Νέα συνάντηση θα έχουν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ παρουσία του γγ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς το επόμενο Σάββατο 12 Μαϊου στην Αθήνα.

Οι κκ Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν σήμερα Παρασκευή στο περιθώριο της 3ης Υπουργικής Συνάντησης.

Κοτζιάς σε πΓΔΜ: Εισιτήριο για το τρένο της ΕΕ η συμφωνία για «erga omnes»

Το ζήτημα της ονομασίας με την πΓΔΜ συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως δεν υπάρχει συμφωνία για το «erga omnes». Την ίδια ώρα, ο σκοπιανός ομόλογός του έκανε λόγο για βούληση εκ μέρους των δύο πλευρών για επίλυση, αφήνοντας περιθώρια «να προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης», ενώ μίλησε για «μια-δυο τελευταίες διαφορές» που συζητήθηκαν.

«Έχουμε κάνει τόση δουλειά, και εγώ και ο φίλος μου ο Ντιμιτρόφ, τους τελευταίους μήνες που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς» απάντησε ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο συμφωνίας, σημειώνοντας πως «λέμε ότι πιο συχνά βλέπουμε ο ένας τον άλλον παρά τις οικογένειες μας».

Ερωτηθείς αν θα «προκάνουν» τις ημερομηνίες ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως «η Ιστορία προκάνει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την ιστορία», ενώ αναφερόμενος για το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για όλες τις χρήσεις έναντι όλων «erga omnes», ο έλληνας υπουργός τόνισε πως αν είχε συμβεί αυτό, θα έκανε πάρτι.
Ντιμιτρόφ: Υπάρχει βούληση για λύση – Ίσως προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης

Για «βούληση» εκ μέρους των δύο πλευρών, προκειμένου να επίλυθει το ζητήμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο» αλλά «με λίγη δημιουργικότητα και κινητικότητα και από τις δύο πλευρές ίσως να υπάρξει χρόνος και να προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της 3ης υπουργικής συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως «έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο. Από την άλλη πλευρά, τα όρια δεν συνδέονται με τη φύση αυτής της διαδικασίας. Συνδέονται με το «ευρωπαϊκό τρένο» για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου».
«Σκληρός διαπραγματευτής ο Ν.Κοτζιάς»

Ο κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών «εξαιρετικό οικοδεσπότη» και «σκληρό διαπραγματευτή», αναφέροντας ότι από την πρώτη συνάντησή τους, στις 14 Ιουνίου (2017) στην Αθήνα, έχουν γίνει πολλά.

«Υπάρχει», σημείωσε, «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, μεγαλύτερη κατανόηση. Και οι δυο μας έχουμε περάσει μερόνυχτα αναλογιζόμενοι ο ένας τις ανησυχίες του άλλου, που είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, όταν υπάρχει κατανόηση, να καταλήξεις σε λύση. Το διακύβευμα είναι σημαντικό. Το έχω πει και θα το επαναλάβω. Είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «μόλις τα καταφέρουμε κατά τρόπο που να είναι αποδεκτός από την κοινή γνώμη και τον λαό και στις δύο πλευρές -καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια μόνιμη, βιώσιμη λύση που θα παράγει φιλία και όχι εχθρότητες και αγανάκτηση- θα μας απασχολήσει γιατί δεν το έχουμε λύσει έως τώρα».
«Συζητήσαμε μια – δυο τελευταίες διαφορές»

Όπως είπε, συζητήθηκαν «μια-δυο τελευταίες διαφορές», εκτιμώντας ότι «έχουμε διανύσει πολύ δρόμο».

«Κι επειδή δεν είμαστε μόνον υπουργοί αλλά και διαπραγματευτές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, χθες και σήμερα εξερευνήσαμε επιλογές, χωρίς να αναλάβουμε κάποια δέσμευση, προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν συνδυασμό που να είναι επαρκής και για τις δύο πλευρές» πρόσθεσε.

Τέλος, επεσήμανε πως συμφώνησαν με τον κ. Κοτζιά να συνεχίσουν τις συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο στο Σούνιο, ενώ δήλωσε πως έχουν καλέσει και τον κ. Νίμιτς.

«Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γιατί υπάρχει εδώ και πολύ καιρό το θέμα, επομένως μην «θυμώνετε» για το γεγονός ότι συναντιόμαστε τόσο συχνά. Αλλά το θέμα είναι τόσο βαθιά θεμελιωμένο και πρέπει να το φέρουμε στην επιφάνεια και να συζητήσουμε ζητήματα» κατέληξε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Κοτζιάς: Αναγκαία περαιτέρω συνεργασία στα Βαλκάνια

Πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η τρίτη τετραμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών.

Η παρουσία της Τουρκίας στην Αφρίν θέτει υπό αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λωζάννης στα ανατολικά της σύνορα και αυτό απασχολεί αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Στη Συρία, είπε ότι διεξάγεται ένας «κατ΄επίφαση» εμφύλιος πόλεμος, αφού εμπλέκονται σε αυτόν άλλες εννέα δυνάμεις. Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του ότι η νομοθεσία της Συρίας δεν εξασφαλίζει τις περιουσίες των 14.000.000 προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και επομένως βάζει εμπόδια στην επιστροφή τους.

«Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επιτείνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αναφερόμενος στις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στη Συνάντηση είπε ότι είναι ανάγκη να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνδεσιμότητα και τη συνεργασία, με δύο στόχους: Την ένταξη της Αλβανίας και της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την προετοιμασία της συνεργασίας τους, εντός, πλέον, της ΕΕ.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για την Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ -που ξεκίνησε από την ελληνική πλευρά πριν από 2,5 χρόνια- έχει γίνει θεσμός και έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών πέραν των υπουργών Εξωτερικών.

«Εγινε ένας κοινός τόπος συνύπαρξης μας, ανταλλαγής γνωμών με ευθύτητα, με αμεσότητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα κάνουμε. Και με έναν τρόπο που καλά είναι να τον υιοθετήσει και ένα άλλο τμήμα της Ευρώπης που πιο πολύ συζητά γραφειοκρατικά, παρά δημιουργικά. Έχουμε προβλήματα, όμως το να τα σκεπάζουμε δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αυτό που κάνουμε, που τα συζητάμε, ανταλλάσσουμε σκέψεις, κριτικές, παρατηρήσεις, βοηθάει στη λύση των προβλημάτων και στο να προχωράμε» υπογράμμισε.

Πρότεινε να επεκταθεί η συνεργασία και σε επίπεδο αρμόδιων διευθύνσεων των υπουργείων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Αραβικές χώρες.

Ειδικότερα για τη Συρία, είπε ότι διεξάγεται ένας «κατ΄επίφαση» εμφύλιος πόλεμος, αφού εμπλέκονται σε αυτόν άλλες εννέα δυνάμεις. Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του ότι η νομοθεσία της Συρίας δεν εξασφαλίζει τις περιουσίες των 14.000.000 προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και επομένως βάζει εμπόδια στην επιστροφή τους.

Για την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η παρουσία της στην Αφρίν θέτει υπό αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λωζάννης στα ανατολικά της σύνορα και αυτό απασχολεί αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να υπάρξει πιο στενή συνεργασία των υπηρεσιών των τεσσάρων χωρών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τη φύλαξη των συνόρων.

Πρότεινε, επίσης, συνεργασίες σε όλους τους τομείς όπως μεταξύ Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τη διοργάνωση συμποσίων και άλλων εκδηλώσεων.

Μίλησε, ακόμα, για τη θετική ατζέντα που αφορά στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών.

Χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρέθεσε δείπνο εργασίας στους συμμετέχοντες και το κλίμα ήταν θερμό και φιλικό. Στο πλαίσιο της Συνάντησης ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ.

Οι εργασίες της Συνάντησης άρχισαν στις 10:00 το πρωί στο ξενοδοχείο Χάγιατ και στις 14:15 είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωσή τους.

Συναντήσεις Σπίρτζη και Τόσκα με τους ομολόγους τους

Η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, η προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών, αλλά και νέες συνδέσεις, μέσα από τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Μεταφορών, οι οποίοι συμμετείχαν στην 3η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Στόχος μας είναι σε λίγα χρόνια τα Βαλκάνια να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή οι πολίτες να κινούνται από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς να αντιλαμβάνονται πού είναι τα σύνορα, να μην υπάρχουν εμπόδια στη συνεργασία των εταιρειών, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις συνδυασμένες μεταφορές – και τις οδικές και τις σιδηροδρομικές – να υπάρχουν συνεργασίες καθημερινές και παραγωγικές, προκειμένου η περιοχή των Βαλκανίων να αφήσει πίσω στην ιστορία τις διαφωνίες» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, δίνοντας το πλαίσιο των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε η υπουργική σύνοδος

«Θεωρώ ότι αυτά είναι κοινός τόπος πλέον των λαών των Βαλκανίων» πρόσθεσε ο υπουργός, εκτιμώντας πως «εφόσον υπάρχει η πολιτική διάθεση, υπάρχει κι η βούληση των λαών, πρέπει να υλοποιηθούν οι υποδομές και τα δίκτυα, που θα μας βάλουν σε μια τέτοια λογική».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνισε, «εκτός από τις διμερείς συμφωνίες, που περιλαμβάνουν τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, διαπραγματεύσεις γίνονται και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για το δυτικό σιδηροδρομικό άξονα».

Σε ό,τι αφορά τους οδικούς άξονες, ο κ. Σπίρτζης, διευκρίνισε ότι «με τη Βουλγαρία τελειώνουμε φέτος τον άξονα στον Έβρο, τέλειωσε ο άξονας στη Ροδόπη και ξεκινάμε τον άξονα στην Ξάνθη», ενώ για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις σημείωσε πως το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, και «μόλις τελειώσει και αυτή η γραμμή ο συνολικός χρόνος από τον Πειραιά, ή τη Θεσσαλονίκη για την Κεντρική Ευρώπη, θα είναι πλέον πολύ ανταγωνιστικός για τα λιμάνια της δυτικής Ευρώπης».

Εντός του επόμενου τριμήνου, εξάλλου, εκτιμάται πως θα γίνει η συντήρηση στην παλιά σιδηροδρομική σύνδεση της Φλώρινας με το Μοναστήρι (Μπίτολα). «Εκεί θα κάνουμε ένα κτίριο στη δική μας πλευρά ανακαίνιση για να λειτουργήσει τελωνείο και θα είναι και το δικό τους τελωνείο σε αυτό το κτίριο μαζί και δείχνει και αυτό καλή διάθεση, ενώ θα γίνει και οδική σύνδεση» είπε ο υπουργός, ενώ σε σχέση με την Αλβανία, εκτίμησε πως «μπορούμε να προχωρήσουμε με τη σιδηροδρομική σύνδεση που πάει για Ειδομένη, στην Κοζάνη περίπου να κάνει διασύνδεση για Κρυσταλλοπηγή».

Ώθηση στον τουρισμό με τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων

Η ελληνική πλευρά, εξάλλου, πρόκειται να παρέχει τεχνογνωσία στις δύο χώρες. που είναι υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τις οδηγίες, τη νομοθεσία που υπάρχει και τις διαδικασίες για τα δημόσια έργα και τις μεταφορές.

«Είπαμε ότι μόλις ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια, που είναι στη Βουλή, στη συνέχεια να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες, για να υπάρχει ένα αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο και να προχωρήσουμε τη διασύνδεση των χωρών μας μέσω ενός δικτύου υδατοδρομίων. Αυτό θα έχει πλεονεκτήματα για τον τουρισμό και για τις καθημερινές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας» εξήγησε ο κ. Σπίρτζης.

Στη λογική της διαλειτουργικότητας συζητήθηκε η δημιουργία κοινών ηλεκτρονικών συστημάτων, τα οποία, όπως διευκρίνισε, θα είναι χρήσιμα «τόσο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, για να έχουμε έλεγχο στους αυτοκινητόδρομους, να έχουμε κοινές βάσεις δεδομένων ή να έχουμε αυτόματα διασυνδεδεμένα δεδομένα, για να μπορούν όλες οι εθνικές Αρχές και οι δικές μας και των γειτόνων μας να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους χωρίς να έχουμε καθυστερήσεις και χωρίς να έχουμε αθέμιτες καταστάσεις».

Τέλος, συμφωνήθηκε οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις και η εγκατάσταση οπτικών ινών να ενταχθούν στα σιδηροδρομικά και στα οδικά έργα, για να υπάρχει διασύνδεση που θα επιτρέψει να υπάρχει μεταφορά εικόνας και δεδομένων και για τα συστήματα διαχείρισης και γενικότερα να υπάρχει διασύνδεση.

«Για να υπάρχει και ένας κοινός στρατηγικός σχεδιασμός να ανταλλάξουμε απόψεις, να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, θα διοργανωθεί ένα κοινό συνέδριο, το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μετέχουν και εκπαιδευτικά Ιδρύματα – θα είναι και επιστημονικό και πολιτικό – θα είναι και ένα συνέδριο που θα μετέχουν δυνάμεις της αγοράς σε σχέση με τις συνδυασμένες μεταφορές και τη λειτουργικότητα στα συστήματα» γνωστοποίησε ο κ. Σπίρτζης.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τους στόχους του υπουργείου Μεταφορών μετά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού της ΓΑΙΑΟΣΕ για τη δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου, στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σπίρτζης, είπε πως «το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως και το εμπορευματικό κέντρο της Αθήνας στο Θριάσιο, είναι δύο κεντρικά εμπορευματικά κέντρα, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά των διεθνών μεταφορών και μπορούν να προσελκύσουν, εκτός από τις εταιρείες που ασχολούνται με τις μεταφορές παραγωγικές επενδύσεις, παραγωγικές δραστηριότητες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

«Πιστεύω ότι είναι κρίσιμες υποδομές, είναι απαραίτητες υποδομές για να πετύχουμε τον στόχο μας» κατέληξε.

Επίσης, o αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του και θα συζητήσουν την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στα επιμέρους ειδικά θέματα, με έμφαση στην συνεργασία μεταξύ των αστυνομιών, στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και στην πολιτική προστασία, ιδίως στον τομέα της πυρασφάλειας.

Κοτζιάς: «Είμαστε, για πρώτη φορά, τόσο κοντά σε μια συμφωνία»

«Είμαστε, για πρώτη φορά, τόσο κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς εχθές Πέμπτη σε συνέντευξή του στον Σκάι, ενώ επανέλαβε την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, ακόμη και για την προστασία της κυβέρνησης, καθώς όπως ανέφερε «η πείρα δείχνει ότι αν αλλάξει αυτή η κυβέρνηση, η επόμενη θα στείλει τον Ζάεφ στη φυλακή, λέγοντάς του ότι παραβίασε το Σύνταγμα».

Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε «ότι πρέπει η λύση να είναι σταθερή, μακρόχρονη και να λύνει αντί να δημιουργεί προβλήματα».

«Θα μπορούσα πολύ εύκολα να συμφωνήσω με τον ομόλογό μου, να πάρω και τις δόξες ότι έλυσα το πρόβλημα, αλλά θα έχω επενδύσει σε μελλοντικά προβλήματα, δεν τα θέλω αυτά», υπογράμμισε

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ «πήγε και πάει καλά» και αποσαφήνισε ότι «πρέπει και είναι πια δικό τους θέμα εάν θα το αποδεχθούν, (να εφαρμοστεί) το erga omnes», χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «τολμηρή».