Σε έντονο ύφος και σε υψηλούς τόνους μίλησε ο πρωθυπουργός από τη Λέσβο με σαφείς αιχμές προς τους φορείς που επέλεξαν να απέχουν από το διάλογο για το αναπτυξιακό σχέδιο για το νησί και την οικονομία, την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη κινητοποίηση κατοίκων του νησιού, οι οποίοι συμμετείχαν στην παλλεσβιακή απεργία που κήρυξε το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου.

Μάλιστα, σημειώθηκαν και επεισόδια όταν νεαροί προσπάθησαν να φθάσουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Επίθεση εξαπέλυσε και προς την Αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς λόγους το δικαιολογημένο θυμό και τις αγωνίες των κατοίκων του νησιού, που σαφώς αντιμετωπίζουν προβλήματα και να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας.

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στο 14ο Περιφερερειακό Συνέδριο που ολοκληρώνεται απόψε στην Μυτιλήνη.

«Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των κατοίκων του νησιού. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε ποτέ από την καθημερινή πάλη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού» τόνισε ο πρωθυπουργός, στη ομιλία του με θέμα «Στο πλευρό των νησιών- Στο ύψος των Ανθρώπων».

«Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο βάρος που σήκωσαν και σηκώνουν τα ακριτικά νησιά εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την εικόνα αναγνωρίζοντας ότι με την κατάσταση που επικρατεί δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος.

Ωστόσο, επισήμανε ότι σαφώς σε σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν δύο χρόνια υπάρχει βελτίωση, αφού η Ελλάδα με την ανοχή της Ευρώπης («δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου» είπε) κινδύνευε να γίνει αποθήκη ψυχών.

Ειδική μνεία, όπως όφειλε άλλωστε, έκανε ο πρωθυπουργός στον τρόπο που αντιμετώπισαν οι νησιώτες τους πρόσφυγες.

Αναφερόμενος δε στις προτεραιότητες που η κυβέρνηση θέτει προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση επισήμανε την επιτάχυνση στη διαδικασία ασύλου. Επίσης μίλησε για έργα υποδομής στα νησιά, καθώς και για παροχές (αποζημιώσεις) προς τους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκιός στη Χίο.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρξει καμία ανοχή σε πράξεις και αντιλήψεις που υποκινούν συμπεριφορές όπως αυτές που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο.

Στην αναφορά του για το ζήτημα του ΦΠΑ, την μη αύξηση του οποίου ζητούν μετ’ επιτάσεων οι κάτοικοι της Λέσβου, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν είναι εμπνεύσεως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των προηγούμενων, κάποιοι από τους οποίους σήμερα κουνούν το δάχτυλο. Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, δηλαδή για μαι δικαιότερη φορολόγηση, παρέπεμψε για μετά τον Αύγουστο και την έξοδο από το μνημόνιο.

Ειδική αναφορά έκανε ωστόσο στην άμεση εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου δεσμευόμενος μάλιστα για μείωση και της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου που πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών.

Προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τρία δύσκολα χρόνια, ενώ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη Λέσβο, τη Χίο, και τη Σάμο είναι δύσκολη.

«Δεν είμαστε ευτυχείς ούτε χαρούμενοι. Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση για μετανάστες και κατοίκους» τόνισε, κάνοντας λόγο για λάθη και ελλείψεις, οι οποίες ωστόσο, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν.

«Βασικό πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή και περισσότερους χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων. Συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά, περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Και ακόμα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και τα οποία αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες» τόνισε.

Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, το αναπτυξιακό πρόγραμμα εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Έργα υποδομής που έχουν σχέση με το προσφυγικό, τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα, όπως, για παράδειγμα, το αποχετευτικό δίκτυο της Μόριας και η θεσμοθέτηση της παροχής αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο.

«Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ανεχθούμε την δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής» τόνισε, προσθέτοντας πως «όταν ελάχιστοι -ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, οργανώνοντας μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που ανησυχούν ακροδεξιοί. Αλλά και δεν θα τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά».

«Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων, όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να ξαναστηθούν στα πόδια τους, να επανενωθούν με τους χαμένους συγγενείς τους. Τη σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι λέσβιοι αγωνιστές, συνέχισε, που πλήρωσαν με τη ζωή τους βαρύ τίμημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη – όπως προείπα- αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες. Ειδικότερα, αυτούς που επιδιώκουν ακόμα και να βλάψουν σωματικά γυναίκες και παιδιά.

Φορολογική πολιτική

Για τη φορολογική πολιτική ανέφερε ότι «δεν την επιλέξαμε εμείς, την βρήκαμε έτοιμη από αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο», τονίζοντας ότι η φορολογική πολιτική θα ανακτηθεί με την έξοδο από τα μνημόνια.

«Αυτή την πολιτική δεν την σκαρφιστήκαμε εμείς, είναι δεσμεύσεις που τις επέβαλαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτές τις δεσμεύσεις τις υλοποιούμε σφίγγοντας τα δόντια» σημείωσε, προσθέτοντας πως «στόχος είναι να εξισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά».

Για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018 ενώ, δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.

Αναπτυξιακά προγράμματα

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στον 1ο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά εννέα προτάσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, οι τρεις τον τομέα της αγροτοδιατροφής και οι άλλες δύο τον τομέα των υπηρεσιών.

Επίσης, με το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

1.Ήδη 11 επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 455.000 ευρώ.

2. Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύεται η έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.

3. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναπτύξουν την έρευνα στον τομέα τους, καθώς και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης δέκα προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το υπουργείο Οικονομίας δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά μας, είπε ο πρωθυπουργός .

Ακόμα, πρόσθεσε πως τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους συνάντησαν μεγάλη επιτυχία:

1. Στο Ειδικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.

2. Επιπλέον, 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.

Έτσι, χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς – στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

«Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών» σημείωσε.

Αυτοδιοίκηση

Σχετικά με την υποστήριξη των Δήμων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία:

Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» είναι ένα πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, και δημοτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την κατασκευή έργων υποδομής και κοινής ωφέλειας.

«Οι προϋπολογισμοί των Δήμων δεν επιβαρύνονται, καθώς τα δάνεια αποπληρώνονται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον, το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων έχει σαν στόχο την χρηματοδότηση έργων προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών για τους δήμους όλης της χώρας. Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών» σημείωσε.

Στους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνέχισε, έχουν παραχωρηθεί από το 2017 ως τώρα, επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορούν την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, και την ενίσχυση μικρών νησιωτικών δήμων.

Πολιτισμός

Στις μελέτες και τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης ιστορικών μνημείων, στην Λέσβο, την Λήμνο, τον Άη Στράτη, τη Χίο, τη Σάμο και τη Ικαρία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, κάνοντας επίσης λόγο στην ειδική φροντίδα για την αποκατάσταση των μεταβυζαντινών μνημείων της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, στις πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, η παραδοσιακή ναυπηγική, η τεχνική της ξερολιθιάς, καθώς και η τοπική παράδοση στην οινοπαραγωγή και την παρασκευή ούζου.

Επίσης, αναφορικά με τις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού, στα νησιά της Περιφέρειας, σημείωσε ενδεικτικά δύο:

1. Το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά στη Λέσβο, έργο της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», βιομηχανικό δημιούργημα της οικογένειας Αλεπουδέλη, που «αποτελεί σημαντικό πολιτισμικό πόρο του τόπου, και προβάλλει την σημαντική παράδοση της τοπικής βιομηχανικής ελαιουργίας στο νησί του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και το έργο πολλών Λέσβιων δημιουργών που συνεισέφεραν στην πνευματική ζωή της Ελλάδας».

2. Στο μεσαιωνικό κάστρο στον Μόλυβο, έργο που θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και αφορά την στερέωση των βραχωδών πρανών του κάστρου, προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ.

Μίλησε, επίσης, για το «Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο νησί της Μαστίχας», το «Φεστιβάλ Ηραία Πυθαγόρεια», το «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου», το Μουσείο-Βιβλιοθήκη του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, το ιστορικό Αναγνωστήριο της Αγιάσου, καθώς και το «Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου», με το μοναδικό ψηφιακό μουσείο του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη.

Τόνισε, δε, ότι τα έργα πολιτισμού οφείλουμε να τα συντηρήσουμε και να τα αναδείξουμε.

Υγεία

Δίνουμε τη μάχη για το οριστικό τέλος του πάρτι της σπατάλης, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τον χώρο της υγείας, κάνοντας λόγο για μάχη με συμφέροντα και σκάνδαλα με τα φάρμακα, την προμήθεια υλικών.

«Να λοιπόν γιατί βρεθήκαμε σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και εξισορρόπησης να συμμαζεύουμε τα ασυμμάζευτα» σημείωσε.

«Υπάρχει δρόμος μπροστά μας, αλλά κάνουμε προσπάθεια που συνοδεύεται με το οριστικό τέλος στο πάρτι της σπατάλης, με το οριστικό τέλος στο πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής στη δημόσια υγεία, με το οριστικό τέλος και την κάθαρση με όσους το προηγούμενο διάστημα έβαλαν το χέρι στο μέλι και αυτό αποτέλεσε μία ύβρη απέναντι στον ελληνικό λαό που δεινοπαθούσε για να ξεπεράσει την κρίση».

Σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προμήθειας νέου εξοπλισμού για μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και για τα νοσοκομεία Χίου, Λήμνου, και Μυτιλήνης, συνολικής δαπάνης 13 εκατ. ευρώ.

Στο Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020, με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία Μυτιλήνης, Ικαρίας, Λήμνου και Σάμου. Η αύξηση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού είναι μια γενική κυβερνητική κατεύθυνση. Από το 2015, στα πέντε νοσοκομεία της Περιφέρειας, έχουν δημιουργεί 94 νέες θέσεις γιατρών, από τις οποίες έχουν ως τώρα πληρωθεί οι 32. Έχουν επίσης γίνει 56 προσλήψεις μόνιμου λοιπού προσωπικού, τόνισε.

Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο πρωθυπουργός που:

– Άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες

– Έγινε έρμαιο των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη και σήμερα δεν τον αφήνουν να επισπεύσει την διαδικασία ασύλου και την ταχεία επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών

– Δεν αξιοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και ουδείς ξέρει που κατέληξαν.

– Αύξησε τον Φ.Π.Α. στα νησιά, ενώ τον παρέλαβε μειωμένο.

– Αποκαλεί ακροδεξιούς τους πολίτες των νησιών που διαμαρτύρονται για τις επιλογές του.

Είχε σήμερα το θράσος να μην ζητήσει έστω μια συγγνώμη για τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά του και να εφευρίσκει παντού άλλοθι και εχθρούς. Μία λέξη του ταιριάζει. Θλιβερός».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της κ. Μητσοτάκης έσπευσαν να προσφέρουν κάλυψη σε μια μειοψηφία ακροδεξιών που επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ στη Λέσβο και προσπάθησαν να εισβάλουν στα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει το γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος, ως απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΔ. Και καταλήγει τονίζοντας: «Είναι θλιβεροί και επικίνδυνοι».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η Αντιπολίτευση, με αφορμή την ομιλία του στη Λέσβο, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Νησιών του Βορείου Αιγαίου. Επίκεντρο της κριτικής το προσφυγικό και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Εν μέσω γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής, αλλά κι έντονης αστυνομοκρατίας, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε με κούφια λόγια συμπάθειας, κάλπικες υποσχέσεις και τη γνωστή καπηλεία του στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του για τη σκληρή πραγματικότητα, που βιώνει ο λαός των νησιών, ιδιαίτερα των ακριτικών, όπως η Λέσβος, σημειώνει το ΚΚΕ.

«Προσπάθησε να συγκαλύψει τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά, ως αποτέλεσμα των πολέμων, που μετέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη θεωρεί δεδομένη. Προσπάθησε, μέσω υποσχέσεων για επενδύσεις κι αναπτυξιακά προγράμματα, να κρύψει την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, με νέα μέτρα, όπως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Προσπάθησε, τέλος, να κρύψει τις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, μέρος των οποίων αποτελεί η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας» προσθέτει.

«Ο λαός της Λέσβου και των άλλων νησιών του Β.Αιγαίου χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη τόσο στα ψέματα της κυβέρνησης όσο και στα διάφορα φασιστικά μορφώματα που παίζουν το ίδιο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και της συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων, στοχοποιώντας ανθρώπους απελπισμένους και ξεριζωμένους. Να δώσει απάντηση στο θράσος του να επικαλείται το ΕΑΜ ο πρωθυπουργός που κουβάλησε το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Να δυναμώσει τον αγώνα του για τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής» καταλήγει.

Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε με οξεία κριτική την επίσκεψη και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο.
«Οι πολίτες του γύρισαν μαζικά την πλάτη. Προστατευόμενος από τον κλοιό των ΜΑΤ και μακριά από τους κατοίκους της Λέσβου που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές του, ο κ.Τσίπρας συνέχισε το ίδιο τροπάρι» αναφέρει και τονίζει ότι ο πρωθυπουργός καταγγέλλει την πόλωση όταν είναι ο βασικός πυλώνας της πολιτικής του και μιλάει για προπαγάνδα όταν αυτός και το σύστημα εξουσίας του είναι ταυτισμένοι με αυτή.
«Οι πολίτες γνωρίζουν καλά τις ανερμάτιστες επιλογές του ίδιου και των υπουργών του στο προσφυγικό, και τα νέα βάρη που τους φόρτωσε με την αύξηση του ΦΠΑ. Γι’ αυτό του γύρισαν με οργή την πλάτη», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής

Ομιλία σε κλοιό διαδηλώσεων

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Τελωνείου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μεταξύ ομάδας νεαρών και δυνάμεων της αστυνομίας.


Οι νεαροί προσπάθησαν να φθάσουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου είναι σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Καθολική είναι η συμμετοχή στην παλλεσβιακή απεργία που κήρυξε το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου τόσο στην πόλη όσο και στο υπόλοιπο νησί.


Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η πορεία θα είναι πρωτόγνωρη για το νησί, καθώς οι διαδηλωτές πλησιάζουν τους 3.000.

Η κινητοποίηση γίνεται την ημέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που διατηρούν ακόμα χαμηλό ποσοστό ως αντιστάθμισμα στις επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές.


Επίσης, το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου διαμαρτύρεται «για την αθέτηση των υποσχέσεων για την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής , το Συντονιστικό Όργανο κάλεσε σε συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αποκλείοντας την πρόσβαση στη ΓΓ Αιγαίου από τα βόρεια, έχουν προγραμματίσει οι κάτοικοι των χωριών κοντά στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έχουν προγραμματίσει πορείες προς τη Γενική Γραμματεία.

Η ομιλία στη Λήμνο

«Η Λήμνος φέρει ένα ξεχωριστό ιστορικό φορτίο. Υπενθύμιση, προς εμάς, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, να κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να μετατρέπουμε σε πράξη, τον σεβασμό προς την ιστορία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Παλλημνιακό Ταμείο το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ο σεβασμός προς την ιστορία και την παράδοση, τροφοδοτεί και την ευθύνη που νιώθουμε, απέναντι σε κάθε πολίτη και την ίδια την πατρίδα, σημείως.

«H Λήμνος, έγινε ένας από τους πρώτους φιλόξενους τόπους υποδοχής των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής. Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι λίγα μίλια παραδίπλα, βρίσκεται ο Άη Στράτης, ένας τόπος μαρτυρίου και ζωντανό μνημείο για την ελευθερίας και τη δημοκρατία» είπε.

Η ασφάλεια, η διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης, απέναντι στη Λήμνο και όλες τις ακριτικές περιοχές της χώρας, και το δεύτερο είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου, στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου.

«Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και με μια γείτονα που αρέσκεται σε προκλητικές επιλογές, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οδηγούν σε αδιέξοδο» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας, αλλά και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας ταυτόχρονατην ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαφυλάττει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα».

«Το δεύτερο καθήκον, πέραν της ασφάλειας, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις ακριτικές περιοχές» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Με σχέδιο και ιεραρχήσεις, ώστε να προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις τις οποίες έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Αυτή την αρχή, λοιπόν, κάνουμε πράξη με τον θεσμό των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων και με τη σημερινή επίσκεψη στη Λήμνο, όπου ήρθα για να συζητήσω με τους απλούς πολίτες».

Περάσαμε οκτώ δύσκολα χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί όρθια και το τελευταίο διάστημα πετύχαμε μία εξαιρετική δημοσιονομική εξισορρόπηση. Κανείς πλέον δεν μπορεί να μας επιβάλλει τι θα κάνουμε. Σε λίγους μήνες η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη και καθαρά από μία δύσκολη περιπέτεια».

Οσον αφορά στο Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για το Βόρειο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έχουν ενταχθεί το νησί της Λήμνου, μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις. Έργα συνολικού ύψους άνω των 7 εκατομμυρίων που εκτείνονται σε μεγάλο εύρος τομέων: Από την Υγεία και τις Μεταφορές, έως τον Αθλητισμό.

Συνάντηση με τον δήμαρχο και φορείς στη Λήμνο

Στη Λήμνο, στο δημαρχείο στη Μύρινα, βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης λίγο πριν τις 11:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συνάντηση μετον δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης.

Ο κ. Τσίπρας έτυχε θερμής υποδοχής κατά την άφιξη του στο δημαρχείο με κατοίκους του νησιού να τον καλωσορίζουν εγκάρδια και να ανταλλάσσουν σύντομες φιλικές κουβέντες μαζί του. Ο δήμαρχος υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό δωρίζοντας του το έμβλημα του δήμου του νησιού, που απεικονίζει τη βασίλισσσα Υψιπύλη, καθώς και έναν αμφορέα φτιαγμένο από κοχύλια, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι θα τον τοποθετήσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να κοσμεί τον χώρο.

Τα εκπαιδευτικά ζητήματα του νησιού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την έναρξη της συνάντησης, με τους τοπικούς φορείς να αναφέρουν ότι έχουν καλυφθεί τα κενά.

Συνομιλία Αλ. Τσίπρα με νησιώτες

Την ευκαιρία να συνομιλήσει με πάρα πολλούς νησιώτες, σε χαλαρό και πιο άμεσο κλίμα, είχε ο Αλέξης Τσίπρας σε βόλτα περίπου 40 λεπτών που έκανε με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας της Λήμνου.

Ο πρωθυπουργός άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, που αφορούν κυρίως στη χειμερινή περίοδο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «γι΄ αυτό είμαστε εδώ» και αντάλλαξε μαζί τους εγκάρδιες κουβέντες, χωρίς να λείπουν και οι χιουμοριστικές ατάκες.

«Τώρα την περάσαμε τη φουρτούνα», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας με ψαράδες που έθεσαν το πρόβλημα του πετρελαίου, με έναν εξ αυτών να του… επισημαίνει ότι και τα πρίμα είναι δύσκολο να τα κουμαντάρεις. «Μην κωλώσεις» του είπε κάτοικος έξω απ’ το δημαρχείο. Στο κεντρικό καφενείο του λιμανιού, «τη «Βουλή» της Λήμνου», όπως το χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός χαιρετήθηκε με τους γηραιότερους Λημνιούς που απολάμβαναν τον πρωινό καφέ τους. «Τι κάνετε;», τους είπε. «Μεγαλώνουμε», απάντησαν, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Εδώ μεγαλώνουμε εμείς…».

Περιδιαβαίνοντας το κεντρικό πλακόστρωτο σοκάκι όπου φιλοξενούνται στη σειρά δεκάδες καταστήματα -η κεντρική αγορά του νησιού-, ο πρωθυπουργός μίλησε με τους καταστηματάρχες. «Να προσέχετε και τους νησιώτες», του είπε στη συνομιλία τους μια υπάλληλος καφετέριας που βρέθηκε στο νησί από τη Βόρεια Ελλάδα. Σε άλλο κατάστημα του έθεσαν το ζήτημα της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά, με έναν πιο… διπλωματικό τρόπο: «Σας καλωσορίζουμε στην αγορά, είμαστε Κολωνάκι και Μύκονος», εννοώντας ότι ο ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι χαμηλότερος.

«Φάγαμε τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά», είπε ο πρωθυπουργός σε μια καταστηματάρχη, με εκείνη να τον ρωτά: «Βγαίνουμε; (σ.σ. από το πρόγραμμα) και τον Αλέξη Τσίπρα να της απαντά: «Αφού στο λέω εγώ». Άλλος κάτοικος του είπε «είσαι ο πιο χαμογελαστός πρωθυπουργός», με τον ίδιο να σχολιάζει χιουμοριστικά: «ε, κάτι είναι κι αυτό…»

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης. Στη συνάντηση συμμετέχει και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Επίσκεψη στη 130η Σμηναρχία Μάχης της Π.Α

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια, επισκέφθηκε την 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Ζούμε σε μια περίοδο που η τριγύρω περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στους άνδρες και τις γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την επίσκεψή του στην 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή Ευάγγελο Παναγιώτου, για τον ρόλο της Μονάδας. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το οίκημα RDNS, των πληρωμάτων επιφυλακής αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπερασπίζονται μονάχα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και τις αξίες μας, που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και διαδόθηκαν από άκρη σε άκρη σε όλη την οικουμένη. «Τα σύνορα που υπερασπίζεστε είναι και σύνορα της ΕΕ», τόνισε.

Σχολίασε ότι «οι γείτονες μας κατά καιρούς απρόβλεπτοι, πολλές φορές αρέσκονται σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο», για να σημειώσει: «εμείς όμως είμαστε πάντοτε εκεί να υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αδιέξοδες, γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και ιδιαίτερα η Πολεμική Αεροπορία μας το έχει αποδείξει όσες φορές κλήθηκε να το αποδείξει.

Αφού τόνισε ότι είναι καθημερινή έγνοια και φροντίδα η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και της επιχειρησιακής λειτουργιας της Π.Α., σημείωσε ότι για αυτόν το λόγο «πριν λίγες μέρες προβήκαμε στην έναρξη της υλοποίησης ενός προγράμματος ιδιαίτερα σημαντικού για την Π.Α.: την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 με το πιο σύγχρονο τεχνολογικό υλικό. Ένα πρόγραμμα που με την ολοκλήρωση της υλοποίησης τους θα καταστήσει ακόμα πιο αξιόμαχες και ικανές τις δυνάμεις μας στον αερά».

«Θα διατηρήσει», υπογράμμισε, «τις ισορροπίες ισχυρές στο Αιγαίο τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και θα ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα». Είπε ακόμη ότι αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας γιατί πρώτη φορά έγινε διαπραγμάτευση με βάση τις ανάγκες της Π.Α. και τις δυνατότητες της χώρας επιτυγχάνοντας μια εξαιρετική συμφωνία. Πρόσθεσε ότι σε 2,5 χρόνια θα αρχίσουν να έρχονται τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη και με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονιστικού προγράμματος «θα έχουμε μια Π.Α. που θα είναι από τις ικανότερος, για να μην πω η ικανότερη στην Ανατολική Μεσόγειο». Τόνισε δε ότι σε κάθε περίπτωση το πιο ισχυρό σύστημα είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων.

Επισήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός μέσω αυτού του προγράμματος «θα δώσει τη δυνατότητα, τα αεροσκάφη μας να αποκτήσουν τον τελειότερο εξοπλισμό που θα δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπου κάποιος πιλότος χάνει τον προσανατολισμό του, το σύστημα αυτό να επαναφέρει αυτόματα το αεροσκάφος σε συνθηκες ασφαλούς πλοήγησης». «Δεν θα γίνουμε μόνο άπιαστοι στον αέρα αλλά θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε και από ατυχήματα», όπως το πρόσφατο ατύχημα, σημείωσε, «που χάσαμε έναν από τους καλύτερους πιλότους μας, το Σμηναγό Μπαλταδώρο, που έπεσε υπηρετώντας το καθήκον και την πατρίδα». «Πρέπει να θυμόμαστε αυτούς που έφυγαν», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει περάσει δυσκολίες, όμως έχει τη δυναμη στα δύσκολα να γίνει ακόμα πιο ισχυρή και να τα καταφέρνει». Σημείωσε ότι «αυτό είναι και το μήνυμα της τελευταίας κρίσης που μας βγάζει ακόμα πιο ισχυρούς». «Όχι μόνο δεν έχουμε χάσει τη γεωπολιτική μας ισχύ, την αποτρεπτική και επιχειρησιακή μας ικανότητα, αλλά χάρη και στις ισχυρές μας ένοπλες δυνάμεις παίζουμε καθοριστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο και τον ρόλο των ανδρών και των γυναικών της Πολεμικής Αεροπορίας, πιλότων και μηχανικών, σημειώνοντας ότι βρισκονται στην πρώτη γραμμή ανά πάσα στιγμή 24 ώρες το 24ωρο και εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της πατρίδας μας απέναντί τους.

«Όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες γνωρίζουν ότι δεν υπηρετείτε απλά την πατρίδα σε μια ακριτική μονάδα αλλά βρίσκεστε 24 ώρες σε ετοιμότητα προκειμενου έμπρακτα να υπερασπίζεστε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία και πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας σας της ζωής». Χαρακτήρισε ανεκτίμητη την προσφορά τους στο έθνος και την πατρίδα. Σημείωσε την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων και τόνισε ότι η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα στους πιλότους μας που καθημερινά στο Αιγαίο πετούν για να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «συγκλονιστική» εμπειρία που είχε, όταν πέταξε με τον αρχηγό της Π.Α. σε εναν συνδυασμό τριών αεροσκαφών απο την Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, οχι σε μια τυπική πτήση, αλλά σε μια εικονική αερομαχία.

Διαδηλώσεις και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με εκατοντάδες αστυνομικούς έχουν ληφθεί στη Λέσβο για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού καθώς έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο για τις 19.00 της Πέμπτης στην πλατεία Σαπφούς με βασικά συνθήματα να μην αυξηθεί το ΦΠΑ και να δοθεί άμεσα λύση στο μεταναστευτικό.

Ειδικότερα το «Συντονιστικό Όργανο των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων της Λέσβου» καλεί όλους τους κατοίκους της Λέσβου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση Πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, όπου θα πραγματοποιήσει στις 19:30 την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Υπενθυμίζεται ότι συμμετέχοντας στην κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 από τις 12:00 μέχρι το τέλος του ωραρίου ενώ θα κλειστά θα είναι σήμερα τα καταστήματα. Στο συλλαλητήριο αναμένεται να πάρουν μέρος και κάτοικοι της Χίου.

Αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας θα διατεθούν συνολικά 7 διμοιρίες των ΜΑΤ (πέντε από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δυο που βρίσκονται ήδη στο νησί για την διαχείριση των μεταναστών) καθώς στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας. Επιπλέον θα ελέγχονται επικοινωνίες για τυχόν προετοιμασία επίθεσης ενώ στη Λέσβο θα βρίσκεται και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ για να ελέγχει τη διαδρομή του Πρωθυπουργού.

Σπυράκη: Ο κύκλος των «αναπτυξιακών συνεδρίων» κλείνει όπως του άξιζε

Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για το ταξίδι του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο αναφέρεται με δήλωση της η εκπρόσωπος τύπου και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας ότι: «ο κύκλος των αποκαλούμενων αναπτυξιακών συνεδρίων για τη δήθεν παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας κλείνει όπως ακριβώς του άξιζε»».

Όπως επισημαίνει η κα Σπυράκη: «ο κ. Τσίπρας, στο ταξίδι του στη Λέσβο, και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, θα συνοδεύεται από 17 διμοιρίες Μ.Α.Τ. που θα τον προστατεύσουν από τον ενθουσιασμό των κατοίκων για τα επιτεύγματά του στην ανάπτυξη και το προσφυγικό»

Κίνημα Αλλαγής: Φιέστα πρόκληση σε αστυνομικό κλοιό στη Λέσβο

«Είναι πρόκληση να διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λέσβο. Σε ένα νησί που σηκώνει μεγάλο βάρος και ταυτόχρονα πληρώνει την ανικανότητα στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε 17 διμοιρίες των ΜΑΤ και μια στρατιά αστυνομικών για να φτιάξουν γύρω του κλοιό ασφαλείας στη διάρκεια της επίσκεψης.

«Μπορεί να κρατήσουν μακριά του τους αγανακτισμένους κατοίκους, να κρύψουν για λίγο τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης, όλοι ξέρουν όμως ότι μετά τις φιέστες τα προβλήματα θα είναι εκεί. Ο κ Τσίπρας όφειλε να έχει ζητήσει και εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ για τα νησιά μας και τους νησιώτες που δοκιμάζονται όπως έχουμε ζητήσει πολλές φορές με παρεμβάσεις μας» υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής, καταλήγοντας: «δεν το έπραξε και πληρώνει τα επίχειρα της πολιτικής του. Πρώτα από όλους όμως την πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών».

Αυγενάκης: «Με εξαγγελίες και με ευχολόγια ανάπτυξη δεν έρχεται»

Κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή την επίσκεψή του στη Λέσβο ασκεί ο Λευτέρης Αυγενάκης τονίζοντας πως σήμερα οι κάτοικοι του νησιού βλέπουν το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε δήλωσή του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει πως «ο πρωθυπουργός κος Τσίπρας μέσα σε κλειστές αίθουσες, προστατευμένος από εκατοντάδες αστυνομικούς και με τους φορείς και τους πολίτες απέξω, παρουσιάζει φλυαρώντας ακατάσχετα τα επιτεύγματα μιας ανάπτυξης που δεν ήρθε ποτέ στα νησιά του Αιγαίου και δεν πρόκειται να έρθει, όσες εξαγγελίες και ευχολόγια κι αν μοιράσει» προσθέτοντας ότι «με εξαγγελίες και με ευχολόγια ανάπτυξη δεν έρχεται»

Απάντηση με non paper του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη ΝΔ

«Η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη δεν μπήκε σήμερα στον κόπο της διασταύρωσης δήθεν πληροφορίας και ισχυρίστηκε ότι «ο κ. Τσίπρας, στο ταξίδι του στη Λέσβο, και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, θα συνοδεύεται από 17 διμοιρίες Μ.Α.Τ.».
Στη Λέσβο σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες οι παρακάτω δυνάμεις:
• Δύο διμοιρίες διατίθενται σε μόνιμη βάση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό
• Τρεις μετέβησαν στις 2 Μαΐου εκ των οποίων οι δύο για αντικατάσταση των διμοιριών για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
• Δύο μετέβησαν στις 27 Απριλίου έπειτα από τα πρόσφατα επεισόδια.
• Στο νησί είναι διαθέσιμες και δύο διμοιρίες υποστήριξης από τοπικές δυνάμεις και αποσπασμένο προσωπικό για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Η κυρία Σπυράκη, ως εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας διέσπειρε ψευδή είδηση, αφού δεν μπήκε καν στον κόπο να προβεί σε διασταύρωση της πληροφορίας, κάτι που μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές της δημοσιογραφίας
».