«Τριγμούς» προκαλεί η διάταξη για την αναδοχή (και) από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης όχι μόνο στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και της ΔΗΣΥ, η οποία έχει προς το παρόν επιφυλαχθεί -αν και η ειδική αγορήτρια του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου έχει προϊδεάσει θετικά για την στάση του κόμματος- ενώ αρκετοί βουλευτές στο εσωτερικό της τάσσονται κατά (Κωνσταντινόπουλος, Κεγκέρογλου, Κωνσταντόπουλος, Τζελέπης κ.ά.). Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, ωστόσο, τάχθηκε ευθέως υπέρ της αναδοχής, ενώ την ίδια στάση τήρησε και η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, παρότι η ΝΔ τάσσεται κατά του επίμαχου άρθρου 8 του νομοσχεδίου περί υιοθεσίας και αναδοχής.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων εξήγησε ότι «αφού ο νόμος προβλέπει σύμφωνο συμβίωσης για αναδοχή, δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων». «Θα εξεταστούν ισότιμα από κοινωνική υπηρεσία και την Δικαιοσύνη. Η νομολογία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν υποχρέωση να προβλέψουν και γάμο. Ο αποκλεισμός από υπόθεση υιοθεσίας ομοφυλόφιλης γυναίκας, παραβιάζει άρθρα της Σύμβασης. Ο αποκλεισμός διαζευγμένου πατέρα που είναι ομοφυλόφιλος από επαφή με την κόρη του, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «η προστασία των δικαιωμάτων και ο σεβασμός της νομολογίας, πρέπει να είναι η γραμμή μας». «Δεν πρέπει να γινόμαστε θύματα κοινωνικής και επικοινωνιακής υποκρισίας. Φυσικό τέκνο δικαιούνται να αποκτήσουν και ομοφυλόφιλα άτομα. Σέβομαι απολύτως την ηθική ατομική και χριστιανική της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά νομοθετούμε αλλιώς ως Πολιτεία», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Με την άποψή του συντάχθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι: «Συμμερίζομαι την άποψη του κ. Βενιζέλου. Όλοι μας θα έχουμε μια υποχρέωση σε βάθος ενημέρωσης της κοινωνίας για το τί πραγματικά λέμε. Στην κοινωνία υπάρχει αντίληψη ενός μέρους του ζητήματος». Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην Μόρια και για τον νόμο Παρασκευόπουλου. Όπως είπε, «δεν υπάρχει νομολογία ευρωδικαστηρίου που να λέει ότι βγαίνουν βαρυποινίτες για να βελτιωθούν οι συνθήκες στις φυλακές. Ο νόμος Παρασκευόπουλου βοήθησε μόνο να βρεθούν πολλοί εκτός φυλακών για να συνεχίσουν το …θεάρεστο έργο τους».

Η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου προκάλεσε μέσω twitter την αντίδραση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Οδ. Κωνσταντινόπουλου: «Τώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναδοχή, περιμένω “ύμνους” των Συριζαίων! Το χειρότερο όμως είναι Κυριακή να ”χτίζεις” στην “Καθημερινή” (σ.σ. όπου αρθρογράφησε ο κ. Βενιζέλος) και Πέμπτη να “γκρεμίζεις”στη Βουλή! Η επιστημονική σου άποψη να αναιρεί την πολιτική σου θέση!». Ενώ σε άλλη ανάρτησή του ανέφερε: «Δεν φτάσαμε ως εδώ, με κόπο, κόστος για να “ψηφίσουμε” την αναδοχή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Φώφη Γεννηματά παραμένει προσηλωμένη στην αυτόνομη και αυτοδύναμη πορεία μας, για να γίνει η Παράταξή μας ο προοδευτικός πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ».

Από την πλευρά Βενιζέλου υπήρξε σκληρή απάντηση στους υπαινιγμούς αυτούς: «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δέχεται μαθήματα αντιπολιτευτικής συνέπειας. Επιπλέον κανείς δεν έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κριτήρια στιγμιαίου τακτικισμού. Όποιος θέλει να κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση έχει πολλά άλλα θέματα να επιλέξει. Τέλος, η αυτονομία των πολιτικών χώρων δεν είναι ρητορική δήλωση, αλλά αποτέλεσμα που προκύπτει μέσα από σταθερές και καθαρές θέσεις στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο. Ορισμένοι θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη συστολή», ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ.