικοινωνιακά εφέ». Ανήγγειλε ότι ετοιμάζει μια συνολική αναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή την οποία θα τη συζητήσει με τους φορείς, καθώς προτίθεται να επισκέπεται τακτικά, όπως είπε, τη Θεσαλλονίκη. Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Γκάλη, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι τον σέβεται, «αλλά δεν του έχει γίνει καμιά πρόταση από εμάς. Θα γίνει ανανέωση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Οσοι νομίζουν ότι έχουν κλειδώσει από τώρα μία θέση καλύτερα να το ξανασκεφτούν» είπε και τόνισε ότι το κόμμα του κάνει πολύ καλά που προχωρεί σε εσωκομματικές εκλογές στις 13 Μαΐου.
Μάλιστα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή παρέτεινε μέχρι χθες Σάββατο την προσθεσμία της ηλεκτρονικής εγγραφής εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής. Περισσότεροι από 140.000 πολίτες είχαν εγγραφεί μέσω της κάρτας μέλους, ενώ 15.000 είναι νέα μέλη που εγγράφονται για πρώτη φορά στη ΝΔ. Η εκτίμηση που υπάρχει στο κόμμα είναι ότι τα μέλη των οργανώσεων θα ανανεωθούν κατά 50%.
Για την προεκλογική περίοδο έχουν δοθεί αυστηρές συστάσεις να κρατήσουν όλοι οι υποψήφιοι χαμηλούς τόνους και να διεξαγάγουν τον αγώνα τους προτάσσοντας την προσωπικότητα, το βιογραφικό, τις δράσεις και τις ιδέες τους και όχι προσωπικές αντιθέσεις που θα κατέληγαν σε μικρούς τοπικούς εμφύλιους.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 800.000

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης, με δύο στοχευμένες ομιλίες, επιχείρησε να καλύψει χώρους οι οποίοι δεν θεωρούνται προνομιακοί για τη ΝΔ. Σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, δεσμεύτηκε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα καθιερωθεί για 800.000 άτομα με κόστος 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατομμυρίων σήμερα, και θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία, με αποτέλεσμα άνθρωποι να βγουν από το περιθώριο και να δημιουργήσουν οικογενειακές ή προσωπικές επιχειρήσεις. Επίσης, πρότεινε να γίνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Την Πέμπτη παρουσίασε το σχέδιο της ΝΔ για το Δημόσιο και δεσμεύτηκε ότι «δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο», θα υπάρξει όμως αναδιαμόρφωση των δημόσιων υπηρεσιών, διαφάνεια στις προσλήψεις, αξιολόγηση και αξιοκρατία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ