από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: Εμπορικό πλοίο τους «ακούμπησε» την κανονιοφόρο «Αρματωλός» - ΕΔΕ διέταξε το Πολεμικό Ναυτικό

Δεν υπήρξε ζημιά στο πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού το οποίο συνεχίζει κανονικά την περιπολία του - Το ΓΕΝ αποφάσισε την αντικατάσταση του έλληνα κυβερνήτη - Κοτζιάς: Ζήτησα από την Τουρκία να δράσει βάσει διεθνούς δικαίου
Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: Εμπορικό πλοίο τους «ακούμπησε» την κανονιοφόρο «Αρματωλός» - ΕΔΕ διέταξε το Πολεμικό Ναυτικό
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε ένορκη διοικητική εξέταση και σε ειδική πραγματογνωμοσύνη για το συμβάν επακούμβησης, που συνέβη τα ξημερώματα 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου θα προχωρήσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι άλλο ένα σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 4 Μαιου στο Αιγαίο με νέα επακούμβηση τουρκικού σκάφους, αυτή τη φορά εμπορικού, επί ελληνικού πολεμικού πλοίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, το τουρκικό εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων. Από την πρόσκρουση δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Το συμβάν, του οποίου έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες λιμενικές αρχές, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Για το συμβάν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές, ενώ το ελληνικό πλοίο συνεχίζει την αποστολή του.

Σύμφωνα με τις ελληνικές λιμενικές Αρχές υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των θαλάμων επιχειρήσεων Πειραιά και Άγκυρας προκειμένου να ερευνηθεί και να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο τουρκικό εμπορικό πλοίο έχει απασχολήσει με αυτήν ή άλλη επωνυμία της διωκτικές Αρχές.

Αντικατάσταση έλληνα κυβερνήτη


Το ΓΕΝ αποφάσισε μάλιστα - σύμφωνα με πληροφορίες - να προχωρήσει στην αντικατάσταση του κυβερνήτη της κανονιοφόρου «Αρματωλός». Ο κυβερνήτης θα ολοκλήρωνε την υπηρεσία του στην κανονιοφόρο το καλοκαίρι, όμως μετά το επεισόδιο αποφασίστηκε να μετακινηθεί νωρίτερα. Η κύρια ευθύνη για το συμβάν της επακούμπησης βαρύνει το τουρκικό πλοίο αλλά, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΝ, η απόφαση για την αντικατάσταση ελήφθη, διότι στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα ότι ο Έλληνας κυβερνήτης θα μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω για να αποφευχθεί η σύγκρουση των δύο πλοίων.

Ζητάμε τη σύλληψη του τούρκου καπετάνιου


Τη σύλληψη του τούρκου καπετάνιου που χτύπησε την ελληνική κανονιοφόρο θα ζητήσει η Αθήνα. Η επικίνδυνη πορεία που ακολούθησε και το γεγονός ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θύματα αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση πλήθους κανόνων ναυσιπλοϊας.

Το γεγονός και μόνο ότι εγκατέλειψε χωρίς να ακούει τις εκκλήσεις από τον ασύρματο είναι από μόνο του αδίκημα.

Το τουρκικό εμπορικό πλοίο είναι το Karmate, μήκους 73 μέτρων.

Τα στοιχεία του πλοίου:

IMO: 8135461
MMSI: 271002030
Call Sign: TCBV7
Σημαία: Τουρκίας [TR]
AIS Vessel Type: Εμπορικό
Ολική χωρητικότητα : 1327
Χωρητικότητα εκτοπίσματος : 2180 t
Μήκος και πλάτος: 73m ? 11m
Ετος κατασκευής t: 1981

Η αντίδραση της Τουρκίας


Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν θύματα από τη σύγκρουση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου με ελληνικό πολεμικό πλοίο νωρίς σήμερα το πρωί στο Αιγαίο.

«Λάβαμε πληροφορίες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης, θανάτου, θυμάτων ή περιβαλλοντικής ρύπανσης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

Κοτζιάς: Ζήτησα από την Τουρκία να δράσει βάσει διεθνούς δικαίου


«Δεν μπορώ να κρίνω αυτή τη στιγμή αν ήταν ατύχημα ή όχι» ήταν το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο και την κανονιοφόρο «Αρματωλός» ανοιχτά της Λέσβου, σημειώνοντας πως «ζητήσαμε από την Τουρκία να λάβει τα μέτρα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδος – Αλβανίας – Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ, ο υπουργός υπογράμμισε πως «για το εμπορικό πλοίο η ενημέρωση που είχα μέχρι τις 08:00 που το παρακολουθούσα είναι ότι δεν έμεινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Βγήκε, πήγε στα τουρκικά χωρικά ύδατα».

«Έχουμε ζητήσει από τους Τούρκους να πάρουν τα μέτρα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, θα το δούμε αυτό» πρόσθεσε.

Μιλώντας για το περιστατικό, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως «στις 04:40 με ξυπνήσανε και από τις 04:40 μέχρι να εμφανιστώ εδώ, έδινα οδηγίες. Γιατί αυτά είναι θέματα που σχετίζονται πιο πολύ με το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι θέματα διεθνούς δικαίου, είναι θέματα παραστάσεων από το ΝΑΤΟ και διευκρινίσεων, αν θέλετε με την τουρκική πλευρά».

Ο έλληνας υπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία «χώρα με πάρα πολλές αντιφάσεις», σημειώνοντας πως «μπροστά στις εκλογές, πέρα από τον αναθεωρητισμό και την νευρικότητα, εκδηλώνονται πλευρές και ανασφάλειας, φόβων, μαζί με μια υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, που συγκροτεί μια αντιφατικότητα».

«Νομίζω ότι η δουλειά της εξωτερικής πολιτικής είναι να αξιοποιεί τις αναλύσεις, αλλά περισσότερο να κάνει πολιτική δράση, με τρόπο που να μην επιτρέπει να εκδηλώνονται όλα αυτά: οι νευρικότητες, οι αναθεωρητισμοί και τα υλικοτεχνικά συμφέροντα, με τρόπο που να ξεπερνάνε τις κόκκινες γραμμές» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Yavas yavas | 06/05/2018 11:28
  Rikste kai mia matia sto ti legy i Andipoliteusi stin Tourkia mpas kai agapisetai ton Erdogan
  Y.C-TR
  απάντηση10
   
   
  Μπουμπουλίνα | 05/05/2018 12:22
  Τώρα γιατί εμένα μου θυμίζει τις ιστορίες των μπουρλοτιέρηδων του ΄21 αυτό το ''επακούμβησμα''; Μόνο που τώρα αντιστράφησαν οι όροι και γίναν οι τούρκοι μπουρλοτιέρηδες... PS: τον κυβερνήτη της κανονιοφόρου τον πρότεινε κάποιος για παράσημο ή ακομα;
  Κανάρης
  απάντηση10
   
   
  Μετά το συμβάν με τον Αρματωλό, ένα AH-644 | 05/05/2018 10:30
  που κατέληξε στην παραλία κάτι προσαράξεις και λοιπά απαράδεκτα και ακριβά μήπως ήρθε η ώρα για κάποιες αποστρατείες με αγωγές για φθορές δημόσιας περιουσίας σε στρατιωτικούς που δείχνουν μεγαλύτερη επιπολαιότητα από έφηβο με παπάκι - που στο κάτω - κάτω καταστρέψει μόνο την περιουσία του; Αν ένας στρατεύσιμος έδειχνε την ίδια επιπολαιότητα οι φυλακές που θα τον λάμβανε θα επέκτειναν τη θητεία του μέχρι τα 65 χρόνια του.
  Cynical
  απάντηση10
   
   
  so much for the glorius greek navy | 04/05/2018 20:01
  it is amazing a Greek war ship bows to a Turkish unarmed comercial motor ship I wander what is going to happen when it comes across to a Turkish frigate it is a shame come to think of it I serve in the navy in the old day for 27 months
  alodapos
  απάντηση00
   
   
  Ο στρουθοκαλισμός δεν είναι λύση. | 04/05/2018 20:01
  Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να κατευνάσει την Τουρκία αποφάσισε να αλλάξει τον κυβερνήτη του δικού μας πλοίου. Δυστυχώς η συνταγή ζεμπεκιές και κουμπαριές συνεχίζει να προτιμάται σε άλλη έκδοση. Θα ήθελα και το σχόλιο του Πάγκαλου που υποστηρίζει ότι στα Ίμια (το 1996) δεν είχε κακή πρόθεση το τούρκικο πλοίο που προσάραξε, άσε που τώρα μας λέει ότι φταίνε οι δύο δικοί μας που είναι κρατούμενοι στην Αδριανούπολη.
  Ο προβληματιζόμενος.
  απάντηση00
   
   
  Ξεφτίλα..... | 04/05/2018 18:45
  Καλά το εμπορικό έκανε ότι έκανε.... Κοτζάμ πολεμικό τι έκαναν τα αστροπελέκια οι καπετανέοι... που κοιτάζανε... ψαρεύανε..... Καταλάβαμε τι θα κάνουν σε πόλεμο... και ψηφίστε όλοι οι τουρκοφάγοι αρνητικά
  Μπούρας Γιάννης
  απάντηση00
   
   
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ | 04/05/2018 17:06
  Την επομενη φορα δεν θα ειμαστε τοσο ευγενικοι,ειπε ο χοντροπατατας ΥΠΕΞ.Να που η επομενη φορα ηρθε από ένα αοπλο εμπορικο πλοιο που ακουμπησε !!!!! το πολεμικο μας.Ειμαστε λοιπον τοσο κιοτηδες και γεμιζουμε τα βρακια μας με το που θα μας προσβαλλουν τοσο χοντρικα αυτοι οι ελεεινοι τουρκαλαρεοι χωρις να απαντησουμε όπως τους αξιζει και όπως αρμοζει σε μας ; Αν ναι, τοτε δεν μας αξιζει να ζουμε σαν ελευθεροι ανθρωποι αλλα σαν υποτελεις σκλαβοι με το κεφαλι κατω
  Κατακαλων Κεκαυμενος
  απάντηση00
   
   
  Χαλαρα παιδες, ψυχραιμια... | 04/05/2018 16:10
  και φυσικα ετοιμότητα. Δλδ επρεπε να δρασει δυναμικα το ναυτικο, για να χασουμε ενα σοβαρο εισοδημα του τοπου, ανοιξιατικα? Και αν ναι μετα? Ποσοι σχολιαστες είναι ετοιμοι να πεθανουν για αυτη την ταλαιπωρη πατριδα? Πως θα δημιουργήσουμε ένα σοβαρο κρατος όταν οι οπερισσοτεροι ζητανε η αρπαζουν από αυτό? Τιποτα θετικο δεν προκειται να προκυψει από αυτό το ζητημα με τους Τουρκους, αν δεν δυναμωσει η πατριδα μας. Οσο για τις συμμαχιες μας, όλα είναι παροδικα και μπορουν να αλλαξουν ταχύτατα εναντιον μας , όταν τα συμφεροντα αλλων το απαιτουν. Οποτε χαλαρα, γιατι αυτά τα σχολια μου δημιουργουν ταχυπαλμια...
  Enas metanastis
  απάντηση1810
   
   
  Εεεε στάσου που πας ρε!! | 04/05/2018 15:35
  Σκέφτομαι το πλήρωμα (αφού δεν απέφυγε την σύγκρουση - επακούμπηση πείτε το όπως θέλετε, να "χτυπιέται" στον ασύρματο να γυρίσει πίσω το εμπορικό σαν οικογενειάρχης που του κτύπησαν την "κούρσα", να πέφτουν μούντζες και η λέξη με τα πολλά αααα και γελάω όπως δεν έχω γελάσει εδώ και καιρό. Αξιος ο (μεγάλος για τις ικανότητες τους) μισθός και αν πουλήσουμε το σενάριο στους Μόντυ Πίθον θα βγάζαμε και τη δόση Σεπτεμβρίου για τις φρεγάτες που θα φέρει ο κ. Φώτης
  Cynical - που γνωρίζει τον ΔΚΑΣ
  απάντηση202
   
   
  πληρης ο εξευτελισμος των ελληνικων ενοπλων δυναμεων απο τη Τουρκια | 04/05/2018 11:39
  Εως πριν λιγο καιρο οι τουρκοι επιτιθεντο κατα των ελληνικων πλοιων, αεροπλανων και ελικοπτερων με πολεμικα μεσα. Οταν ειδαν οτι ο ελληνικος στρατος ειναι ανημπορος να αντιδρασει στα τουρκικα χτυπηματα και οτι ο ελληνας ΥΠΕΞ υποβιβαζει ακομη και το μεγαλο οπλισμενο πλοιο του ελληνικου λιμενικου σε απλη 'βαρκα' για να αποφυγει τις 'κοκκινες γραμμες' που υποτιθεται οτι πρεπει να υπερασπιστουμε, τοτε μας υποβαθμιζουν και αυτοι αναλογα. Πλεον δεν μας χτυπανε με τα πολεμικα τους αλλα βαζουν τα μικρα εμπορικα τους και τα τουρκικα ψαροκαικα να επιτιθενται κατα των ελληνικων πλοιων! Πληρης ο ευτελισμος μας και η υποχωρητικοτητα μας στο φουλ! Μονο αν πρεπει να υπερασπιστουμε τιποτα λαθραιους μπορει..
  Σπυρος
  απάντηση494
   
   
  Ψυχραιμία παιδιά | 04/05/2018 11:30
  Όσο άχρηστοι και να είναι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ας μην πέσει και η υπόλοιπη κοινωνία στη λούμπα! Ότι και να έγινε, αρμόδιο είναι το Λιμενικό Σώμα. Καλά έκανε το πολεμικό και δεν τους κυνήγησε. Ο Τούρκος, με τους δύο δικούς μας αξιωματικούς στη τούρκικη φυλακή, δεν υπήρχε περίπτωση να παραμείνει στην περιοχή φοβούμενος αντίποινα. Η φυγή του από τον τόπο της σύγκρουσης είναι ποινικό αδίκημα. Ας προχωρήσει το ΛΣ σε δίωξη ζητώντας από την Τουρκία έκδοση του πληρώματος και βλέπουμε.
  Kiki
  απάντηση2410
   
   
  προσέγγισε και επακούμβησε..... | 04/05/2018 10:33
  Νέα δεδομένα και αξίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό;;. (υπηρέτησα σε αυτό 32 μήνες με 31 θαλάσσια υπηρεσία) . Τι πάει να πει προσέγγισε και επακούμβησε;;; Είναι δυνατόν πολεμικό μας πλοίο να επιτρέπει, ειδικά αυτή την εποχή, προσέγγιση και επακούμβηση άλλου πλοίου;;;;. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Εάν, αυτό το πλοίο το είχαν καταλάβει τζιχαντιστές και ήταν γεμάτο εκρηκτικά, τι θα έλεγε σήμερα ο αρμόδιος γενναίος μαχητικός και αγωνιστικός Υπουργός άμυνας μας;;; Όσον αφορά αρχηγό ΠΝ και ΓΕΕΘΑ, μιας και προέρχεται από το ΠΝ, επί των ημερών που υπηρετούσα (πολύ δύσκολα και τότε) άλλη αντιμετώπισε θα είχαν με όλα αυτά τα τελευταία περίεργα ή "περίεργα " συμβάντα με τα πλεούμενά μας.
  ENK
  απάντηση491
   
   
  Πολλα τα ανεξηγητα... | 04/05/2018 10:26
  Σαν να μη μας τα λενε καλα απο το 5γωνο....Πως γινεται ενα πολεμικο πλοιο του Ελληνικου Ναυτικου> 1) Να βλεπει αλλο πλοιο σε Ελληινικα χωρικα υδατα και να μην το προειδοποιει... 2) Να πηγαινει το πλοιο να πηγαινει κατα πανω του και να μην κανει σχεδον τιποτα (αποδειξη η επαφη των πλοιων) 2) Να το αφηνει να αλλαξει πορεια και να διαφευγει ανενοχλητο... Το πληρθμα πρεπει να εχει ακομα μεινει με το στομα ανοιχτο... Και μην χειροτερα...
  Τασος Χ
  απάντηση500
   
   
   
  Αντε να δουμε αντε να δουμε.... | 04/05/2018 08:14
  Απλα σας λεω οτι αυτη την στιγμη μονο στην Κω υπαρχουν 50.000 ΓΕΡΜΑΝΟΙ και άλλοι 100.000 στη Ροδο που κανουν ηρεμες διακοπες. Η σαιζον θα σπαση καθε προηγουμενο ρεκορ. Τωρα που το παει ο κυριος αρχιμαλακας αλλο καπελο, ενα ειναι σίγουρο, οτι θα σπασει τα μουτρα του το πολυ σε μια βδομαδα και θα ησυχάσουμε μια για παντα, και θα τα σπασει οχι μονο απο Ελλαδα Γαλλια Αμερικη και ισως Ισραηλ, αλλα και απο καμποσα εκατομμυρια Τουρκους....με αλλα λογια Σουλτανε πες αλευρια .....ο Σανταμ με τον Κανταφι σε γυρευει....
  Σαφριδης
  απάντηση426
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
-