Η Ρόζα Λούξεμπουργκ, μία από τις πιο ανεξάρτητες μορφές του παγκόσμιου σοσιαλιστικού κινήματος, έλεγε ότι «η ελευθερία νοείται πάντοτε ως ελευθερία γι’ αυτόν που σκέφτεται διαφορετικά». Με τις θεωρίες της Λούξεμπουργκ μεγάλωσαν γενιές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται ότι οι απόψεις της δεν βρίσκοντα πια στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων τους. Μάλιστα, πολλές φορές η δαιμονοποίηση απόψεων από κεντρικά στελέχη τροφοδοτεί δημόσια ή παρασκηνιακά εντάσεις, προκαλώντας έντονους πολιτικούς πονοκεφάλους στον Αλέξη Τσίπρα.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν δημοσιεύτηκε στους «Financial Times» η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η ομολογία του για πιο αυστηρή επιτήρηση μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, με την επισήμανση ότι είναι πιθανόν να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις τον χρόνο αντί για δύο, αποτέλεσε πλήγμα στο αφήγημα του Πρωθυπουργού, ανήμερα μάλιστα της επίσκεψης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι εύθραυστες και ανεδείχθη για μια ακόμη φορά ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι «κόκκινο πανί» για αρκετούς εντός του κόμματος, αλλά και ψηλά στην κυβερνητική πυραμίδα.

Το ποτήρι που ξεχείλισε

Η έντονη κριτική που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών από τη μεσημεριανή πολιτική εκπομπή της ΕΡΤ «Δεύτερη Ματιά» αποτέλεσε το ποτήρι που ξεχείλισε για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος και επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι απόψεις που ακούστηκαν στην εκπομπή σε καμία περίπτωση δεν απηχούν θέση του Πρωθυπουργού και του επιτελείου του, η καχυποψία περισσεύει. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα για κακές σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Τσακαλώτο και τα σενάρια περί εξόδου του από την κυβέρνηση μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, αν και όλα αυτά, όπως είναι αναμενόμενο, διαψεύδονται.
Ακόμα και η προχθεσινή υπερασπιστική αναφορά του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν μίλησε για μη καθαρή έξοδο και απλώς σημείωσε τι ισχύει με το πλαίσιο εποπτείας και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βγήκαν από μνημόνια, δεν έπεισε.
Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος απάντησε με non paper στην κριτική που δέχτηκε και οι γνωρίζοντες λένε ότι εάν δεν υπήρχε την επομένη ημέρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, τότε και η απάντησή του θα ήταν πιο ηχηρή. Στη σκιά των σεναρίων για τη σχέση Μαξίμου και Τσακαλώτου, το πρωθυπουργικό επιτελείο μετέδιδε ότι ο υπουργός Οικονομικών είπε το αυτονόητο. «Η Ελλάδα, βγαίνοντας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα έχει τη μεταπρογραμματική εποπτεία που έχουν όλες οι χώρες που εξέρχονται από αντίστοιχα προγράμματα, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Σε αντίθεση με τα όσα γράφηκαν, δεν τίθεται θέμα αξιολογήσεων, καθώς αυτές λήγουν με την έξοδο από το πρόγραμμα. Το μόνο που θα υπάρχει είναι reports με ή χωρίς αποστολές των θεσμών. Αυτά ενδεχομένως να γίνονται αντί για δύο φορές τον χρόνο τρεις ή τέσσερις» ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Το θέμα Τσακαλώτου όμως δεν είναι ούτε απλό ούτε προσωπικό, καθώς πίσω από τον ίδιο υπάρχει η ισχυρή –αν και δεν είναι πλήρως ομογενοποιημένη –εσωκομματική τάση των 53, που κατά καιρούς ασκούν δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό και σε κεντρικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση και το κλίμα που υπάρχει συνδέονται άμεσα με το εσωκομματικό τοπίο και την αναδιάταξη των δυνάμεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σημασία η εκτίμηση αρκετών μελών της ομάδας των 53 ότι πίσω από την επίθεση στον υπουργό Οικονομικών βρίσκεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει κάκιστη σχέση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τμήμα της τάσης των 53 μιλάνε για συντονισμένη επίθεση εναντίον τους από στελέχη της προεδρικής τάσης, ειδικά μετά την παρέμβασή τους στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. Και αυτό διότι εξέφρασαν πολλές και σοβαρές ενστάσεις μέσω της ιστοσελίδας τους commonality.gr για τη λειτουργία του κόμματος, με επισημάνσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και πέρα.

Βέτο θέτουν οι 53

Οι 53 που συνομιλούν και με τον Νίκο Φίλη, ο οποίος ασκεί έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα, θέτουν και βέτο στη στήριξη πασοκογενών στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές αιφνιδιάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Πρωθυπουργός θεωρεί ζωτικής πολιτικής σημασίας για το σχέδιό του περί δημιουργίας ευρύτερου προοδευτικού μετώπου τη συμπόρευση με στελέχη της Κεντροαριστεράς, με πρώτο σταθμό την εκλογική αναμέτρηση σε δήμους και περιφέρειες.
Σε αυτή την εσωκομματική παρτίδα που παίζεται, ετοιμάζεται μια στρατηγική κίνηση που αφορά τη δημιουργία μιας νέας προεδρικής τάσης με στελέχη που προέρχονται από την Πλατφόρμα 2010 και την Ενωτική Κίνηση. Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια ενοποίησης των τάσεων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας, για την οποία έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του Ιουνίου.

Στόχος οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ

Πριν από λίγες ημέρες έγινε σύναξη των τάσεων, παρουσία κομματικών στελεχών – δεν προσκλήθηκαν μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες – που ανήκουν στην Πλατφόρμα, στην Ενωτική Κίνηση, αλλά και πασοκογενών. Εκεί βρέθηκαν ο Νίκος Σκορίνης (Ενωτική Κίνηση στην οποία π.χ. ανήκει και ο Ν. Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος που φέρεται να διαφωνεί με την ενοποίηση κ.ά.), ο Αλέξης Χριστόπουλος (Πλατφόρμα 2010, όπου κεντρικό ρόλο έχουν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Μπαλάφας) και ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Αντώνης Κοτσακάς που εκπροσώπησε τους πασοκογενείς. Στη σύναξη συμμετείχαν επίσης ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης (Πλατφόρμα 2010), ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, η Ζανέτ Τσίπρα, η Πέτυ Πέρκα, ο Δημ. Σακελλάρης κ.ά.

Την ώρα όμως που συζητείται η ενοποίηση των τάσεων που αποτελούν τμήμα της παρούσας κομματικής πλειοψηφίας που στηρίζει χωρίς αστερίσκους τον Αλ. Τσίπρα, διευρύνεται το μέτωπο όσων ζητούν να… εξοριστούν πολιτικά οι πασοκογενείς.

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια στοχοποίησης των πασοκογενών έχουν στελέχη της ομάδας των 53. Δεν είναι τυχαίο ότι με αφορμή το νομοσχέδιο για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, πέρα από τη δοκιμασία της κοινοβουλευτικής συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη διαφωνιών για ζήτημα που αφορά τον αξιακό κώδικα, επικρίθηκαν οι πασοκογενείς.

Και αυτό διότι οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν προέρχονται από το ΠαΣοΚ, στάση η οποία τους έφερε αντιμέτωπους με το παραδοσιακό σύστημα του κυβερνώντος κόμματος που τονίζει σε όλους τους τόνους ότι οφείλουν να γνωρίζουν τις «ταυτοτικές και προγραμματικές θέσεις του χώρου που τους φιλοξενεί πολιτικά τα τελευταία χρόνια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ