Την Τετάρτη το απόγευμα ο Νικήτας Κακλαμάνης έκανε πολιτική συγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο. Η εκδήλωση εξελήφθη από τους συγκεντρωμένους που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο, μεταξύ των οποίων οι δύο αντιπρόεδροι και προβεβλημένοι βουλευτές του κόμματος, ως μια πρωτοβουλία με πολλούς συμβολισμούς σε μια φορτισμένη συγκυρία για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Την ομιλία του κ. Κακλαμάνη προλόγισε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι βρέθηκαν στο βάθρο δύο πολιτικοί μιας γενιάς που φέρεται ότι οδεύει προς αποστράτευση.

Τα μηνύματα όμως δεν αφορούσαν τις διχόνοιες αλλά την ενότητα της παράταξης. Και εκπέμφθηκαν δύο εικοσιτετράωρα προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητήσει εκλογές από τον Αλέξη Τσίπρα. «Απαντάμε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και στη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αν εννοούν όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας τα θέσουν στην κρίση του ελληνικού λαού. Αν πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας επαληθεύσουν την αλήθεια στις κάλπες. Αν δεν φοβούνται τη ΝΔ, ας αναμετρηθούν μαζί της» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας την Παρασκευή στους τομεάρχες του κόμματος.

Η επόμενη μέρα

«Δεν έχω αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να σκαρφιστεί τα πάντα για λίγες ακόμη ημέρες στην εξουσία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και εκτίμησε ότι ανεξάρτητα από το τι τελικά θα κάνει η κυβέρνηση, «ο βίος της –με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο –πλησιάζει στο τέλος του. Και τα διλήμματα της επόμενης μέρας είναι πια πολύ καθαρά». Οι Ελληνες, είπε, θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους που υπάρχουν μπροστά τους: της προοδευτικής, αναγεννητικής πορείας ή της τυφλής οπισθοδρόμησης. Της υπευθυνότητας, του ρεαλισμού, της σοβαρότητας, της ασφάλειας ή του αμοραλιστικού τυχοδιωκτισμού, του ερασιτεχνισμού και της ανικανότητας. Της αλήθειας και της πράξης ή της δημαγωγίας και της απραξίας. «Το δίλημμα, με απλά λόγια, είναι αν αξίζουμε αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια ή αν αξίζουμε καλύτερα».

Εκλογική ετοιμότητα

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στα στελέχη του ότι αν οι εκλογές δεν γίνουν εφέτος, στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που θα ακολουθήσει υπάρχει κίνδυνος να εξανεμίσει η κυβέρνηση τις θυσίες των τελευταίων ετών με κάθε είδους ρουσφετολογικές παροχές «για να εξαγοράσει λίγες ψήφους. Δεν αποκλείω τίποτα. Ακόμη και να αφήσουν πίσω τους καμένη γη» είπε. Κάλεσε τη ΝΔ σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα, «όχι μόνο οργανωτική, αλλά πολιτική, προγραμματική, προσωπική και ψυχολογική. Πράγμα που σημαίνει άνοιγμα των οργανώσεών μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Κατόπιν, στη σύσκεψη, εκτίμησε ότι «όσο εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν εκλογικό αιφνιδιασμό. Κατά την άποψή μου», συνέχισε, «τα σενάρια είναι όλα ανοιχτά, εκτιμώ ότι ακόμα δεν έχουν λάβει τις αποφάσεις τους και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το καλοκαίρι πολιτικά και οργανωτικά. Δεν επιτρέπεται στο εξής καμία χαλάρωση» τόνισε. Η ΝΔ καλείται να μετατραπεί σε ένα ευρύ, ανανεωτικό μέτωπο για την αναβάπτιση της πολιτικής ζωής, υπογράμμισε.

Αν κρίνει κανείς από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε την Τετάρτη στο Πολεμικό Μουσείο, η βάση της ΝΔ είναι πανέτοιμη να δώσει τη μάχη. Αυτό έδειξε το θερμό χειροκρότημα όταν ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για την ανάγκη να κερδίσει η ΝΔ την αυτοδυναμία στις εκλογές. «Αν κάποιοι, κυρίως εξωθεσμικοί παράγοντες, θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό με δεκανίκια, εμείς ξεκινάμε τον αγώνα για να τον κάνουμε πρωθυπουργό χωρίς δεκανίκια και τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη κυβέρνηση».
Τα συγκεκριμένα σημεία της ομιλίας έμοιαζαν σαν να γράφτηκαν ως απάντηση στο άρθρο του Αντώνη Σαμαρά και στην άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τον αναγκαίο εταίρο της ΝΔ. Ενα κομμάτι του κόμματος –σίγουρα όσοι συγκεντρώθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο –διαφωνεί. «Χρειαζόμαστε καθαρό μήνυμα για να κερδίσουμε τις εκλογές. Το «ελάτε να κυβερνήσουμε με το ΠαΣοΚ και τον Βενιζέλο» δεν είναι καθαρό μήνυμα για τους νεοδημοκράτες. Η αυτοδυναμία είναι» σχολίαζαν κάποιοι στον απόηχο της εκδήλωσης.
Ο κ. Κακλαμάνης γνώριζε πολύ καλά το ακροατήριό του. Και γι’ αυτό συμπεριέλαβε στην ομιλία του μπηχτές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος όπως είπε «»εφηύρε τον ΕΝΦΙΑ», και για τον Γιώργο Παπανδρέου, που «αντί για τον παράδεισο μας οδήγησε στη μνημονιακή κόλαση». Η διαχωριστική γραμμή από το ΠαΣοΚ δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής. Εγινε όμως όταν ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική Καραμανλή στο Βουκουρέστι και στο βέτο, το οποίο «ο Καραμανλής το πλήρωσε αργότερα, όταν συνδυάστηκε με το δήθεν σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, την επιχειρούμενη άλωση της Αθήνας –επί ημερών μου στη δημαρχία –για τον χαμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου και το ολοκαύτωμα των πυρκαγιών το 2007. Για όσους δεν ξέρουν, είναι το περίφημο σχέδιο «Πυθία», που μεθοδεύτηκε από το εξωτερικό αλλά εφαρμόστηκε σε αγαστή συνεργασία με τους δικούς μας «Εφιάλτες» εδώ στην Ελλάδα».

Ενωτικοί και οι πρώην πρόεδροι

Ο Κώστας Καραμανλής είχε μπει στην αίθουσα σε ένα κλίμα αποθέωσης, με το εμβατήριο του Παύλου Μελά να παιανίζει στα μεγάφωνα και μέλη της ΟΝΝΕΔ να φωνάζουν συνθήματα. Λίγη καραμανλική μυθολογία ταίριαζε στην περίσταση, ακόμα και αν ήταν το αμφιλεγόμενο «σχέδιο Πυθία». Το σκηνικό στο Πολεμικό Μουσείο απέπνεε παλαιά Δεξιά – ήταν χαρακτηριστικό το αυθόρμητο χειροκρότημα του κόσμου όταν στο εισαγωγικό βίντεο με στιγμιότυπα από τη ζωή του κ. Κακλαμάνη εμφανίστηκε ο Χριστόδουλος. Καμία σχέση με τις εκδηλώσεις παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις πολιτικά άχρωμες μουσικές και το απαγορευτικό στα «αυθόρμητα» ξεσπάσματα της ΟΝΝΕΔ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αγνόησε τα υπόρρητα μηνύματα. Την Πέμπτη το βράδυ, σε εκδήλωση της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων για τις λαϊκές αγορές στο Περιστέρι, είπε ότι τιμά την προσφορά των παραδοσιακών στελεχών του κόμματος. Αλλά και οι πρώην πρόεδροι του κόμματος αποφεύγουν να τραυματίσουν την ενότητα της παράταξης. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν απάντησε στην εσωτερική κριτική που ασκήθηκε για το άρθρο του και επιπλέον στην ανακοίνωσή του μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας βγάζει φόβο για το μέλλον γιατί η ΝΔ έρχεται». Το μήνυμα του Κ. Καραμανλή είναι ακόμα πιο ηχηρό, παρότι ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στη σιωπή του.

Το Ιδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή τέλεσε τη Δευτέρα το μνημόσυνο των 20 ετών από τον θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ σε μια λιτή και κλειστή εκδήλωση, καθώς η οικογένεια ειδοποίησε μόνο τα πρόσωπα που επιθυμούσε να παραστούν. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής να διευκρινίσει την κατάσταση και να ανασκευάσει μια δική του αμφιλεγόμενη δήλωση για προηγούμενους αρχηγούς της ΝΔ. «Δεν γίνεται να λες ότι είσαι “καραμανλικός” και να πετροβολάς τη ΝΔ» είπε αφαιρώντας τις «καραμανλικές περγαμηνές» από πρόσωπα όπως η Κατερίνα Παπακώστα και ο Ευάγγελος Αντώναρος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ